Početna Broj 188 Test: HP Spectre 13 – Najtanji na svetu!

Test: HP Spectre 13 – Najtanji na svetu!

Ultraportabilni laptop upečatljive spoljašnjosti, sa kućištem tanjim od nekih telefona iznova definiše pojam luksuza u ovoj klasi prenosnih računara

Plus:
dizajn, kompaktne dimenzije
ekran, performanse, 3xUSB-C porta

Minus:
­autonomija (testni primerak)
­cena

Kada je HP najavio ofanzivu na tržište ultraportabilnih računara, kojim MacBook duže vreme suvereno vlada, mnogi su u neverici odmahivali rukom. Ipak, pred nama je Spectre, jedan od najimpresivnijih prenosnih računara koji su prodefilovali kroz našu redakciju, tanak kao glazura na doboš torti i dizajniran „da ti pamet stane”. Svojom lepotom i gracioznošću ovaj mališan pleni pažnju, ali za konkurentima ne zaostaje ni po hardverskim specifikacijama.

Uprkos ginisovski tankom profilu kućišta, HP je u ovo „kompjuterče” spakovao hardver velikog kalibra: Intelov Core i5 (6200U)/i7 procesor šeste generacije, 8 GB RAM-a, M.2 SSD od 256/512 GB i Intelova grafika (HD Graphics 5200) koja, uprkos uvreženom mišljenju, sasvim dobro izlazi na kraj s igrama iz 2014. godine. Osim što je najtanji, Spectre i je prvi laptop sa čak tri USB-C porta. Drugim rečima, više je nego dobro opremljen i za kancelariju i za dnevnu sobu, a naročito za šepurenje po kafićima i IT konferencijama.

HP20160127113

Spectre je prava dizajnerska bravura, prava demonstracija najviših dometa industrijskog dizajna koja više podseća na filmski rekvizit iz nekog akcionog trilera (neko je rekao Bond?) nego na računar za svakodnevnu upotrebu. Kućište, koje u svom najdebljem delu ne prelazi 10,4 milimetara (neki aktuelni modeli telefona su deblji od ovog računara!), napravljeno je od mat anodiziranog aluminijuma, sa poklopcem od karbonskih vlakana na donjoj strani uređaja, a na poleđini je ugraviran novi, minimalističkim logotipom kompanije HP, namenjen samo za ovaj laptop. Ekran je za postolje pričvršćen lučnim nosačima koji pri otvaranju podižu monitor – koji je u sklopljenom stanju praktično slepljen za tastaturu – u uobičajen položaj. Ovako rešenje ranije nismo viđali, i ono se savršeno uklapa u „priču”, kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu. Sličan utisak vezan je i za staklom presvučeni tačped i tastaturu, iz koje prosijava prijatna zlatnožuta svetlost, dok tasteri imaju prijatno plitak hod od 1,3 milimetra i obezbeđuju svu potrebnu udobnost tokom dužeg kucanja.

Računar je toliko tanak da nije bilo mesta za portove na bočnim stranicama – svi oni raspoređeni su na bakrom presvučenoj prednjoj ivici, gde se nalaze tri USB-C porta (dva su s podrškom za brzi Thunderbolt 3 transfer za kompatibilna postolja i eksterni SSD – do 40 Gb/s). Druge vrste fizičkih priključaka nema, izuzev 3,5-milimetarskog porta za slušalice, a budući da je ovaj tip USB priključka još uvek slabo rasprostranjen, HP je u uz računar isporučio i USB-A konvertor na koga se može nadovezati hab koji rešava problem nedostatka portova (u ponudi su i druge vrste konvertora – Display Port, HDMI, VGA). S druge strane, nastavak sa konvertorom na koga se nastavljaju druge periferije ne zvuči kao naročito praktično rešenje, ali ni takvo žongliranje nije visoka cena za impresivan dizajn.