Početna Trends Samsung Exynos 5 Octa procesor zasnovan na big.LITTLE tehnologiji

Samsung Exynos 5 Octa procesor zasnovan na big.LITTLE tehnologiji

Samsungov novi Exynos 5 Octa, koji se zasniva na jezgrima ARM Mali-T628 MP6, povećava mogućnosti procesiranja 3D grafike, koje su sada više nego duplo bolje od prethodne generacije ovog procesora. Najnoviji član porodice Exynos može da izvrši opšte računarske radnje na jedinicama za grafičko procesiranje pri čemu ubrzava rad kompleksnih i računski intenzivnih algoritama ili operacija, koje tradicionalno procesira CPU. Ovaj proizvod podržava i OpenGL ES 3.0 i Full Profile Open CL 1.1, što pruža snagu koja je potrebna u višeslojnom izvođenju najmodernijih, kompleksnih scenarija u igricama, u post-procesiranju, razmeni fotografija i video snimaka, kao i kod opštih operacija multitaskinga sa visokim funkcijama.

„ARM želi dobrodošlicu najnovijem dodatku uspešnoj seriji Exynos Octa 5, koji koristi ARM-ovo rešenje Mali GPU da dramatično poboljša performanse u domenu grafike“, izjavio je Pit Haton, izvršni potpredsednik i direktor divizije za procesiranje medija u kompaniji ARM. „ARM big.LITTLE i ARM Artisan Physical IP tehnologije i dalje se nalaze u srcu Octa serije, a sada dopunjavaju i novu funkciju koju donosi ARM GPU Compute.“

„Potražnja za bogatijim grafičkim iskustvom u današnje vreme raste veoma brzo“, rekao je Taehon Kim, potpredsednik odeljenja za marketing u diviziji za LSI sisteme u kompaniji Samsung Electronics. „Kako bi ispunili tu potražnju kako kod proizvođača opreme tako i kod krajnjih korisnika, razvili smo ovaj procesor koji pruža vrhunske grafičke performanse pri čemu ne ugrožava potrošnju energije.“

Najnoviji Exynos 5 Octa procesor pokreću četiri ARM Cortex-A15 procesora na frekvenciji 1.8 GHz sa četiri dodatna jezgra Cortex-A7 cores na 1.3 GHz u implementaciji procesa big.LITTLE. To poboljšava mogućnosti procesiranja CPU za 20 procenata u odnosu na prethodni model optimizujući dizajn kojim se štedi energija.

Novi procesor Exynos 5 Octa poseduje i memorijsku širinu opsega od 14.9 GB u sekundi zajedno sa dvokanalskim LPDDR3 na 933MHz, što omogućava brzu obradu podataka koja je vodeća u industriji i podršku za Full HD displej. Novi procesor ima i izbor kodek mehanizama za video opremu u Full HD rezoluciji, sa 60 slika po sekundi.

Nova porodica Exynos 5 Octa trenutno se samo predstavlja korisnicima, a u masovnu proizvodnju će ući u avgustu.