Početna Broj 166 iKonzola – Logitech Powershell

iKonzola – Logitech Powershell

Pretvorite svoj iPhone ili iPod touch u konzolu

Ukoliko posedujete Apple iPhone 5(S) ili iPod touch pete generacije a ujedno imate duge sesije gejminga, Logitech je možda napravio idealan dodatak za vas. Reč je o aksesoaru koji rešava dva glavna problema svakog „gejmera u pokretu“. Govorimo naravno o ergonomiji i autonomiji.

Rešenje za sve probleme
Apple, kao i ostali proizvođači smartfona i sličnih uređaja, teži da svoje proizvode stanji kako bi lepo stali u džep i izgledali što elegantnije. Nažalost, to je u kontraproduktivno kada se na smartfon ili plejer gleda kao na konzolu. Iz tog ugla, ovi uređaji postaju nepraktični za dugoročno igranje, posebno kada zahtevaju aktivno angažovanje korisnika. Takođe, koliko god ekrani osetljivi na dodir postali popularni, za konzolu je samo fizički taster validno rešenje.

Logitech Powershell eliminiše dve najbitnije prepreke pri upotrebi iPhone/iPoda kao konzole – autonomiju i ergonomiju. Pre svega, gumirana leđa uz dve „izbočine“ daju veliko olakšanje šakama, a posebno zglobovima, već nakon prvog dužeg intervala. U našem slučaju, koristili smo Powershell u kombinaciji sa novim iPod touch plejerom, koji je uz dodatak savršeno ulegao u odgovarajući slot. Fizički tasteri su predstavljali olakšanje, jer u mnogim igrama nije prirodno oslanjati se na ekran. Smanjuje se vidljiva površina, a ukoliko imate poveću šaku to predstavlja vidljivu smetnju. Proizvođač je ugradio D-Pad koji nije digitalni, iako tako izgleda, već analogni. To ga čini pomalo tvrdim i neresponsivnim, ali nije preteško naviknuti se posle određenog vremena. Pored njega, tu je još ukupno šest tastera, koji su izvrsni i u velikoj meri olakšavaju igranje.

Tehnologija je dovoljno napredovala da novi iPhone ili iPod touch bez problema nadjačaju PS Vitu ili Nintendo 3DS u pogledu hardvera, ali za razliku od njih imaju svestraniju primenu i neprekidno su uz nas. Kada se konzoli isprazni baterija, ne gubite mogućnost telefoniranja, slanja SMS-ova, mejlova, pristup kalendaru sa obavezama i itd. Upravo iz tog razloga je Logitech ugradio bateriju sa solidnih 1.500 mAh, koja će vam mnogo značiti kada niste blizu nekog punjača. Proizvođač je obezbedio i adapter koji izmešta 3,5 mm audio-priključak. Na ovaj način je osigurano da kabl slušalica ne smeta prilikom igranja, a i dalje ostaje mogućnost javljanja na poziv.

Powershell je izrađen od kvalitetnih materijala, a teži oko 120 grama. Dakle, čak i kada se na ukupnu masu doda iPhone ili iPod touch, zajedno teže manje od aktuelnih prenosnih konzola. Spisak igara koje Powershell podržava je veliki i uključuje poznate naslove kao što su GTA: San Andreas, Sonic the Hedgehog, Anomaly 2, Asphalt 8, Bastion, Galaxy On Fire 2, Limbo, Minigore 2 i mnoge druge. Verujemo da će Logitech sarađivati sa razvojnim timovima kako bi se spisak dodatno uvećao.

Par sitnica za ispravku
Iako je reč o veoma dobrom proizvodu koji svoju funkciju obavlja u skladu sa očekivanjima, ostaje prostora za određena unapređenja. Nadamo se da će naredna generacija Powershella doneti nešto bolji D-Pad i analognu palicu i da će dizajn biti još izraženije ergonomski. Osim toga, reč je o sjajnoj ideji koja je uz malo bolju realizaciju mogla da bude još uspešnija.

Logitech Powershell
Dimenzije: 200 x 63 x 21 mm
Masa: 120 g
Baterija: 1.500 mAh
Broj tastera: 6
Podržani uređaji: iPhone 5, iPhone 5S, iPod touch 5th gen
Cena: oko 60 EUR

Leave a Reply