Početna Broj 188 TEST: iPhone SE – Najmanji od najvećeg

TEST: iPhone SE – Najmanji od najvećeg

Da li smo spremni za mali telefon sa vrhunskim performansama?

Plus: Kompaktnost, Brzina
Minus: Nema 3D touch, Prednja kamera

Pre neko vreme Apple je na tržište izbacio telefon iPhone 5C koji je trebao da bude jeftin, a pruži zadovoljavajuće performanse. Međutim plastičan telefon niko nije shvatao ozbiljno pogotovo jer je Apple uvek igrao na kartu vrhunske performanse u vrhunskoj izradi. To svakako nije bio slučaj ni u prvom ni u drugom segmentu, jer plastika sigurno nije bila premium materijal, a ni performanse nisu bile kao tadašnji vodeći model kompanije. Na kraju krajeva ni cena nije bila nešto povoljnija jer je bila 100 dolara manja od tadašnjeg vodećeg modela.

Ove godine se sve promenilo, jedino što su zadržali iz tog doba jeste ekran od 4 inča. Vrhunska izrada telefona koja je bila i kod iPhona 5S je zadržana, i dobili smo vrhunski telefon po nižoj ceni poredići čak i sa onim od plastike od pre neku godinu. Jedina novina u dizajnu je što smo dobili novu boju ove godine – Rose Gold u odnosu na iPhone 5S. Pitanje se postavlja da li je 4 inča dovoljno ili malo, malo smo bili skeptični dok nismo probali sam telefon.

Ekran dijagonale 4 inča ima odličan i oštar prikaz, tačno kalibrisane boje, zadovoljavajuće rezolucije za ovu veličinu. Vidljivost iz svih uglova je dobra, a korišćenje na sunčevoj svetlosti vrlo dobro.

Kamera je ista kao kod vodećeg modela kompanije iPhone 6S i što se nje tiče nismo imali nikakve zamerke. Odlične fotke slika po danu, u slabijem osvetljenju tu je blic zadužen za slike bez „buke“ i „true tone“ blic je takođe tu kako bi slike bile što prirodnije. „Live“ slike su takođe prisutne na ovom modelu a pokretanje istih se aktivira tako što duže zadržite prst na slici pošto SE ne poseduje „3D touch“ tehnologiju. Pošto je ista kamera kao kod iPhone 6S imate opciju i snimanje videa u 4K rezoluciji, tako da ako imate TV ili monitor u istoj rezoluciji ovo će biti odlična ocija za vas. 1080p snimanje videa moguće je i u 60 frejmova po sekundi i ovo izgleda odlično, fluidno i mnogo prirodnije nego kada snimate sa 30 frejmova u sekundi. Slow-mo video je takođe dostupan tako da ako želite da zabelžite neki zanimljiv momenat u dostupna vam je i ta opcija.

Zbog same veličine telefona, izostala je već pomenuta 3D opcija pritiska na ekran, kao i stari prve generacije „Tuch ID“. Međutim, ako ove opcije niste koristili do sada, neće vam ni sada puno faliti. Baterija je malo povećana u odnosu na iPhone 5S i u kombinaciji sa A9 čipom i poslednjim iOS-om dolazimo do zaista zadovoljavajuće dužine korišćenja telefona.

Brzina rada iPhone SE je zapanjujuća. To se postiglo time što je u njemu ugrađen A9 čip koji se nalazi trenutno u vodećim modelima iPhone 6S i 6S Plus. Dva gigabajta radne memorije pozitivno utiču na brzinu i komfor, u smislu da možete imati daleko više pokrenutih aplikacija. Možemo slobodno reći da je ovo trenutno najbrži iPhone na tržištu, jer ima specifikacije poslednjih modela, a samo 4 inča ekran i manju rezoluciju pa otuda i ovi rezultati o brzini koja je veća i u odnosu na vodeće modele 6S (plus).

O iOS-u ne treba trošiti reči jer sve radi brzo i tečno, nema zastajanja, nema „kraševanja“ aplikacija a iOS još uvek prednjači sa brojem i kvalitetnim aplikacijama od konkurencije.

Iako smo bili skeptični kada smo videli ovaj telefon zbog malog ekrana, tokom testiranja smo shvatili da nam fali mali telefon, njegova kompaktnost, ne osećanje u džepu dok se nosi, da jednim prstom možemo da dohvatimo svaki ugao ekrana. Onom kome ne smeta mali ekran, možemo slobodno reći da je ovo savršen telefon za njega, odličan hardver u kombinaciji sa odličnim softverom je malo savršenstvo. Naravno da mi koji smo navikli na veće ekrane teško bi se navikli na mali ekran. Međutim, ako ste korisnici manjih telefona, ovo će biti savšen telefon za vas sa trenutno vrhunskim performansama.

iPhone SE
OS: iOS 9.3.1
Displej: IPS LCD, 4 inča 1136 x 640 (326 ppi)
CPU: Dual-core 1.84 GHz Twister
GPU: PowerVR GT7600
Memorija: 16/64 GB, 2 GB radna memorija
Kamera: 12 Megapiksela, 4K video / 1.2 megapiksela, HD video
Konektivnost: GPS, WiFi, Bluetooth, Fingerprint,
Dimenzija: 123.8 x 58.6 x 7.6 mm
Težina: 113g
Baterija: 1624 mAh

Cena: od 1 RSD
Kontakt: www.vipmobile.rs

Leave a Reply