Početna Broj 166 Ne postoji univerzalni tiganj! – Tefal

Ne postoji univerzalni tiganj! – Tefal

Zašto ima različitih tiganja? Da li su svi oni zapravo isti?

ATV & NAUTICA 2020

Kako izabrati pravo posuđe? Kako da se potrošač odluči šta treba da kupi?

Pre svega, korisnik mora da zna koje su njegove potrebe. Kakav šporet koristi (na plin, sa klasičnim ringlama, staklokeramičkom pločom, indukcionom pločom), jer se oni međusobno razlikuju i nije poželjno koristiti posuđe za plin na keramičkoj ploči.

ATV & NAUTICA 2020

Svi vole palačinke, pa se može reći da je to obavezan tiganj. Vok je dobar za soseve i povremenu azijatsku hranu. Obavezan je i jedan „običan“ tiganj, na primer širine 26 cm, dubine do 5 cm.

U prodavnici ste pred zidom punim tiganja i svi isto izgledaju, a cena im je različita. Ako se vodite po starom principu da je najskuplje i najbolje, potrebno je dosta novca da biste u svakom trenutku koristili samo najskuplje. Neki će se prisetiti brendova koji se koriste u njihovom okruženju, ne bi li izabrali poznate proizvode.

U specifikacijama tiganja (?), na kartonu kojim je obložen (ne bacati čim ga skinete s tiganja, već prvo pročitati i „usvojiti materiju“), nalazi se uputstvo sa specifikacijama za svaki tiganj. Od svake vrste tiganja treba imati poneki, radi zadovoljenja različitih potreba ukućana.

O Tefalu
Tefal se u celini proizvodi u Francuskoj. Neko će Tefal pomešati sa teflonom, podlogom za tiganje i tražiće dalje, jer mu iz malog mozga stiže usađena informacija da je teflon kancerogen. Tefal nije teflon, iako je naziv toliko sličan!

Tefal tiganji su karakteristični po tome što imaju crvenu tačku na sredini tiganja. To je takozvani indikator toplote – kada se tiganj zagreje na „radnu“ temperaturu, tačka postane potpuno crvena. Prava temperatura je između 180 i 230 stepeni. Naučnici su zaključili da je taj opseg temperature optimalan za pripremu hrane. Sve što se priprema na temperaturi većoj od 230 stepeni gubi na hranljivim vrednostima i počinje da gori.

Reklamna poruka za neke tiganje glasi da su otporni do mnogo većih temperatura od upravo spomenutih, no ta informacija je irelevantna, jer niti šporeti mogu proizvesti toliku temperaturu, niti ima smisla da se hrana sprema na tolikoj temperaturi, jer ne može da opstane.

TE_COOKWARE_SENSORIELLE

Šta se dešava kada se prilikom upotrebe ošteti podloga tiganja?

Tefal na svojim tiganjima koristi nelepljivu podlogu (PTFE), koju je razvio u svojim laboratorijama. Ta podloga ne sadrži olovo, kadmijum niti PFOA kiselinu. Svi ti elementi su u određenoj meri štetni za ljudski organizam. Kada se tiganj ošteti, on i dalje može da se koristi i potpuno je bezbedan za ljudsko zdravlje. PTFE obloga je inertni materijal koji u identičnom stanju izlazi iz ljudskog organizma, tj. ne zadržava se u ljudskom telu. Zaključak: PTFE čestice nemaju nikakav uticaj na ljudsko zdravlje, čak i kad se unesu u organizam.

Tefal je definisao svoje serije posuđa po potrebama korisnika. Tiganji se razlikuju ne samo po serijama (za početnike, za ljude koji ređe kuvaju) i od čega su napravljeni, već i po debljini materijala i debljini zidova i same baze:

– Početnici, studenti, samci, ljudi koji malo kuvaju, ili nisu iskusni u kuvanju
– Za ozbiljne domaćice, koje kuvaju puno – zid tiganja je deblji, kao i osnova
– Serija za profesionalce (i ova kategorija je za kućnu upotrebu), za osobe koje žele samo najbolje

Jeftiniji su tanji i lakši, skuplji su deblji i imaju deblju bazu, kao i otpornu nelepljivu podlogu spremnu za intenzivniju upotrebu. Neki tiganji imaju bakarnu mrežu, neki veliku „zvezdu“… Te baze utiču da se toplota ravnomerno raspoređuje po čitavom tiganju, što opet utiče na ravnomerno, odnosno ujednačeno kuvanje. Svi Tefalovi tiganji su dodatno obloženi mineralima i drugim specijalnim sastojcima, što oblogu čini čvršćom i dugotrajnijom na ogrebotine.

Neki tiganji na uputstvu imaju dozvolu za korišćenje metalnog kuhinjskog pribora.

Posuđe sa keramičkom podlogom nema karakteristike kao i tiganji sa nelepljivom podlogom. U pitanju su dve potpuno različite vrste posuđa. Svako ima svoje prednosti i mane. Keramičko posuđe nije nelepljivo. Daje bolje rezultate za dinstanje, prženje, da se napravi korica na povrću i mesu. Potrebno je ulje ili masnoća, za razliku od PTFE tiganja, kojima je dovoljno nekoliko kapi.

Leave a Reply