Početna Broj 195 Digitalna detoksifikacija – Ostvarivanje kontakta bez interneta!

Digitalna detoksifikacija – Ostvarivanje kontakta bez interneta!

Trećina anektiranih tinejdžera je priznalo da provede do osam sati dnevno na internetu

Jedna od prvih kompanija za „digitalnu detoksifikaciju“ u Britaniji planira da proširi svoje programe kako bi oni obuhvatili tinejdžere, imajući u vidu rastuću zabrinutost i broj mladih ljudi koji nisu u stanju da napuste internet svet.

Internet stranica „Time To Log Off“ nudi zavisnicima šansu da se povežu sa svetom bez interneta, kako bi se opušteni i puni energije vratili svom stvarnom životu. Za sada je specijalizovana za odvikavanje odraslih, ali prvi tretmani za tinejdžere će biti dostupni dok budete čitali ovaj tekst.

Osnivač Tanya Goodin je obišla srednje škole kako bi popričala da decom o tome kako da kvalitetnije provedu vreme na internetu. „Sve više dece mi prilazi i pita me: Kako da znam da sam zavistan?“ ona je izjavila i „Kako da znam koliko je vremena na internetu previše?“

Goodin je anketirala više do 500 mladih osoba, starosti od 13 do 18 godina. Od tog broja, 29% je izjavilo da provodi više od osam sati dnevno na internetu, dok je 36% priznalo da redovno zaspu sa njihovim telefonom ili laptopom na krevetu. Dve trećine (67%) je reklo da su posegnuli za telefonom kada im je bilo dosadno a skoro 60% je izjavilo da koriste telefon kao pomagalo u neugodnim društvenim situacijama.

Eliza, šesnaestogodišnja devojčica iz Hampshire, je jedna od onih koji jedva čekaju da pristupe društvenim mrežama. Ona se trenutno priprema za prijemni ispit, ali slabo napreduje. Problem je, kako ona kaže, što ne može ostaviti telefon duže od 20 minuta. „Konstantno ga proveravam i pregledam stvari. Volela bi kada bih se mogla naterati da izbrišem moje aplikacije ili da isključim telefon, ali ne mogu. To je prilično zastrašujuće“ ona je izjavila.

„Jednom kada steknete naviku uvek čekate – uvek postoji određen broj ‘lajkova’ koje pokušavate da osvojite. Uvek postoje određeni standardi koje morate ispuniti. U tom smisli ima mnogo pritiska“.

Odvajanje dece od ekrana je već unosan posao u Kini. Mesta kao što je „Daxing Internet Addiction Treatment Centre“ u Pekingu, osnovan od strane bivšeg oficira u Kineskoj vojsci, su više kao vojni kampovi nego odmarališta. Deca se bude u pet sati ujutro i fokus je stavljen da disciplinu, poslušnost i tišinu (ponekad čak u samici).

„Tamo odvlače decu dok ona vrište i opiru se“, izjavila je Goodin, napominjući da njeni kampovi koriste blaži pristup. Aktivnosti se fokusiraju na timske događaje, tihe šetnje i kreativne hobije kao što je fotografija, slikanje i kulinarstvo. Isto kao i sa odraslima, tinejdžeri će morati da ostave sve lične uređaje na vratima.

„Mislim da će u početku biti veoma loše volje i spremni za svađu“, rekla je, „ Prvih 24 časa su najteži, ali nakon toga očekujem da se brzo prilagode“.

Po ceni od £500 za tri noćenja, program neće biti dostupan svima. „Program je tu za decu čiji roditelji dovoljno brinu o njima ili su u stanju da to priušte“, izjavila je Shelagh O’Connel, profesor engleskoj jezika u poznatoj Londonskoj školi. O’Connel predaje engleski jezik već 20 godina i primetila je veliki pad pažnje kod svoji učenika u poslednjih pet godina i veruje da je to posledica internet društvenih mreža.

„Deca moraju biti uključena u njihove društvene mreže u svakom trenutku, tako da se nalaze u nekoj vrsti mehura“ izjavila je. Učenici teže memorišu stihove, prate predavanja ili prave jednostavne obzervacije kao što je na primer opisivanje jesenjih boja.

„Predavanje je postalo fokusirano na održavanju pažnje dece i korišćenje vizuelnih pomagala“.

O’Connel se slaže sa Goodin, da su deca mnogo više postala zavisna od tehnologije nego što odrasli misle. Jedan od njenih učenika je toliko bio zabrinut da će pasti na nekoliko bitnih ispita da joj je dao svoj mobilni telefon na čuvanje između Božića i raspusta.

„U školu je dolazio naspavan i ljubazan i nije tražio mobini telefon nazad“, napominje O’Connel. „Položio je ispite a njegova majka je bila veoma zahvalna jer nije morala da se svađa sa njim oko učenja“.

Da li bi škole trebale da pokrenu sopstvene inicijative za digitalnu detoksifikaciju, naročito u vreme ispita?

Dr. Richard Graham, psihijatar u Nightingale bolnici u Londonu, se slaže sa tim. Odmarališta za digitalnu detoksifikaciju u Somerset-u će biti dobra za „ispiranje toksina“. Međutim, školama je potreban sistematizovan pristup, sa jasno definisanim vremenima i zonama gde je sve ugašeno“.

Sa ispitima iza ćoška, Eliza će rado prihvatiti nešto što je prisiljava da se opire impulsima za korišćenje društvenih medija. „Sve je počelo kao mesto za sticanje prijatelja, ali se pretvorilo u nešto što ima više veze sa potragom za validacijom“ izjavila je. „Ne znam zašto sam priredila sebi to“.