Početna Broj 188 TEST: Samsung Galaxy S7 i S7 Edge – Elegancija vrhunskih performansi

TEST: Samsung Galaxy S7 i S7 Edge – Elegancija vrhunskih performansi

Nove perjanice Samsungove ponude zadržavaju najbolje od prethodnika, donose evolutivna unapređenja i ponovo su otporne na vremenske prilike

Plus: Ekran i dizajn, hardverske komponente
Minus: Nema FM radio, nema IC predajnik

Prethodna generacija vrha ponude korejskog giganta, modeli S6 i S6 Edge, konačno su stavili tačku na prigovore o tome kako kvalitet izrade Galaxy S porodice, i pored najnaprednijih tehničkih karakteristika, nije na očekivanom nivou, pogotovo u odnosu na glavne konkurente. Još tada je plastika zamenjena kombinacijom metala i stakla, a kod aparata je postignut efekat ekskluzivnosti i vrhunske klase. Predstavljamo vam Samsung Galaxy S7 i S7 Edge, koji granicu pomeraju za još jedan stepenik naviše, i nude ništa manje elegantno i kvalitetno kućište, ali sada sa dodatkom proširive memorije i otpornosti na vodu i prašinu. O ovoj i o svim ostalim osobinama dva izuzetna uređaja pročitajte u redovima koji slede.

Klasična varijanta
Na prvi pogled se Galaxy S7 ne razlikuje bitno od svog prethodnika. Staklene površine ponovo se nalaze napred i pozadi, otporne na ogrebotine (Gorilla Glass 4), sa metalnim rubom. Bočne površine su sada zaobljene, bez ravnih površina, što ne narušava ergonomiju a pojačava utisak dopadljivosti, barem prema našem mišljenju. Svidelo nam se i što je površina pozadi sada neznatno povijena na krajevima, pa je baratanje jednom rukom mnogo udobnije i bezbednije iskustvo, pogotovo u pokretu.

Tek kada S6 i S7 istovremeno držite u ruci primetićete da je novi model nešto veći i teži, ali ga to samo čini još robustnijim, i poboljšava opšti utisak. Aparat se izrađuje u nekoliko varijanti boja (crna, bela, srebrna i zlatna), što bi trebalo da zadovolji ukus različitih kategorija korisnika, čemu Samsung po pravilu pridaje veliku pažnju. Ostaje primedba da je ovakav izbor materijala, premda izuzetno dopadljiv, pravi „magnet“ za otiske, pa postoji opasnost da steknete opsesivnu naviku brisanja površine kućišta, pogotovo na tamnoj verziji. Ekran je na klasičnoj varijanti ostao praktično nepromenjen, što znači da ponovo imamo fenomenalni Super AMOLED dijagonale 5,1 inča, u visokoj rezoluciji (1.440×2.560), sa prepoznatljivim jasno izraženim kontrastom, „zift“ crnom bojom i zasićenim koloritom.

Drugačiji pristup kameri
Za razliku od prethodnika koji su imali kameru rezolucije 16 megapiksela, sada imamo senzor od 12 Mpx. Oni koji pažnju obraćaju samo na spisak tehničkih osobina mogu pomisliti da je reč o nazadovanju, ali nisu u pravu. Naime, već izvesno vreme u svetu kamera, uključujući i one profesionalne, ne postoji „rat megapikselima“, jer oni sami po sebi ne znače mnogo.

Veličina senzora i pojedinačnih piksela neretko je važnija za kvalitet slike, pogotovo u uslovima slabijeg osvetljenja, pre svega zbog količine svetla (čitaj: informacija) koje oni mogu da prime i zabeleže. Pojedinačni pikseli na S7 modelima veći su od onih na prethodnicima, a primenjeno rešenje je takvo da svaki piksel istovremeno služi i za faznu detekciju fokusa. Zbog toga se govori o takozvanoj „dual-piksel“ tehnologiji, koja garantuje izuzetno brzo i precizno fokusiranje bez obzira na uslove u kojima fotografišete. Pored toga, obezbeđen je veći maksimalni otvor blende (f1.7) na objektivu umereno širokog ugla, žižne daljine 26 mm (ekvivalent 35-milimetarskim fotoaparatima).

U kombinaciji sa optičkom stabilizacijom dobijate alat za snimanje koji ima malo konkurenata u uslovima slabog svetla. Unapređen je i softver za rad sa kamerom, pa sada, pored brojnih filtera, efekata i režima rada, imamo i mod za profesionalce, sa manuelnim podešavanjima i mogućnošću snimanja fotografija u RAW formatu. Ovakav zapis sadrži izvorne podatke sa senzora za kasniju obradu na računaru. Tu je i prednja kamera za komunikaciju i (sve češće) autoportrete, u rezoluciji 5 Mpx, izuzetno dobrih karakteristika.

Naravno, omogućeno je i snimanje 4K video-klipova, sa paralelnom opcijom „okidanja fotki“ u rezoluciji 9 Mpx. Možemo zaključiti da tehnički podatak o broju piksela, koji jedini nominalno deluje kao korak unazad, u stvari predstavlja najveću promenu i značajan napredak. Ako se uzme u obzir sve što konkurencija preduzima da bi u ovom domenu napravila razliku, potez Samsunga je više nego razumljiv.

Leave a Reply