Početna Broj 166 Fitnes kao svakodnevnica – Prestigio Smart Pedometer & Body Fat/Weight Scale

Fitnes kao svakodnevnica – Prestigio Smart Pedometer & Body Fat/Weight Scale

Telefon je ključna karika u povezivanju ostalih spravica koje mere vašu dnevnu aktivnost i pomažu da budete zdraviji

Postavlja se pitanje kako današnje nove tehnologije mogu pozitivno da utiču na naš život i zdravlje, tj. naši smartfoni, koji ne moraju da služe samo za obavljanje poziva, slanje poruka i surfovanje vebom. Kao nacija koja se prilagodila savremenom načinu života, tj. rada od 9 do 17 h, gubimo volju za bilo kakvom fizičkom aktivnošću posle posla. Najnoviji telefoni koji u sebi imaju ugrađene senzore pokreta (iPhone 5s poseduje M7 čip) pomažu da pratimo svaki svoj korak, odnosno koliko smo pešačili ili trčali danas i – ono najvažnije – koliko smo kalorija „sagoreli“ u toku dana.

Kao i uvek, svaki početak je težak, a ako se nikada niste bavili sportom – biće vam još teže. Volja je presudni faktor. Korišćenjem novih tehnologija u mogućnosti smo da snimimo koliko smo danas pešačili ili trčali i da te rezultate okačimo na Facebook ili Twiter. To je dobro, jer ćemo tako sigurno dobiti ohrabrenje od svojih prijatelja za dalji nastavak i napredak. Kao motivacija može da posluži i lista omiljenih pesama koju ste sami kreirali za ovu priliku, a preporučujemo da akcenat stavite na brže pesme, jer one pozitivno utiču na motivaciju i čine da se osećate razdraganijim i manje umornim u toku trčanja i da lakše pratite ritam pesama.

Preporuka za one koji nikada nisu trenirali jeste da prvo krenu sa laganim trčanjem, oko 2 minuta, a da se zatim odmaraju laganim hodanjem. Na ovaj način ćete se odmoriti, ali nećete ohladiti organizam koji se zagrejao. Ovakvo trčanje preporučujemo prvih nedelju dana, dok se organizam ne privikne na novonastalu situaciju. Druge nedelje već treba povećavati minutažu trčanja i na taj način napredovati iz nedelje u nedelju.

Iz kompanije Prestigio smo dobili na testiranje vagu sa oznakom Prestigio PHCBFS i pedometar Prestigio PHCPED. Osim što meri težinu, ova vaga meri i masnoću, vodu i mišićnu masu. Vaga izgleda zaista odlično, napravljena je od stakla, ali je veoma izdržljiva – po preporuci proizvođača meri do 180 kg. Vaga se aktivira samim stajanjem na nju, međutim preporučuje se da na vagu stanete bosih nogu, jer je jedino na taj način moguće izmeriti masnoću u organizmu. Sve ostale nabrojane podatke, sem kilograma, nećete moći da vidite na displeju vage, već ćete to morati da vidite na telefonu. Vaga se povezuje preko Bluetootha sa telefonom, a na telefon morate preuzeti odgovarajuću aplikaciju. Ako vas ne interesuju količine masnih naslaga u svom telu, vaga PHCBFS meri samo težinu, i nju takođe beleži na telefon.

Kada se aplikacija preuzme, u nju treba ubaciti svoje mere – koliko kilograma imate, koje ste visine i koliki vam je obim struka. Na osnovu svih ovih parametara, a posle merenja, dolazimo do preciznih podataka koliko smo teški i koliko masti imamo u organizmu. Sâma aplikacija je vrlo dobro organizovana i pogodna za celu porodicu, jer omogućava da svaki član porodice ima svoj profil, pa kada telefon primi informaciju da je merenje izvršeno, na vama je samo da odaberete koji član porodice je izmeren. U aplikaciji postoji zelena, žuta i crvena zona, a na osnovu svih podataka koje ste uneli pokazaće se vaše trenutno stanje. Ovo može zaista da pomogne svakom ko je počeo da se bavi sportom, da bi imao uvid o svom napretku ili nazadovanju. Naravno, nikada se ne treba obeshrabriti; ako neke nedelje ne napredujete, važno je nastaviti i boriti se za željeni cilj, a kasnije i održavati željenu kilažu.

Još jedan uređaj koji se, kao i vaga, povezuje sa Apple iPhone telefonom, je Prestigio pedometar. Na prvi pogled izgleda kao neka futuristička narukvica. Crne je boje, sa plavim LE diodama i mogućnošću određivanja obima narukvice. Na njoj imate opciju da vidite koliko je sati, meri koliko ste koraka prešli, koliko ste kalorija izgubili, i na kraju koliko ste kilometara prešli. Aplikacija ima predefinisanu dnevnu „dozu“ pešačenja, koja se po želji može menjati.

Baterija na telefonu traje 7 dana i puni se na svakom standardnom USB ulazu. Pedometar je vrlo precizan, jer meri korake koje napravite čak i u kući. Takođe je omogućeno povezivanje preko Bluetootha sa telefonom i gorepomenutom aplikacijom Family Health Compas, i na taj način sva merenja i očitavanja imate na jednom mestu.

Idealan je kako za početnike tako i za ljude koji se malo duže bave trčanjem, jer sve podatke čuva, a kasnije i prenosi na telefon za vrlo kratko vreme. Tako u svakom trenutku možete videti koliko ste kilometara prešli te nedelje. Pedometar je otporan na vodu i prašinu, pa i kada je loše vreme nećete imati izgovor da tog dana ne trčite.

Tehnologija je tu na dohvat ruke, skoro svako poseduje smartfon, tako da više nemamo izgovor da ne uradimo nešto što će nam život učiniti zdravijim, boljim i kvalitetnijim.

Leave a Reply