Početna Broj 166 Brz i povoljan internet – mt:s Mobilni Net paketi + Huawei USB...

Brz i povoljan internet – mt:s Mobilni Net paketi + Huawei USB modemi

Modernizovana mobilna mreža Mobilne Telefonije Srbija omogućava surfovanje internetom pri brzinama, a posebno cenama koje će zadovoljiti najveći broj korisnika

ATV & NAUTICA 2020

Pristup internetu svuda i uvek je postalo nešto bez čega ne može zamisliti svakodnevica. Čak se u nekim državama, poput Finske, pristup internetu tretira kao osnovno ljudsko pravo. I kod nas sve više građana svakodnevno koristi prednosti koju „mreža“ pruža. Traženje informacija različitije prirode, slušanje muzike, gledanje video materijala dok ste online je nešto što postalo apsolutno normalno. Ipak, da bi vaš računar mogao da se poveže na internet, moraju postojati infrastrukturni uslovi. Jedan od jednostavnijih načina za povezivanje na internet je putem mobilne mreže. Za takav pristup je potrebno da imate USB modem i naravno da je područje gde živite ili gde se krećete pokriveno mobilnim signalom.

Kako Mobilna Telefonija Srbija ima izuzetnu pokrivenost teritorije Srbije, a takođe je nedavno promovisala i neke nove pogodnosti za korisnike svojih Mobilni Net paketa, odlučili smo da probamo kako radi internet preko mt:s-a. Testiranje smo sproveli uz pomoć para novih USB modema kompanije Huawei – E3131 i E3251. Ovi modemi se i dobijaju uz odgovarajuće pakete – E3131 uz Mobilni Net 3 GB, a E3251 uz Mobilni Net 15 GB i 30 GB. Kako su u pitanju paketi sa tzv. neograničenim internetom, 3, 15 i 30 GB su količina podataka koja je korisniku dostupna svakog meseca pri maksimalnim brzinama. U slučaju da se ta količina potroši, pristup je i dalje tu, ali po „dial-up“ brzinama. Za slučaj da vam je i tada potreban pristup maksilanom brzinom, moguće najviše do tri puta u mesecu kupiti Mobilni Net Plus dodatak sa 500 MB saobraćaja, koji košta 300 dinara.

ATV & NAUTICA 2020

Iako izgledaju slično, ovi modemi se razliku po mogućnosti povezivanja. Model E3131 podržava maksimalno HSPA+, dok E3251 ima podršku za DC-HSPA+ protokol, odnosno, tamo gde je moguće, povezuje se na dve ćelije, što mu u teoriji pruža duplo veće brzine pristupa. Upravo zbog ove razlike jasno je kojim su korisnicima namenjeni kako paketi tako i prateći modemi.

Modeme smo probali na nekoliko lokacija u Beogradu. Huawei E3131 se povezivao prosečnom brzinom od 5,65 Mbps za download i 1,29 Mbps za upload. Jači model je pokazao kao bolji posebno prilikom download-a podataka, jer su tu skoro duplirane brzine – download: 10,22 Mbps i upload: 1,68 Mbps. Kako je u pitanju mobilni pristup internetu odstupanja prilikom merenju nisu bila mala, ali prilikom realnog korišćenja ni u jednom trenutku nismo osetili da nam je „zafalilo“ brzine.

tarife-modema

Leave a Reply