Početna Broj 166 Praznik za oči – MSI Adora24 2M

Praznik za oči – MSI Adora24 2M

Zanimljiv sve-u-jednom računar s osveženim hardverom i fantastičnim monitorom, orijentisan ka multimediji i poslovnoj upotrebi

blank
ATV & NAUTICA 2020

Suprotno predviđanjima pojedinih stručnjaka, „sve-u-jednom“ računari i danas nalaze svoj put do korisnika koji u prenosnim računarima ne vide adekvatnu zamenu za desktop konfiguracije, već tragaju za rešenjem „nešto između“ – računarom koji na stolu i ispod njega neće zauzeti previše prostora, a koji će ponuditi udobnost modularne strukture i rada na velikom ekranu.
Na tržištu kojim je do pre par godina suvereno vladao Apple danas ima dosta zanimljivih rešenja, a kao jedno od najprivlačnijih nameće se MSI-jev novi Adora računar, opremljen četvrtom generacijom Intelovih procesora (Haswell) i odličnim 24-inčnim full HD ekranom osetljivim na dodir i integrisanim DVB-T tjunerom.

Prvi sve-u-jednom računar s flicker-free tehnologijom koja obezbeđuje stabilnu sliku bez treperenja koje dovodi do pojave zamora u očima.

BMW_NextGen_2020

Minus za ergonomiju
Sve komponente računara poređane su unutar kompaktnog kućišta (583 x 425 x 33 mm) koje, zbog oslonca na koje se ekran naslanja, na stolu zauzima nešto više prostora – oslanjajući se na podlogu donjom ivicom, računar izgleda kao predimenzionirani stoni ram za fotografije. Sa ergonomskog stanovišta ovo svakako nije idealno rešenje, jer ekran koji je postavljen nisko i pod nagibom korisnika primorava da glavu drži lako nagnutu prema napred, što posle dužeg rada može dovesti do pojave bolova u vratu.

BMW_NextGen_2020_640x157px

Kvalitet izrade je odličan, sve komponente su besprekorno uklopljene, dok su osnovni portovi (2 x USB 3.0 slota, ulaz za memorijske kartice i komandni tasteri) postavljeni duž leve ivice kućišta. Preostali portovi postavljeni su nisko za zadnje strane ekrana i orijentisani su prema podlozi, zbog čega je pristup donekle otežan.

Uz računar se isporučuju bežična tastatura i miš koji vezu s računarom ostvaruju putem jednog zajedničkog USB prijemnika. Kvalitet ovih periferija je ispod očekivanog nivoa, ponajviše zbog plastike koja deluje jeftino i čini se da nije spremna za dužu eksploataciju, kao i zbog njihovih neočekivano malih dimenzija – nelogično je, naime, da se uz 24-inčni računar isporučuju omaleni miš i „orezana“ tastatura, jer one neće doprineti uštedi prostora na stolu, ali će zato duži rad za računarom učiniti manje udobnim. Što se optike tiče, model koji smo imali na testu opremljen je DVD pisačem, pa ćete za Blu-ray varijantu morati da zavučete prste još dublje u novčanik.

Bežični modul pojačanog signala obezbeđuje stabilnu vezu, a pohvalu zaslužuje i efikasno hlađenje, koje obezbeđuje „hladnokrvnost“ i tokom procesorski najintenzivnijih poslova (posebno nam se dopada ventilator, koji je tiši i od mnogih HTPC uređaja).

Ekran koji čuva zdravlje
Osim veličine koja se smatra idealnom za udoban rad, TN panel nudi full HD rezoluciju i besprekoran kvalitet prikaza, s prosečnim kontrastom 925:1, snažnim i ravnomernim osvetljenjem i apsolutno savršenom reprodukcijom boja, gotovo idealne temperature od oko 6700K. Uz sve to, naročita flicker-free tehnologija dodatno „pegla“ naponske varijacije i obezbeđuje stabilnu sliku bez treperenja koje dovodi do pojave zamora u očima (statistika kaže da konvencionalni monitori trepere učestalošću od 200 puta u sekundi, što znači da će vaše oči tokom 8-časovnog radnog vremena registrovati više od 5 miliona ovih „treptaja“). Ova tehnologija dodatno smanjuje intenzitet plavih nijansi, za koje je potvrđeno da tokom vremena doprinose pojavi katarakte. Visoku ocenu zaslužuje i tačskrin komponenta, koja obezbeđuje brzu i preciznu detekciju dodira.

Kvalitet zvuka nije sasvim u skladu s marketinškim porukama o „superiornom“ Sound Blaster Cinema kvalitetu – jačina zvuka nije sporna, ali pri većem intenzitetu primetna je distorzija i razlivanje zvučne slike, koje će svakako naići na osudu korisnika osetljivog sluha. Zamerku zaslužuje i mala jačina signala koji izlazi iz porta za slušalice, što je šteta, jer zvuk u slušalicama ima odličnu stereo-separaciju i dinamiku.

Živahan u sedlu
Core i5-4200M na taktu od 2,5 GHz je sasvim primereno rešenje za ovakav računar, jer obezbeđuje dovoljno snage za sve potrebe, od kancelarijskih programa, preko softvera za obradu slike i zvuka, do multimedije. Za rad bez stresa pobrinuće se i izdašna memorija od 8 GB (u ploči su 2 Hyundai modula od po 4 GB), brz 7.200 o/min HDD kapaciteta od 1 TB i vrlo dobar Intelov HD 4600 GPU, čija se ograničenja primećuju tek na zahtevnijim 3D igrama (igračima se stoga preporučuje varijanta ovog računara sa Nvidia GeForce GT 740M grafikom). Softverska podrška je odlična, tako da su uz Windows 8.1 preinstalirani i kvalitetni alati iz domena uslužnog, multimedijalnog i bezbednosnog softvera.

MSI Adora24 2M je, u celini gledano, itekako vredan pažnje, jer dizajnerske manjkavosti pomenute na početku ovog teksta ostaju u senci superiornog ekrana i hardvera koji će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike.

MSI Adora24 2M
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i5 4200M, 2,5 – 3,1 GHz
RAM: 8 GB DDR3
Disk: 1 TB HDD
Optika: CD/DVD RW
Grafika: Intel HD Graphics 4600
Ekran: TFT TN, 24”, 1920×1080 px, flicker free
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth, TV tuner
Portovi: 4xUSB 3.0, 2x USB 2.0, HDMI, čitač SD/MMC memorijskih kartica, audio
Masa: 7,5 kg
Cena: uzorak
www.msi.com

BMW_NextGen_2020

Leave a Reply