Početna Broj 188 TEST: Logitech G29 i Shifter – Budi kao Fanđo

TEST: Logitech G29 i Shifter – Budi kao Fanđo

Poklonici simulacija vožnje su dobili nove neizostavne alatke za svoje dugotrajne sesije pred ekranima...

blank
ATV & NAUTICA 2020

Plus: Performanse, kvalitet
Minus: Cena, neveliki napredak u odnosu na prethodnu generaciju

Uređaji poput volana su uvek problematični po nekoliko pitanja. Sa jedne strane, ciljaju izuzetno usku grupu korisnika – samo deo onih koji igraju vožnje, hardkor vozače simulacija. Prilično su skupi, barem oni koji valjaju, a tu je i problematika prilagođavanja nameštaja jer je neophodno montirati volan za sto, što nije uvek pogodno. Međutim, jednom kada zadovoljite sve te zahteve i ako spadate u ciljnu grupu, volan vam može doneti nezamenjivo isksutvo u igrama kao što su Project CARS, Euro Truck Simulator, Assetto Corsa…

ATV & NAUTICA ATV

G29 i Shifter
U ogromnoj kutiji stiže volan sa pedalama, a kao odvojen uređaj dobili smo i Shifter, manuelni menjač koji se opciono može iskombinovati sa G29 volanom, ali nije deo paketa i nije obavezno njegovo korišćenje, na šta ćemo se kasnije osvrnuti. Prvi utisak kada izvadite uređaje iz kutije jeste da je kvalitet izrade izuzetan! Materijali kojima je obložen volan čine da deluje kao da je „iščupan“ iz kokpita nekog sportskog automobila i stavljen na vaš sto. Ručno štavljena koža, izuzetno kvalitetna konstrukcija, veliki broj tastera jasno ergonomski raspoređenih i logično postavljenih – ne samo u odnosu na volan kao volan, već i u odnosu na Playstation kontrole, pedale sa aluminijumskim šmekom baš kao u pravim vozilima… Sve to podiže zadovoljstvo u korišćenju na viši nivo.

JPG-300-dpi-(RGB)-DF_Shifter_FOB_white

Što se menjača tiče, on je takođe veoma lepo izrađen i koristi se izuzetno udobno. Međutim, G29 već ima u sebi sekvencijalni automatik, a na sebi male pedale za menjanje brzine iza volana, poput većine današnjih dual clutch menjača, posebno sa sportskim ambicijama. Drugim rečima, da li želite da menjate brzine manuelno klasičnom palicom kada to možete uraditi daleko primerenije i efikasnije, na način na koji to rade podjednako i vozači Formule 1 i vlasnici Golfa dizel sa DSG menjačem? Izbor je na vama, a od odgovora na to pitanje zavisi da li vam je Shifter zbilja neophodan.

Neverovatan osećaj
U realnom korišćenju, G29 je brilijantan, potvrđujući impresivne karakteristike sa „papira“. Volan se rotira za 900 stepeni, što znači da pruža realističan osećaj upravljanja automobilom. Raspolaže dual motor force feedback podrškom, koja korektno obavlja svoj deo posla „dajući na znanje“ korisniku kada dolazi do udarca, prepreke ili samo treba da demonstrira silovitost promene pravca. Pedale moramo takođe pohvaliti jer su progresivne i odlično odmerene, funkcionišući baš kako treba. Shifter ima prijatan klik i kratak hod, te ukoliko se opredelite da ga koristite možete biti uvereni u kvalitet tog dodatka, koji je podjednako kvalitetno izrađen.

G29_BOB_Wheel_Pedal_72_dpi

Sve u svemu, G29 je fantastična alatka za sve koji žele da osete makar delimično kako izgleda sesti u kabinu nekog Poršea ili Lambordžinija i leteti Suzukom ili Nirnburgringom. U tom smislu, donosi neverovatan osećaj i neponovljivo iskustvo koje je nemoguće steći gejmpedom, a kamoli vožnjom preko tastature. Sa druge strane, mnogi entuzijasti već imaju volan, i među njima vidimo jednu grupu koja nema puno koristi od prelaska na novi model – to su vlasnici G27 volana, budući da ipak ne možemo da kažemo da je G29 obavezan apgrejd, posebno imajući u vidu cenu. Jeste kvalitetnije izrađen, ali u samom korišćenju nismo zapazili ništa revolucionarno u odnosu na prethodnika.

Bombastičan, a dobro odmeren
Logitech nudi dva volana sličnih osobina – G29, kao i G920, koji je namenjen ubogim vlasnicima Xbox konzola, ali i korisnicima PC računara. Tim rečeno, i G29 bez problema radi na PC računarima – ali to nećete naći na pakovanju i na promotivnim materijalima. Na G29 postoji prekidač sa PS3 i PS4 položajima (u zavisnosti od toga na koju ga konzolu želite povezati) i potrebno je da ga postavite u PS4 položaj pre nego što ga povežete na PC. Zašto je to tako? Ne znamo ni sami. U svakom slučaju, dužnost nam je da to pomenemo da ne biste odustali od kupovine sjajnog volana zato što ste pomislili da radi samo na konzolama. Generalno, ovo je nabavka sa kojom nema greške i koja će vam pružiti sate i sate zabave, ukoliko ste ljubitelj automobilskih trka. Ukoliko niste, verovatno ste odustali od čitanja već nakon letimičnog pogleda na stranicu. Što se nas tiče, ukoliko ste izdržali do ovog mesta, sasvim smo sigurni da je G29 odličan uređaj za vas.

Logitech G29
Platforma: PS3/PS4/PC
Rotacija: 900 stepeni
Usmeravanje: Senzor
Force Feedback: Dual motori
Pedale: nelinearne, samokalibrišuće
Shifter: Menjač sa 6+1 brzinom

Cena: 51,190 dinara
Kontakt: www.Logitech.rs

Leave a Reply