Početna Broj 166 Tablet sa dušom smartfona – Asus Fonepad 7

Tablet sa dušom smartfona – Asus Fonepad 7

Mogućnost ubacivanja SIM kartice Asus koristi za telefonske pozive, ali i za stalnu dostupnost na internetu

Panasonic TV

Asus ne odustaje od ideje da u jednom uređaju „pomiri“ smartfon i tablet. PadPhone prve i druge generacije, odnosno smartfon koji se ubacuje u telo tableta, uspešno „živi“, dok tablet koji može da primi SIM karticu i služi za razgovore nosi naziv Fonepad. Pred nama je najnoviji model iz ove porodice sa nedvosmislenim nazivom Fonepad 7, čime se jasno stavlja do znanja o kojoj dijagonali ekrana je reč. Glavna prednost u odnosu na standardne tablete je mogućnost telefoniranja, verovatno uz slušalice jer je teško držati ovoliki uređaj na glavi, ali i stalna dostupnost na internetu preko 2G i 3G mreže, pa više niste zavisni samo od WiFi signala.

Dizajnom Fonepad 7 ne odudara od tržišnih standarda, već je sve uklopljeno u kompaktno crno kućište, sa plastičnom zadnjom stranom koja ne klizi tako lako iz ruke. I sa zadnje i sa prednje strane lepo su se uklopile kamere, manji prednji i veći zadnji zvučnik, uz neizostavni logotip Asus. Blic je izostao, jer je ovo ipak tablet, a ne smartfon koji bi trebalo da se koristi kao fotoaparat. Ali o tome nešto kasnije, kada se budemo bavili kamerom.

ATV & NAUTICA 2020

Konektori audio-izlaza i microUSB punjača su sa gornje strane, ali je sa desne napravljena gužva, što dok se ne naviknete može da predstavlja problem. Naime, jedno do drugog su dugme za uključivanje/isključivanje i regulator jačine zvuka, pa ćete ih na dodir razlikovati po veličini. Ovakvo rešenje je izabrano jer je sa leve strane smešten otvor u koji ubacujete microSIM i microSD kartice. Dodatni problem nastaje kada Asus Fonepad 7 stoji na ravnoj površini, jer je tada nemoguće bez podizanja prići dugmetu za uključivanje/isključivanje i regulatoru jačine zvuka, odnosno nemoćni ste da bilo šta uradite sa njim. Što se tiče dizajna, nekima će možda zasmetati i oštra ivica na prelazu sa bočne na prednju stranu, na spoju plastike i stakla, ali ukusi su različiti.

Danak brzom procesoru i SIM podršci platili su dizajn i kamera, kako bi ovaj tablet cenom ostao konkurentan na tržištu

175CG_black_24_Dual

Vratimo se operativnosti Asus Fonepad 7. Pokreće ga moderan Android 4.2.2 operativni sistem, sa svim njegovim odlikama i aplikacijama koje možete preuzeti sa Google Play. Asus se odlučio i za nekoliko specifičnih aplikacija koje treba da vam olakšaju život. Krenimo abecedno. Odmah iza Amazon Kindle, koji donosi mnogo literature u elektronskom obliku, nalazi se App Lock, odnosno aplikacija koja vam omogućava da svaku aplikaciju zaštitite, posebno od očiju i mogućnosti upotrebe od strane drugih korisnika. Ovo je dobro rešenje ukoliko se vašim tabletom igraju deca, ili u njemu držite neke poverljive informacije. Govorili smo o velikom zadnjem zvučniku koji reprodukuje solidan zvuk, ali njega možete podesiti i pomoću AudioWizarda koji je vrlo jednostavan za rukovanje. Korisna aplikacija je i rečnik, pogotovo za zaposlene koji mnogo rade sa dokumentima iz inostranstva. Za rad sa tekstom, odnosno hvatanje beleški zadužena je SuperNote, aplikacija pomoću koje tekst ispisujete slobodnom rukom i to krupno, a on se smanjuje da može više unosa da se pohrani u prikaz. Vaša dokumenta se mogu smestiti i u poseban informatički oblak nazvan WebStorage, ali se tamo mogu i menjati, što je posebno korisno s Office formatima stvorenim pomoću programa Word ili Excel. U WebStorage se automatski čuvaju i audio, foto i tekstualne beleške kreirane pomoću MyBitCast aplikacije.

Kada smo kod fotografija, one se mogu napraviti pomoću solidne zadnje kamere od 5 megapiksela, ali samo u dnevnom ambijentu, jer kao što smo rekli – blica nema. Dobra stvar je što ona snima u full HD formatu (1080p), doduše ne tako jasnom kao kod zapisa načinjenih smartfonom ili kamerom, dok prednjom kamerom možete četovati i obavljati poslovne video-pozive, jer ima zadovoljavajućih 1,2 megapiksela. Svoj ili neki drugi video možete pogledati na velikom ekranu HD rezolucije, i to bez ikakvih zastajkivanja. Ključ brzine leži u Intelovom dual-core procesoru na 1,6 GHz, ali i u podršci od 1 GB RAM memorije.

Na kraju, kada se podvuče crta, dolazimo do zaključka da je Asus Fonepad 7 dobro rešenje za sve kojima je potreban tablet stalno dostupan na internetu, uz mogućnost da obavite razgovor. Cenu ovom ustupku platio je uobičajen dizajn, dok su kamera i procesor sasvim zadovoljavajući ako se zna da u ruci držite uređaj od sedam inča. S druge strane, možda i najveća zamerka je baterija koja je smanjena u odnosu na prethodnika, na 3.950 mAh, pa ćete svakih nekoliko sati, ukoliko ga puno koristite, morati da razmišljate o punjaču.

175CG_black_23_Dual

Asus Fonepad 7
OS: Android 4.2.1 Jelly Bean
Procesor: Intel Atom Z2560, Dual-core 1,6 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 8 GB, microSD
Kamera: 5 Mpx, 1080p; 1,2 Mpx
Ekran: IPS LCD, 7“, 800 x 1280, 216 ppi
Povezivanje: HSDPA 42,2 Mbps; HSUPA 5.76 Mbps, USB 2.0, BT 3.0, WiFi, microSIM
Ekstra: Mobilni 3G internet
Baterija: 3.950 mAh
Dimenzije: 197 x 120 x 10 mm, 328 g
Cena: 21.690 RSD
www.mojasus.rs

Leave a Reply