Početna Broj 166 Stanlio i Olio – Canon PowerShot G16 i PowerShot S120

Stanlio i Olio – Canon PowerShot G16 i PowerShot S120

Dva tehnički veoma slična, ali koncepcijski različita top modela kompaktnih aparata „mirišu“ iz kuhinje kompanije Canon

Panasonic TV

Predstavljamo vam dva najmoćnija aparata Canon PowerShot serije: S120 i G16 – iako pripadaju različitim serijama, imaju dosta sličnosti. To je i razlog zašto su se našli u okviru istog testa. Canon PowerShot G16 je pripadnik G serije, koja maksimalno približava mogućnosti kompaktne klase dSLR klasi, uz nužne restrikcije koje sa sobom nosi kompaktna klasa. Model Canon PowerShot S120 je funkcionalno gotovo jednako bogat, sa akcentom na mobilnost. Oba aparata u sebi objedinjuju najnovije tehnološke inovacije koje su uparene sa procesorom poslednje generacije, da bi pružili maksimalan kvalitet fotografije.

U narednim redovima ćemo se pozabaviti sličnostima i razlikama između testiranih modela. Oba aparata imaju identičan senzor BSI-CMOS tipa, veličine 1/1,7“. Rezolucija senzora je razumnih 12 Mpx, što pohvaljujemo, i nije se promenio u odnosu na prethodne modele S110 i G15. Procesor je šeste generacije (DIGIC 6) i omogućava odličnu brzinu i komfor u radu. ISO osetljivost (od 80-12800), mogućnost snimanja RAW formata (i RAW + JPEG zajedno), kao i video-funkcije, se ne razlikuju. Iz navedenog uočavamo da je kompanija Canon želela da u okviru top modela kompaktne klase pruži jednak komfor i kvalitet, barem kada su senzor i procesor u pitanju. Za brži prenos fotografija možete koristiti WiFi adapter, ugrađen na oba modela.

ATV & NAUTICA 2020

Najuočljivija razlika između testiranih aparata je u objektivu. Canon PS G16 poseduje svetlosno snažniji objektiv sa maksimalnim otvorima blende od f1.8 u širokom do f2.8 u tele opsegu, što je svakako za poštovanje. Žižna daljina je 28-140, što omogućava optički zum od 5x. Kompaktniji model Canon PS S120 karakteriše objektiv žižne daljine 24-120mm, što pruža jednak optički zum od 5x. Ima takođe svetlosno jak objektiv, ali samo na najkraćoj žižnoj daljini, dok maksimalni otvor blende na 120mm iznosi ne tako sjajnih f5.7. Uporedimo li ova dva objektiva, prednost dajemo objektivu na G16, ukoliko više fotografišete portrete ili volite noćnu fotografiju. Ako vam je bliže fotografisanje pejzaža i niste opterećeni fotografisanjem u slabijim svetlosnim uslovima, praktičniji će vam biti objektiv sa S120 aparata.

Sledeća karakteristika koja će nekome biti važna je da je ekran na Canon PS S120 osetljiv na dodir, kapacitivnog tipa. Rezolucija i dijagonala ekrana su jednake na oba modela. Pomenućemo da je ekran na S120 odlične osetljivosti i da je veoma komforan za korišćenje pomoću dodira. Canon PS G16 ima elektronsko tražilo, ali je ono prilično nekomforno za korišćenje, pa ne zameramo zbog njegovog odsustva na modelu S120. Od manje uočljivih razlika ističemo nešto kraće vreme eksponiranja senzora – 1/4000 naspram 1/2000 u korist G16, i bateriju malo veće autonomije, opet u korist aparata G serije. Canon PS G16 poseduje i konektor za eksterni blic, pa ako planirate da ga koristite, G16 je bolja opcija.

Koncepcijski drugačije telo aparata sa sobom nosi i razlike u komandama. S obzirom da je serija G više namenjena naprednijim amaterima, na telu aparata se nalazi točkić za promenu parametara (kao na dSLR aparatima) i točkić za brzu promenu kompenzije ekspozicije. Naravno, G16 bolje leži u ruci zbog izraženog rukohvata i većih dimenzija, mada ni fotografisanje pomoću aparata S120 nije bilo nekomforno, s obzirom na oblik i dimenzije tela. I S120 ima točkić koji služi za promenu parametara, ali je on napravljen u vidu prstena oko objektiva, što je bilo jedino moguće rešenje na ovako kompaktnom telu. Svakako, suštinska razlika je u kompaktnosti, zbog čega su dva testirana aparata konceptualno različita i namenjena za nešto drugačiju upotrebu.

Komfor u radu je na visokom nivou kod oba modela. Gotovo trenutna brzina fokusiranja i okidanja kako na G16 tako i na S120 nisu karakteristike koje inače krase aparate kompaktne klase. Kvalitet fotografije je odličan i smatramo da sa aktuelnom veličinom senzora ne može biti značajnijeg poboljšanja u tom pogledu. Šum je vidljiv od ISO400, ali je sve do ISO 1600 dobro kontrolisan. Tek od ISO 3200 detalji se značajnije gube, usled pojave šuma i zamućenja usled njegove softverske redukcije. RAW format pruža malo bolje rezultate u odnosu na JPEG, najviše zbog nedostatka JPEG kompresije, koja je uočljiva. Ukoliko je potrebno da izvučete maksimum iz ovih aparata, savetujemo da koristite RAW format, a sve nedostatke ispravite pomoću softvera na računaru. Merenje svetla je odlično, dok je automatski balans bele korektan, mada ne i savršen. Oštrina i detalji u kadru su odlični, uzevši u obzir veličinu senzora. Pohvale upućujemo zbog oštrine objektiva, naročito na modelu G16. Canon je unapredio i ručno fokusiranje, dodavši opciju „focus peaking“, koja uveličava deo kadra u fokusu, radi boljeg vizuelnog pregleda. Video-snimanje je poboljšano, i zahvaljujući brzini od 60 fps idealno je za brze promene u kadru. Na S120 možete dodirom ekrana birati tačku fokusa i u toku snimanja, što je sjajna mogućnost kakvu nemate kod G16 aparata. Kvalitet snimka je dobar, ali ne i u samom vrhu u klasi. Pohvaljujemo postojanje opcije „slow motion“, sa 120fps ili 240fps, u zavisnosti od rezolucije snimka.

Canon PS G16
Senzor: BSI-CMOS, 12,1 Mpx
ISO: 80-12800
Zum: 5x (28-140 mm)
Maks. otvor blende: f1.8-f2.8
Video: FullHD 1920x1080p /60 fps / stereo
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT PureColor II G Touchscreen, 3“, 922.000 px
Dimenzije: 109 x 76 x 40 mm, 356 g
Cena: 56.724 RSD

Iako su testirani aparati bogati opcijama i u njima se nalaze integrisane najnovije tehnologije na polju senzora i procesora, borba za tržište u ovoj klasi je sve intenzivnija. Moramo uzeti u obzir da ni drugi proizvođači ne spavaju, te da su razlike u modelima sve neprimetnije, iako je Canon nekada bio neprikosnoven u ovoj klasi. Pri kupovini treba dobro osmotriti tržište i u zavisnosti od zahteva odabrati upravo model koji ih većinom ispunjava, uz pristupačnu cenu. Što se Canona tiče, testirani modeli pružaju odličan kvalitet fotografije i komfor u radu, a ukoliko se dvoumite između Canon PS G16 ili Canon PS S120, nećete pogrešiti ni u jednom slučaju. Imajte na umu da je Canon S120 nešto jeftiniji i da može da stane u džep, što po autorovom mišljenju predstavlja veliku prednost, jer da kompaktnost nije imperativ, svakako bi se odlučio za neki model iz CSC klase, koja pruža više na polju kvaliteta fotografija. A to je najvažnija stvar, zar ne?

Canon PS S120
Senzor: BSI-CMOS, 12,1 Mpx
ISO: 80-12800
Zum: 5x (24-120 mm)
Maks. otvor blende: f1.8-f5.7
Video: FullHD 1920x1080p /60 fps / stereo
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: TFT PureColor II G, 3“, 922.000 px
Dimenzije: 100 x 59 x 29 mm, 192 g
Cena: 45.124 RSD

www.canon.rs

Leave a Reply