Početna Broj 166 Skromni član velike porodice – Samsung Galaxy Grand Neo

Skromni član velike porodice – Samsung Galaxy Grand Neo

Štednja na rezoluciji ekrana može se zanemariti ako imamo na umu cenu i ostale performanse

Bitka u svetu mobilne telefonije raširila se na mnogo polja, od premijum segmenta do onog za „široke narodne mase“. U svim tim segmentima svoje mesto pri vrhu traži Samsung, a jedna od uzdanica u oblasti za veliki auditorijum je i Galaxy Grand Neo. Ovaj smartfon izglednom ne odudara od porodice. Iako je cena oko 300 evra, određene uštede ostvarene su već „ispod poklopca“. Tako je dizajn zadržao istu notu, sa plastikom koja je za razliku od Note 3 i S5 ostala upadljiva i ne pokušava da oponaša kožu. Zato je Neo dobio prsten na bočnoj ivici, koji oponaša hrom i treba da doprinese eleganciji.

Uštede su primetne čim telefon uključite, ali sa ne tako drastičnim posledicama. Ekran dijagonale 5 inča jeste pregledan, ali ukoliko se zagledate videćete razlivanje slike i piksele, što je posledica male rezolucije od 480 x 800, koja je standardna za ekrane od 4 inča. Posledica toga su i velike ikonice koje jesu pregledne, lake za kontrolu, ali opet neočekivano velike za jedan ovakav uređaj.

Ušteda je sprovedena i na kameri, pa prednja ima samo VGA format, a mogao se očekivati senzor od barem 1,3 megapiksela. Slično je i sa zadnjom kamerom koja je ostala na 5 megapiksela, dok veliki broj uređaja ove klase već može da se podiči kamerom od 8 megapiksela. Zato je za svaku pohvalu blic koji fotografije čini boljim pri smanjenoj vidljivosti. Te iste fotografije, ali i video 720p formata, možete uskladištiti na 8 GB interne memorije, ili ubaciti eksternu karticu. Kada smo već kod kartica, postoji varijanta Grand Neo sa dve SIM kartice, mada je testirani model imao samo jedan slot za vaš broj telefona.

Za pohvalu je i procesor. Poznati Cortex-A7 ima četiri jezgra takta od 1,2 GHz, što je uz 1GB RAM memorije sasvim dovoljno za sve vaše poduhvate. To znači da vas Grand Neo neće izdati ukoliko ga opteretite sa nekoliko operacija odjednom ili zaigrate neku igricu, ali ipak, on za to nije namenjen, ne zbog brzine već zbog slabe rezolucije ekrana.

Kada su u pitanju druge odlike, one su preuzete od znatno boljih i za klasu skupljih Samsung uređaja. Jedna od njih je Group Play, viđena kod Galaxy S4, a tu je i S Translator. Zbog svega , za Galaxy Neo se može reći da je solidan predstavnik Samsungove porodice. Za razumnu svotu novca dobićete solidan telefon, ali su određene uštede morale da se naprave na račun ekrana, ili recimo odsustva NFC povezivanja. Zato ne čudi što je Galaxy Neo jedan od traženijih uređaja u Telenorovoj ponudi, pa se za rad u Pametnoj mreži može dobiti po ceni već od 1 dinar, uz pakete Prenesi XXL i Prenesi i Surfuj XXL.

Grand Neo je preuzeo brojne, za klasu veće, funkcije koje smo videli kod starije braće Note 3 i S4

Stvari u Capture „oblaku“
Telenor je kupcima svojih novih paketa ponudio i servis Capture, koji funkcioniše slično Dropboxu. Naime, Capture je aplikacija koja omogućava onlajn čuvanje, pregledanje i deljenje fotografija, video-snimaka i dokumenata sa drugim uređajima. Od veličine Telenor paketa zavisi i skladišni prostor na Capture, ali i količina protoka internet saobraćaja prema ovom servisu.

Samsung Galaxy Grand Neo
OS: Android 4.2 (Jelly Bean)
Procesor: Cortex-A7, Quad-core 1,2 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB, microSD
Kamera: 5 Mpx, 720p; VGA
Ekran: TFT, 5“, 480 x 800, 186 ppi
Povezivanje: USB 2.0, BT 4.0, HSDPA, HSUPA, WiFi, GPS
Ekstra: odnos cene i kvaliteta
Baterija: 2.100 mAh
Dimenzije: 144 x 77 x 9,6 mm, 163 g
www.samsung.com/rs

Leave a Reply