Početna Trends Dron ljubimac ili nebesko strašilo???

Dron ljubimac ili nebesko strašilo???

Dronovi dolaze u puno oblika. Najčešće varijante su one s fiksnim i rotirajućim krilima. Oba tipa optimizirana su da funkcioniraju u tačno određenim uslovima.

Fiksna krila omogućavaju dugotrajan let jer olakšavaju jedrenje po vazduhu. To pojačava efikasnost po vetrovitom vremenu. No, dronovi s fiksnim krilima nisu toliko pokretljivi poput onih sa rotirajućim krilima, koji opet troše više energije zbog konstantnog okretanja više elisa. I kako onda dobiti najbolje od oba dizajna – pokretljivost i dugi let?
Odgovor možda stiže iz Švajcarske. Inženjer Dario Floreano i njegov tim u „Ecole Polytechnique Federale de Lausanne“ (EPFL) razvili su novi tip drona koji inspiraciju traži u prirodi. Floreanov dizajn imitira pokretljivost ptice tako što je na kraju krila drona ugradila veštačka krila koja se uvlače. Pera su napravljena od stakla i plastike, prekrivene najlonom.

Za dodatnu snagu imaju štapić od ugljikovih vlakana. Dron se može prilagoditi promenljivom vetru tako da menja svoj izgled. Veštačka pera se asimetrično uvlače (jedno po jedno), kako bi ubrzali pokretljivost i kontrolu letelice. Dron eliminiše vazdušne vrtloge koji nastaju iza krila tako što uvuče rubove krila i tako smanje njihovu površinu. Smanjenje trenja vazduha omogućava dronu da izdrži i jače vetrove. Smanjivanjem otpora vazduha ptica može da poveća svoje ubrzanje bez trošenja više energije. A to se odnosi i na dron. Ovo nije prvi prenos ptičjih karakteristika u robotici. „SmartBird“ je ultralaki dron modeliran po ugledu na galeba.

Već stižu porudžbine od civilnih aerodroma, kako bi oterali ptice iz svoje okoline i zaštitili avione pri poletanju i sletanju.