Početna Broj 166 Uzbuđenje za profesionalce – Toshiba Excite Pro 10.1

Uzbuđenje za profesionalce – Toshiba Excite Pro 10.1

Ozbiljan Android tablet sa ekranom u visokoj rezoluciji, upakovan u dopadljivo i praktično kućište.

Momacki auto – Infiniti HEADER

Malo je poznato da Toshiba u istoriji IT industrije ostaje upamćena kao jedan od pionira i najvećih inovatora na polju prenosnih računara. Možemo reći da i tableti pripadaju ovoj kategoriji, budući da definitivno nude veliki deo funkcionalnosti koje očekujemo od računara, a mobilnost i praktičnost su upravo njihove najvažnije osobine. Zbog svega toga ne treba da nas iznenadi raznovrsnost rešenja u novoj Excite porodici tablet modela, koje potpisuje japanski proizvođač. Jedan od njih, onaj najmoćnijih tehničkih karakteristika, s pravom označen kao Excite Pro, predstavljamo u redovima koji slede.

Posle nekoliko pristojnih modela koji su kod nas prošli manje zapaženo, čini se da je ovim uređajem i ostatkom Excite familije Toshiba konačno dostigla standard koji se od nje očekuje i opravdala status jednog od vodećih proizvođača IT opreme.

Slika i zvuk
Premda mu, barem na prvi pogled, nedostaje „premijum“ izgled koji zbog izbora materijala za izradu kućišta poseduju neke od perjanica ponude konkurentskih proizvođača, Excite Pro odaje utisak kvalitetno proizvedenog i dopadljivog uređaja. Kućište izrađeno od čvrste plastike – u kombinaciji crne i sive boje – je zaobljeno, tako da u ruci leži stabilno i udobno, sa teksturom pozadi koja pojačava efekat profesionalne elegancije i robustnosti. Svidelo nam se i što je većina konektora skrivena zaštitnim poklopcem, uključujući i veoma upotrebljivi microHDMI za povezivanje na TV aparate i projektore. Zanimljivo je što ugrađeni microUSB, iako koristan za povezivanje sa računarom, ne može da posluži za dopunu baterije. Za tu namenu obezbeđen je poseban nestandardni konektor.

Samsung 50 godina

Najveći deo prednje strane zauzima 10-inčni ekran u ultravisokoj rezoluciji (2560×1600 piksela), što garantuje izuzetno oštru i jasnu sliku. Boje u nekim situacijama deluju pomalo „isprano“, ali to nije nešto što bi većini korisnika moglo da zasmeta. Pored dobre slike, novi Excite krasi i kvalitetan zvuk. Naime, ugrađeni su Harman-Kardon mini stereo-zvučnici koji, u kombinaciji sa Toshiba Audio Enhancement Pro tehnologijom, proizvode pažnje vredan ugođaj prilikom slušanja muzike i gledanja filmova. Još jedna multimedijalna komponenta dolazi u vidu 8-megapikselne foto-kamere sa malim LED blicem, koji se može pokazati korisnim u uslovima slabijeg osvetljenja. Kvalitet snimljenih fotografija je, u pogledu oštrine i zasićenosti boja, na nivou višem od očekivanog, a maksimalni otvor blende F2.2 i stabilizacija slike dodatno pomažu da postignete najbolje moguće rezultate. Tu je i posebna aplikacija Toshiba TruCapture, pomoću koje možete da snimate beleške sa papira, dokumente ili prezentacione table uz automatsku korekciju slike i uklanjanje „šumova“.

Posao i zabava
Naziv „Pro“ opravdava i hardverska platforma koja se sastoji od Nvidia Tegra 4 tehnologije sa procesorom Cortex A15, kojeg krase četiri jezgra i radni takt od 1,8 gigaherca. Pomažu mu 2 gigabajta radne memorije i moćni ULP GeForce grafički čip, što omogućava nesmetano funkcionisanje čak i najzahtevinijih video-igrica i drugih naprednih aplikacija. Na testiranje smo dobili varijantu sa 32 gigabajta ugrađenog prostora za smeštaj datoteka i instalaciju Android aplikacija, a tu je i verzija većeg kapaciteta (64 GB). Zanimljivo je da ne postoji opcija sa 16 GB, što bi svakako predstavljalo nešto pristupačnije rešenje za korisnike.

Tu je i kompletan set modula za povezivanje i komunikaciju (WiFi, Bluetooth, microUSB), sa izuzetkom NFC-a, koji se i inače još uvek relativno retko koristi. Naravno, tu je i GPS komponenta, sa pratećim žiroskopom, akcelerometrom i digitalnim kompasom. Premda sve ovo zahteva dosta energije, ugrađena baterija će izdržati praktično čitav radni dan prosečne upotrebe, što bi trebalo da bude više nego dovoljno čak i probirljivoj publici.

Posle nekoliko pristojnih modela koji su kod nas prošli manje zapaženo, čini se da je ovim uređajem i ostatkom Excite familije Toshiba konačno dostigla standard koji se od nje očekuje i opravdala status jednog od vodećih proizvođača IT opreme.

Opciona tastatura
Ozbiljni profesionalci svakako će imati potrebu i za intenzivnijim unosom teksta, bilo da je reč o obradi dokumenata ili tabličnim proračunima. Zbog toga su japanski stručnjaci osmislili veoma praktičnu zaštitnu futrolu sa hardverskom Bluetooth tastaturom. Premda nismo imali priliku da tastaturu i testiramo, preporučujemo da je uzmete u obzir pri nabavci, jer može značajno da podigne upotrebnu vrednost uređaja.

Toshiba Excite Pro 10.1
OS: Android 4.2.1
Procesor: Nvidia Tegra 4, Cortex A15, quad-core 1,8 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 32/64 GB, microSD
Kamera: 8 Mpx, FullHD /1,2 Mpx (front)
Ekran: LCD, 10,1“, 2560×1600 px, 299 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Ekstra: GPS, microHDMI
Baterija: 33 Wh
Dimenzije: 262x178x10 mm, 630 g
Cena: 47.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply