Početna Broj 166 Dizajn po meri čoveka – Sony Design

Dizajn po meri čoveka – Sony Design

Priča o nastanku Sony Xperia Z2...

Na sajmu u Barseloni imali smo posebnu čast da razgovaramo sa dizajnerima iz kompanije Sony Mobile. Sa nama su razgovarali Jeanna Kimbre, rukovodilac Creative Design Tokyo, Eiji Shintani, glavni umetnički direktor i Rikke Gertsen Constein, umetnički direktor, o svojim iskustvima, principima, odlukama i rešenjima zbog kojih su ovogodišnji Xperia proizvodi baš takvi kakvi jesu.
TL: Kako birate koje će boje biti na uređajima?

Jeanna Kimbre: Filozofija Sony dizajna je osnovna vodilja. Mi kao kompanija znamo šta želimo da postignemo i kuda da se kreće sledeći pravac dizajna. Isto tako, osluškujemo potrebe i želje naših krajnjih korisnika, i kada je to moguće izlazimo im u susret.

Sony ima veliki tim dizajnera i uvek tragamo za novim materijalima i bojama ne bismo li napravili nešto novo, ali takođe gledamo da postignemo nešto jedinstveno, iza čega će stajati ceo tim. Da bismo stigli do boja koje su primenjene na Sony telefonima, probali smo mnoge druge boje i nijanse. Možda niste primetili, ali purpurna boja je vrlo popularna ove godine. Sony ju je uvrstio u svoj portfolio.

Eiji Shintani: Kada vidimo kakav je oblik proizvoda, odlučujemo koja mu boja najbolje „stoji“. Takođe, izabrana boja mora dobro stajati čitavom portfoliju proizvoda, kako premijum modelima, tako i onima iz sredine ponude. Svaki put iznova biramo materijale i boje.

Uvek pratimo šta se dešava u svetu dizajna i šta je trenutno u modi; šta se ljudima dopada, kako se ponašaju, kako žive, šta se menja u njihovim životima, u čemu Sony može biti vodeći… Da bismo mi bili predvodnici, moramo shvatati svet oko sebe i promene oko nas.

Zajedno sa našom filozofijom dizajna, stvaramo vrednosti po kojima potom radimo. Naša glavna filozofija je dizajn po meri čoveka. Kada dizajneri stvaraju, moraju znati kojim principima da se vode i kako da razmišljaju:

• Proizvod treba da traje ceo dan
• Efikasnost proizvoda, tj. kako iz proizvoda izvući ono najbolje
• Proizvod će se koristiti dugo, pa moramo smisliti kako da ga dizajniramo da bi bio interesantan da se koristi i posle godinu ili dve. Potrebno je malo „začiniti“ proizvod da bi bio interesantan. Jedna od stvari koje utiču na to je boja proizvoda, a druga može biti materijal od kojeg je uređaj napravljen. Biti jedinstven, a lep!

Rikke Gertsen Constein: Sony je poznat po omnibalans dizajnu, a kada smo ga stvarali, imali smo na umu naše osnovne vrednosti, u različitim oblastima za koje smo smatrali da su važne. Omnibalans dizajn takođe znači da proizvod izgleda jednako dobro iz svakog ugla, a da bude udoban tokom korišćenja i da u ruci ima dobar balans. Sitni detalji dosta utiču na finalni izgled proizvoda i ukupnu percepciju o njemu. Z seriju ljudi vide kao „kockastu“, ali smo mi u ovogodišnjoj liniji proizvoda maksimalno posvetili pažnju ivicama, ne bismo li ih ublažili i omekšali koliko je god to moguće.

Jeanna Kimbre: Različiti materijali daju drugačiji osećaj pod rukom, i drugačije gledamo na njih, bez obzira da li su iste boje. Okvir ili ram Z2 je iz jednog komada metala, sa delimičnim uplivom drugih, lakših materijala, a celokupna prednja i zadnja površina su od stakla. Kada ga držite u ruci imate osećaj da se radi o vrhunskom proizvodu, a tome dosta doprinosi i boja telefona.

Xperia M2 je vrlo sličnog dizajna, ali nije u cenovnom rangu kao Z2, pa je za njegovu masku korišćena plastika. Kada ga stavite pored Z2, jasno vidite razliku u klasi. Liče, ali se primećuje razlika – M2 pripada srednjoj klasi.

Eiji Shintani: Z2 tablet odiše kvalitetom i premijum materijalima. Veoma je atraktivnog dizajna, izuzetno je tanak (što je bila osnovna namera tima dizajera) i za njegovu izradu su korišćeni skupi materijali. Rezultat je najlakši i najtanji tablet na tržištu. Tablet se koristi drugačije u odnosu na telefon i on mora biti lakši, da bi ga korisnik koristio sa uživanjem. Pod rukama se oseća čvrstina i mekoća u isto vreme, a to donosi prijatan osećaj i pri dužem korišćenju. Za njegovu izradu nije upotrebljen metal, da bi se zadržala mala težina tableta. Morali smo zadržati doslednost dizajnu prvog modela. U svakom sledećem modelu prisutne su sitne promene koje ga čine savršenim u vremenu nastajanja, a opet prepoznatljivog Sony stila.

TL: Koliko vam treba vremena da kreirate jedan proizvod?

Rikke Gertsen Constein: Počinjemo nekoliko godina unapred. Dizajnerski tim dobija informacije o tehnologijama koje će se primenjivati, ili razvija tehnologiju koja bi bila pogodna. Za neke proizvode je razvojni ciklus veliki, jer sadrži mnogo inovacija, dok su neki drugi nadogradnja već postojećih rešenja. Zato vremenski raspon varira od šest meseci do godinu i po dana.

Nekad je potrebno napraviti izvesne kompromise i ustupke da bi se proizvod pojavio na tržištu u traženo vreme, a događa se da se celi projekti odlože za pogodniji trenutak.

Dizajn, oblik, forma, boja, impresija koju ostavlja, sve su to stvari koje smo morali uzeti u obzir prilikom stvaranja telefona.

Leave a Reply