Početna Broj 188 Tema meseca : Ninoslav Adžibaba, VR Labs, VR – prevara čula

Tema meseca : Ninoslav Adžibaba, VR Labs, VR – prevara čula

Glavna primena VR-a je prenošenje iskustava.

Virtuelna realnost sve više ulazi u pravu realnost. Većina velikih igrača, među kojima su i IBM i Intel, najavljuje svoja rešenja, a Microsoft i HTC su već predstavili svoje viđenje nestvarne realnosti. U Srbiji postoji firma VR Labs koja već godinama razvija softver za VR, a Tech Lifestyle je sa Ninoslavom Adžibabom, suosnivačem firme stvarno razgovarala o virtuelnim temama.

Tech Lifestyle: Čime se bavi VR Labs i kako je sve počelo?
Ninoslav Adžibaba: VR Labs se već desetak godina bavi 360 foto i video tehnologijama. Prvo foto, a od pre tri-četiri godine i 360 videom. S dolaskom Oculus Rifta pokrenula se cela VR priča. Pre Oculusa smo koristili Sony opremu, a najava ulaska na potrošačko tržište headsetova je stigla sa Oculusom.

Pola godine nakon dobijanja Oculusa smo napravili sisteme za sajamske prezentacije. Najveći deo našeg poslovanja je vezan za nautiku (brodove) i avione. Manipulacija tim objektima je izuzetno skupa, kao i njihovo predstavljanje, a često i nemoguća. Kada je Boing hteo da napravi prezentaciju svojih modela na sajmu aviona u Las Vegasu, fizički je bilo mesta samo za jedan avion, a oni su ih imali devet. Mi smo napravili štand gde je publika preko Oculus Rifta mogla kroz ostalih osam da se prošeta. Slično rešenje smo primenili i u prikazu luksuznih Lürssen jahti. Na sajmu najveći proizvođač jahi nije imao jahte, ali je imao nešto šta drugi nisu imali – VR predstavljanje svih modela jahti – i publika je fenomenalno odreagovala. Uređaji se mogu predstaviti kao da su tu, a da ih zapravo nema. Operativni troškovi se svode na minimum.

Postoje dva pravca predstavljanja. Lakše i jednostavnije je ukoliko imaš proizvod. Animacija je zastupljenija, ali zahteva dosta više resursa da bi se napravilo foto-realističan prikaz.
Veća je primena u CGI-u, pri predstavljanju stvari koje ne postoje. VR je još u povoju, procena je da trenutno na svetu ima oko 15 miliona VR korisnika (od kojih je oko 10 miliona s cardboard-ima) i to je dosta mala ciljna grupa; tek je u formiranju. S druge strane, s obzirom na ubrzavanje usvajanja tehnologije u narednom talasu, za do dve godine će doći do značajne korisničke baze. Ove godine izlaze prvi uređaji takve vrste, s kojima će se korisnici po prvi put susresti.

TL: Koji VR modeli će prvi stići do publike? Šta će oni doneti?
Ninoslav: Pre svih Gear VR, a on pruža najbolji odnos cene i dobiti. Za relativno mali novac pruža mogućnost da se oseti virtuelna realnost – stavite VR i slušalice i stvarno ste „izmešteni“. On s druge strane ima neke probleme koji će se rešavati tokom vremena, kao što je na primer prostorno pozicioniranje, rezolucija slike… Možemo reći da je 2K ekran nedovoljno oštar za VR – ekran je blizu očima, a tu su i sočiva koja uvećavaju sliku. Pretpostavljam da je čak i 4K rezolucija nedovoljna. Čitao sam da je tek 8K optimalna rezolucija.

Postoje drugi pristupi koji će verovatnije zaživeti, recimo projektovanje slike direktno u rožnjaču. Sa strane ugodnosti korišćenja nas čekaju lepša vremena, puno ljudi rade na tome da to napreduje. Trenutno 8 od 10 kompanija radi nešto po pitanju virtuelne realnosti. Videli smo da kompanije koje na vreme ne prepoznaju nove trendove mogu vrlo brzo da stave katanac na bravu. Pretpostvaljam da su svi iz tog straha ušli u VR, jer se očekuje da je to „sledeća velika stvar“.

Leave a Reply