Početna Broj 188 Tema meseca : VR – Stvarno ili virtuleno?

Tema meseca : VR – Stvarno ili virtuleno?

Pet razloga zašto će virtuelna stvarnost promeniti naše živote

Od najranijih dana čovečanstvo je bilo opsednuto tehnološkim inovacijama. Od otkrića točka pa do stvaranja automobila, ili od početaka savremenih sredstava komunikacija kao što su televizija i radio pa sve do nedavnog uspona personalnih računara i mobilnih uređaja sa pristupom internetu, tempo napretka je rastao brže nego što je bilo ko od nas mogao da pretpostavi.

Zapravo, skoro svaki deo naših poslovnih i privatnih života je na neki način poboljšan dodirom tehnologije. Danas živimo u društvu u kome dominira pristup na zahtev, u realnom vremenu, ogromnoj količini informacija ili bilo kojoj usluzi, i to sa džepnih računara, bilo gde u svetu da se nalazimo.

I iako nas verovatno zadivljuje današnje stanje naših tehnoloških dostignuća, ono što nam donosi sutrašnjica je definitivno zapanjujuće. Bilo da je reč o samo-vozećim automobilima, turističkim putovanjima u svemir, veštačkoj inteligenciji ili virtuelnoj stvarnosti, budućnost je bez sumnje svetla.

Kada pogledamo unazad, teško nam je i da zamislimo kako su naši preci živeli. Teško nam je da zamislimo teškoće sa kojima su se susretali prilikom putovanja sa jednog na drugi kontinent, ili čak prilikom slanja jednostavne poruke – a to su samo neke od stvari koje su nama normalne. A naši potomci će slično misliti o trenutnom stanju stvari u našem današnjem društvu.

Jasno je da je u poslednjih 100 godina čovečanstvo ostvarilo veći napredak nego u celokupnoj svojoj pređašnjoj istoriji. Pa šta nas onda očekuje u narednih 100 godina? Ili barem u narednih 10 godina? Neke tehnologije menjaju način na koji živimo i radimo, ali neke donose potpunu revoluciju u naše živote.

Leave a Reply