Početna Broj 166 Tabletopovi – HP Split X2 i HP Spectre X2

Tabletopovi – HP Split X2 i HP Spectre X2

Novi modeli laptopova sa odvojivim ekranima, koji postavljaju nove standarde u izradi hibridnih laptopova

Kao jedan od inovativnih lidera u industriji prenosivih računara, Hewlett Packard je široko prigrlio koncept uređaja sa odvojivim ekranom, tj. hibridnih računara koji nude funkcionalnost tableta i performanse laptopa u jednom uređaju. Novi modeli iz ove klase predstavljaju značajan korak unapred, nudeći veće dimenzije, ali i osetno bolje performanse i autonomiju u odnosu na ranije modele (Envy X2).

Split X2: robustnost i performanse
Model Split X2 je računar koji se sastoji od velikog 13-inčnog tableta sa odvojivim postoljem, koje sadrži tastaturu i dodatnu bateriju. Premda ovakav koncept nije ništa novo, retko nailazimo na uređaje sa velikim 13-inčnim ekranima, kao i one koji u postolju kriju dodatnu bateriju za bolju autonomiju.

Kvalitet izrade ovog računara je na visokom nivou, kućište se odlikuje čvrstom konstrukcijom koja ga čini pogodnim za rad na terenu i često „cimanje“. S druge strane, tu akciju značajno otežavaju njegovi gabariti, odnosno „bucmast“ profil i ukupna masa od 2,3 kilograma, zbog koje je Split X2 pravi teškaš u poređenju sa sličnim uređajima (ovakvu masu danas neretko imaju i laptopovi s monitorima dijagonale 15-inča). Drugim rečima, verovatno ćete ga veći deo vremena koristiti kao bilo koji drugi prenosni računar s ekranom osetljivim na dodir, jer kao tablet jednostavno nije dovoljno udoban.

Hardversku osnovu ovog modela čini izvanredno štedljiv Intelov čipset Haswell Y, koji sadrži procesor čija je ukupna maksimalna potrošnja samo 11 vati. U skladu s tim, kada je tablet spojen sa postoljem, vreme autonomije raste do fenomenalnih 8-9 sati (kada je lišen dodatnog napajanja, tablet može da „izvuče“ oko pet sati uobičajenog rada). Ceh za štedljivost plaćaju performanse, koje u ovom slučaju nisu naročito impresivne, ali su i dalje „za pola koplja“ bolje od sličnih modela Intelovih precesora prethodne generacije.

IPS ekran dijagonale 13 inča brzo i precizno reaguje na dodir i obezbeđuje veoma kvalitetnu reprodukciju boja i široke uglove gledanja. Pohvalu zaslužuje i kvalitetna tastatura, pa se može reći da je Split X2 prvi ovakav hibridni računar s tastaturom i tačpedom čiji se kvalitet može uporediti s klasičnim prenosnim računarima. Veliki plus zaslužuje i dodatni hard disk koji se nalazi u samom postolju, i koji značajno povećava prostor za skladištenje kada je tablet spojen sa postoljem.

Sa manje odobravanja konstatujemo da Split ima samo jednu HD kameru na vrhu tableta, ali to dodatno učvršćuje utisak da je Split X2 zapravo ultrabook sa odvojivim postoljem, a ne tablet sa dodatnom tastaturom, što je slučaj kod većine sličnih uređaja. Za korisnike kojima više znače dobra autonomija i dodatni memorijski prostor od portabilnosti, ovaj računar može biti odličan izbor.

HP Split X2
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i5 4200Y, 1,4 GHz
RAM: 4 GB DDR3
Disk: 64 GB SSD + 500 GB SATA
Optika: nema
Grafika: Intel HD 4200
Ekran: IPS UWVA, 13,3”, 1366×768 px
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: USB, USB 3.0, HDMI, D-Sub, audio
Masa: 2,3 kg (tablet 1 kg)
Cena: 107.990 RSD

HP Spectre x2: performanse u prvom planu
Računar koncipiran slično prethodno opisanom modelu spakovan je u masivno aluminijumsko kućište, koje jasno ukazuje da se radi o uređaju više klase. Laptop od 13 inča iz HP-ove premijum linije Spectre u formi hibridnog uređaja, na papiru zvuči kao odlična ideja. U praksi, to je uređaj koji nudi bolje performanse od većine hibridnih prenosnika, ali uz izvesna ograničenja i neočekivana dizajnerska rešenja.

Po ceni koja se približava gornjoj granici primerenoj Core i5/128GB SSD konfiguraciji, HP Spectre x2 sadrži kvalitetne „iznutrice“ koje su, kao i kod drugih hibrida, smeštene u gornjoj polovini računara. Povlačenjem slajdera na postolju, gornji deo računara odvaja se od tastature i pretvara u tablet koji nudi konektor za punjač islušalice, kao i microSD slot za memorijske kartice (svakako ne bi bilo loše da se barem jedan USB port našao na ovoj polovini računara). Na levoj strani poleđine tableta nalaze se tasteri za kontrolu jačine zvuka, a na desnoj strani je taster za uključivanje, odnosno „uspavljivanje“. Kada je spojen s dokom, računar nudi dva USB 3.0 porta, HDMI izlaz pune veličine, još jedan 3,5mm konektor za slušalice i konektor za punjač.


Tastatura sa pozadinskim osvetljenjem je prostrana, precizna i dovoljno udobna i tokom intenzivnog korišćenja. Ispod tastature nalazi se standardni, glatki tačped nešto većih dimenzija i osrednje preciznosti (tu i tamo, poneki dodir ne biva detektovan, ali to uglavnom ne remeti rad). IPS ekran dijagonale 13,3 inča nudi besprekoran kvalitet prikaza, uverljiv kolorit i široke uglove vidljivosti, uz odličnu vidljivost na dnevnom svetlu.

Što se performansi tiče, u svim zadacima koji ne iziskuju ekstremne napore na planu 3D grafike (kojima Intel HD 4200 jednostavno nije dorastao), Spectre x2 pruža sve razloge za potpuno zadovoljstvo. Zahvaljujući SSD disku, štedljivim komponentama i odlično rešenom (pasivnim) hlađenju, Spectre x2 je prilično „hladnokrvan“, čak i tokom duže eksploatacije, što svakako doprinosi većoj udobnosti u radu. Posebnu pohvalu zaslužuju stereo-zvučnici s Beats Audio potpisom i odgovarajućim Beats drajverima, koji omogućavaju fino podešavanje i kvalitetnu reprodukciju zvuka u svim frekvencama.

Kao i prethodno opisani model, HP Spectre x2 ima dve baterije – jednu u postolju, a drugu, snažniju, u gornjem kućištu. Ukupne performanse su oko 7 sati aktivnog korišćenja, što je svakako odličan rezultat. Sve u svemu, u pitanju je odličan hibridni uređaj koji uspešno spaja funkcionalnost tableta i laptopa.

HP Spectre X2
OS: Windows 8.1
Procesor: Intel Core i5 4202Y, 1,6 GHz
RAM: 4 GB DDR3
Disk: 128 GB SSD
Optika: nema
Grafika: Intel HD 4200
Ekran: IPS FHD, 13,3”, 1920×1080 px
Povezivanje: WiFi, Ethernet, Bluetooth
Portovi: 2xUSB 3.0, HDMI, D-Sub, SD/MMC, audio
Masa: 2 kg (tablet 1 kg)
Cena: 149.990 RSD
www.hp.com/rs

Leave a Reply