Početna Broj 166 Internet računar – HP Chromebook 14

Internet računar – HP Chromebook 14

Prenosni računar namenjen onima koji intenzivno koriste internet servise, a ne žele da se odreknu prostranog ekrana i hardverske tastature

Panasonic TV

Google je tokom 2009. godine, prateći svoju ideju da sve treba da bude onlajn i „u oblacima“ (cloud computing), razvio Chrome OS (nazvan Chromium OS u open source verziji), softversku platformu u čijoj je osnovi njihov poznati veb brauzer. Svi podaci se čuvaju na internetu, a svi programi – sa izuzetkom samog brauzera, menadžera datoteka i multimedijalnog plejera – se pokreću sa veba. Početkom 2011. pojavljuju se i prvi računari pod ovim operativnim sistemom, logično nazvani „Chromebook“. Zbog relativno skromnih zahteva za hardverskim komponentama, krasi ih veoma pristupačna cena, ali to nije smetalo HP-u da svoj Chromebook 14, model koji vam danas predstavljamo, dizajnira kao veoma dopadljiv uređaj.

Praktičan
Iz oznake je jasno da se radi o uređaju sa 14-inčnim ekranom, što je unapređenje u odnosu na konkurente koji su po pravilu manjih dimenzija. Reč je o LED panelu u standardnoj rezoluciji. Ako uzmemo u obzir cenovni rang, slika je sasvim pristojnog kvaliteta, s tim što se pod oštrijim uglovima gledanja pojavljuje popriličan odsjaj. Zbog prostranog ekrana bilo je mesta za tastaturu u punoj veličini, s tim što su funkcijski i kursorski tasteri upola manji. Pohvaljujemo hod i „mekoću“ tastera, pa je kucanje na novom Chromebooku veoma prijatno iskustvo. Prostran je i precizni tačped. Tanko kućište je izrađeno od čvrste plastike, sa mat završnom obradom, što ga čini ne samo dopadljivim, već i izuzetno praktičnim za rad u pokretu. U svakom slučaju, da nije Chrome logotipa na zadnjoj strani ekrana, pomislili biste da je reč o mnogo ekskluzivnijem kompjuteru.

ATV & NAUTICA 2020

chromebook5

Upotrebljiv
Potvrdu činjenice da je reč o kompletnom računaru nalazimo i u listi portova i konektora koji, između ostalog, uključuju i HDMI izlaz, veb kameru, USB 3.0 i čitač memorijskih kartica. Tu su i obavezni WiFi i Bluetooth, a ceo sistem pogoni Intelov Celeron procesor, potpomognut sa 2 GB radne memorije. Autonomija baterije može da obezbedi gotovo pun radni dan prosečne upotrebe, što zaslužuje pohvalu. Pošto je predviđeno da svi podaci budu čuvani onlajn, 16 GB SSD diska je sasvim dovoljno za smeštaj ono malo lokalnih datoteka. Tu dolazimo do najvažnijeg pitanja – koliko je ovakav koncept upotrebljiv?

Ukratko, Chromebook je alternativa tabletu kad su vam potrebni ozbiljniji ekran, tastatura i konketori, a HP-ova „četrnaestica“ upravo to obezbeđuje.

Ako uzmemo u obzir da ogroman procenat korisnika danas praktično veći deo vremena provodi na internetu, a da korišćenjem različitih veb servisa možete da obavite većinu zadataka, onda je odgovor potvrdan. Budući da je sistem jednostavan za korišćenje – u suštini to je Chrome pregledač veba sa dodatkom statusne linije na kojoj su prečice do veb aplikacija i sistemski odeljak za podešavanja – posebno privikavanje nije potrebno. Neophodno je, međutim, da se odreknete naprednih igrica i nekih programa na koje ste navikli, a da potražite „mrežne“ ekvivalente. Srećom, takvih aplikacija ima dovoljno, što u produkciji Googlea, što nezavisnih proizvođača. Ukratko, Chromebook je alternativa tabletu kad su vam potrebni ozbiljniji ekran, tastatura i konketori, a HP-ova „četrnaestica“ upravo to obezbeđuje.

HP Chromebook 14 q000sa
OS: Chrome OS
Procesor: Intel Celeron 2955U, 1,4 GHz
RAM: 2 GB
Disk: 16 GB SSD
Optika: –
Grafika: Intel HD Graphics, integrisana
Ekran: LED, 14”, 1366×768 px
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: HDMI, 3 x USB, veb kamera, čitač kartica
Masa: 1,8 kg
Cena: oko 300 EUR
www.hp.com/rs

Leave a Reply