Početna Broj 166 Smartfon, novi filantropski alat?

Smartfon, novi filantropski alat?

Iako mnogi često ističu njegove loše uticaje na društvo i razvoj mladih, smartfon doprinosi razvoju društva, podizanju svesti o tome koliko je pomoći onima kojima je to potrebno važno i što je još bitnije – omogućava to na lak, neagresivan i gotovo neprimetan način.

Ovog puta izdvojićemo strategije Samsunga i HTC-a, a u narednom periodu sličnim akcijama svoj doprinos daće i druge mobilne kompanije, kao i one koje se bave proizvodnjom pametnih i kompjuterskih tehnologija. Očekujemo slične akcije i na računarima, hibridnim uređajima, multimedijskoj opremi, pa čak i dodacima.

Samsung i Univerzitet u Beču predstavljaju „Power Sleep“
Aplikacija za tablete i pametne telefone iskorišćava „pasivni“ deo kompjuterske snage dok korisnici spavaju i na taj način doprinosi borbi protiv bolesti, poput Alchajmera i kancera. Aplikacija za Android mobilne uređaje „Power Sleep“ razvijena je u potpunosti u Samsungu, dok je njeno kreiranje i razvoj nadzirano od strane medicinskih stručnjaka iz Austrije, sa pomenutog Univerziteta.

Jednostavna aplikacija zasnovana na alarm funkciji, koju svakodnevno koristimo na telefonu, aktivira se kada korisnik krene na spavanje i počinje svoj rad u pozadini, dajući doprinos razvoju nauke i traženju rešenja za bolje i praktičnije lečenje. Serveri do aplikacije šalju male količine podataka, koje treba obraditi. Ti podaci bivaju obrađeni na telefonu korisnika, kroz „Power Sleep“ aplikaciju i šalju se nazad do servera, gde se sakupljaju i učestvuju u konačnnoj kalkulaciji. Aplikacija ne šalje niti prima više od jednog megabajta podataka, što je zapravo manje od uobičajenog MP3 fajla.

Samsungova „Power Sleep“ aplikacija kreirana je u saradnji sa Zajedničkom računarskom inicijativom BOINC, na Univerzitetu u Berkliju. BOINC sarađuje na sličan način sa preko 60.000 umreženih, udaljenih računara, koji svoje resurse stavljaju na raspolaganje toj inicijativi.

„Power Sleep“ aplikacija kreirana je za sve Android uređaje verzije 2.3 i novije, a može se besplatno preuzeti iz Google Play i Samsung Store prodavnica već danas!

htc-power-to-give-logo

Power To Give, na HTC način
HTC je, takođe pokrenuo sličan program, HTC Power To Give, inicijativu koja ima za cilj da kreira superračunar tako što će upregnuti kolektivnu procesorsku snagu Android pametnih telefona.

Trenutno u beta verziji, HTC Power To Give ima za cilj da podstakne vlasnike pametnih telefona da otključaju svoju neiskorišćenu procesorsku snagu kako bi pomogli u odgovaranju na neka od najvažnijih pitanja današnjeg društva. U ovom trenutku, borba protiv raka, AIDS-a i Alchajmerove bolesti; inicijativa da se svakom detetu obezbedi čista voda za piće i čak potraga za vanzemaljskim životom predstavljaju pitanja koja se rešavaju putem volonterskih računarskih platformi.

Osposobljavajući ljude da koriste svoje Android pametne telefone da bi pružili podršku u ključnim poljima istraživanja, uključujući medicinu, nauku i ekologiju, HTC Power To Give je razvijen u saradnji sa dr Dejvidom Andersonom sa Univerziteta u Berkliju, Kalifornija. Projekat će podržati najveću svetsku volontersku računarsku inicijativu i iskoristiti moćne procesorske sposobnosti svetske mreže pametnih telefona.

Milion HTC One pametnih telefona koji učestvuju na projektu putem HTC Power To Give moglo bi obezbediti sličnu procesorsku snagu kao jedan od 30 superračunara na svetu (jedan PetaFLOP). To može drastično ubrzati istraživačke cikluse za organizacije koje bi inače morale da provedu godine analizirajući istu količinu podataka, potencijalno skraćujući vreme dolaska do važnih otkrića u ključnim oblastima za više nedelja, meseci, godina, ili čak decenija. Na primer, jedan od dostupnih programa pri lansiranju ove aplikacije je IBM-ov World Community Grid projekat, koji svakom pruža mogućnost da unapredi nauku doniranjem računarske snage svog kompjutera, pametnog telefona ili tableta za humanitarna istraživanja. Do danas su volonteri World Community Grid-a doprineli u vrednosti od skoro 900.000 godina procesorskog vremena za najsavremenija istraživanja.

Čer Vang, predsednica HTC-a je istakla: „Razgovarali smo o uticaju koji bi samo jedan milion pametnih telefona uz Power To Give mogao da ima, a analitičari procenjuju da je samo u 2013. godini isporučeno preko 780 miliona Android telefona. Zamislite napredak koji bismo mogli da napravimo za budućnost naše dece kada bi samo deo ovih korisnika Androida mogao da preusmeri svoju neiskorišćenu procesorsku snagu da pomogne u odgovaranju na pitanja koja se tiču svih nas.”

Nakon preuzimanja HTC Power To Give aplikacije iz prodavnice Google Play, vlasnici pametnih telefona mogu da odaberu istraživački program ka kom će preusmeriti deo procesorske snage svog telefona. HTC Power To Give će zatim raditi dok se telefon puni i dok je povezan na WiFi mrežu, omogućavajući tako ljudima da menjaju svet dok sede za svojim stolom ili se opuštaju kod kuće, ali da ne troše svoj mobilni internet ili bateriju telefona.

Beta verzija HTC Power To Give biće dostupna za preuzimanje iz prodavnice Google Play i prvo će biti kompatibilna sa HTC One porodicom i HTC Butterfly. HTC planira da omogući pristup aplikaciji i drugim vlasnicima Android pametnih telefona u narednih šest meseci, kako beta probni period bude napredovao.

HTC Power To Give je kreiran u saradnji sa dr Dejvidom Andersonom, izumiteljem Zajedničke računarske inicijative BOINC, na Univerzitetu u Berkliju.

Pozivamo i vas da već danas skinete neku od ove dve ili čak obe aplikacije i već sada date svoj mali, ali vrlo značajan dospinos razvoju boljeg društva i sveta u celini!

Leave a Reply