Početna Broj 166 Prosjačenje na karticu

Prosjačenje na karticu

U Švedskoj, zemlji gde se za plaćanje najmanje koristi gotovina, prosjaci primaju i kartice. Navikli smo da zemlje severne Evrope prednjače u mnogo čemu, da je njihov standard za nas nedostižan, a način i uslovi života takoreći idealni, ali ovo o čemu ćemo pisati pomalo prevazilazi sve to.

Reč je, naime o tome da prosjaci u Švedskoj, zemlji gde se gotovina najmanje koristi kao sredstvo plaćanja, na ulici prodaju časopis, od kojeg prikupljaju novac, a pritom primaju i kartice kao način plaćanja. Pored toga što je časopis moguće platiti i putem SMS-a, korišćenjem kartice kao sredstva plaćanja omogućeno je i olakšano prikupljanje potrebnih novčanih sredstava za nasiromašnije u jednoj od najbogatijih evropskih zemalja.

Osim po dobrom standardu, Švedska je poznata i po tome što gotovina ima mali udeo kao sredstvo plaćanja. Mnogo se više koriste drugi načini plaćanja, tako da je stanovništvo već uveliko naviklo na to da ne nosi gotovinu sa sobom, tj. da je ne koristi svakodnevno kao sredstvo plaćanja. Za nas to deluje gotovo nezamislivo, jer u našoj zemlji još uvek može da se dogodi da na nekom prodajnom ili uslužnom mestu nemaju čitač kartice li da uređaj trenutno ne radi.

Međutim, u Švedskoj to nije slučaj, ljudi iz organizacije koja prodaje časopis Situation Stockholm i od čije prodaje se sakuplja novac za najugroženiji deo stanovništva ove zemlje, morali su da pribegnu uvođenju nekih novina kada je kupovina ovog časopisa u pitanju. Pomenuti časopis košta oko 8$ i uobičajeno je da ga prosjaci prodaju na ulici. Međutim, pojavio se problem – prolaznici žele da kupe časopis i da na taj način pomognu siromašnima, ali nemaju gotovinu kod sebe. Zbog toga je pomenuta organizacija opremila prodavce, tj. prosjake koji prodaju ovaj časopis, čitačem kartica. Na taj način su omogućili da se poveća prodaja i da se sakupi više novca. Pre uvođenja ovog načina plaćanja već je bilo moguće da se plaćanje izvrši putem tekstualne SMS poruke, zahvaljujući kompaniji iZettle AB.

Do sada su prolaznici imali opravdanje da nemaju novac kod sebe ili da ne mogu iz nekog razloga da plate preko mobilnog telefona, ali su zaposleni u magazinu Situation Stockholm zahvaljujući ovom postupku obezbedili uspešnu kupovinu. Od kada su uveli i mogućnost plaćanja karticom, kupovina časopisa povećala se za 20%.

Zanimljivo je da u nekim radnjama u Švedskoj, pa i u nekim muzejima, primaju jedino platnu karticu kao sredstvo plaćanja, tj. gotovina se ne prima, što govori o trendu da se gotovina kao sredstvo plaćanja u ovoj zemlji gotovo ukine. Ovakav trend u načinu plaćanja proizvoda ili usluga omogućen je u Švedskoj zahvaljujući napretku i korišćenju tehnologije, ali i zahvaljujući tome što stanovništvo ima poverenje u finansijski sistem, pa nije neophodno da štedi ili čuva gotovinu kod sebe, već ima poverenje u banke i u bankarski sistem svoje zemlje.

Situation_Sthlm_vendor_Stockholm

Leave a Reply