Početna Broj 166 Uzbuđenje za profesionalce – Toshiba Excite Pro 10.1

Uzbuđenje za profesionalce – Toshiba Excite Pro 10.1

Ozbiljan Android tablet sa ekranom u visokoj rezoluciji, upakovan u dopadljivo i praktično kućište.

ATV & NAUTICA 2020

Malo je poznato da Toshiba u istoriji IT industrije ostaje upamćena kao jedan od pionira i najvećih inovatora na polju prenosnih računara. Možemo reći da i tableti pripadaju ovoj kategoriji, budući da definitivno nude veliki deo funkcionalnosti koje očekujemo od računara, a mobilnost i praktičnost su upravo njihove najvažnije osobine. Zbog svega toga ne treba da nas iznenadi raznovrsnost rešenja u novoj Excite porodici tablet modela, koje potpisuje japanski proizvođač. Jedan od njih, onaj najmoćnijih tehničkih karakteristika, s pravom označen kao Excite Pro, predstavljamo u redovima koji slede.

Posle nekoliko pristojnih modela koji su kod nas prošli manje zapaženo, čini se da je ovim uređajem i ostatkom Excite familije Toshiba konačno dostigla standard koji se od nje očekuje i opravdala status jednog od vodećih proizvođača IT opreme.

Slika i zvuk
Premda mu, barem na prvi pogled, nedostaje „premijum“ izgled koji zbog izbora materijala za izradu kućišta poseduju neke od perjanica ponude konkurentskih proizvođača, Excite Pro odaje utisak kvalitetno proizvedenog i dopadljivog uređaja. Kućište izrađeno od čvrste plastike – u kombinaciji crne i sive boje – je zaobljeno, tako da u ruci leži stabilno i udobno, sa teksturom pozadi koja pojačava efekat profesionalne elegancije i robustnosti. Svidelo nam se i što je većina konektora skrivena zaštitnim poklopcem, uključujući i veoma upotrebljivi microHDMI za povezivanje na TV aparate i projektore. Zanimljivo je što ugrađeni microUSB, iako koristan za povezivanje sa računarom, ne može da posluži za dopunu baterije. Za tu namenu obezbeđen je poseban nestandardni konektor.

ATV & NAUTICA 2020

Najveći deo prednje strane zauzima 10-inčni ekran u ultravisokoj rezoluciji (2560×1600 piksela), što garantuje izuzetno oštru i jasnu sliku. Boje u nekim situacijama deluju pomalo „isprano“, ali to nije nešto što bi većini korisnika moglo da zasmeta. Pored dobre slike, novi Excite krasi i kvalitetan zvuk. Naime, ugrađeni su Harman-Kardon mini stereo-zvučnici koji, u kombinaciji sa Toshiba Audio Enhancement Pro tehnologijom, proizvode pažnje vredan ugođaj prilikom slušanja muzike i gledanja filmova. Još jedna multimedijalna komponenta dolazi u vidu 8-megapikselne foto-kamere sa malim LED blicem, koji se može pokazati korisnim u uslovima slabijeg osvetljenja. Kvalitet snimljenih fotografija je, u pogledu oštrine i zasićenosti boja, na nivou višem od očekivanog, a maksimalni otvor blende F2.2 i stabilizacija slike dodatno pomažu da postignete najbolje moguće rezultate. Tu je i posebna aplikacija Toshiba TruCapture, pomoću koje možete da snimate beleške sa papira, dokumente ili prezentacione table uz automatsku korekciju slike i uklanjanje „šumova“.

Posao i zabava
Naziv „Pro“ opravdava i hardverska platforma koja se sastoji od Nvidia Tegra 4 tehnologije sa procesorom Cortex A15, kojeg krase četiri jezgra i radni takt od 1,8 gigaherca. Pomažu mu 2 gigabajta radne memorije i moćni ULP GeForce grafički čip, što omogućava nesmetano funkcionisanje čak i najzahtevinijih video-igrica i drugih naprednih aplikacija. Na testiranje smo dobili varijantu sa 32 gigabajta ugrađenog prostora za smeštaj datoteka i instalaciju Android aplikacija, a tu je i verzija većeg kapaciteta (64 GB). Zanimljivo je da ne postoji opcija sa 16 GB, što bi svakako predstavljalo nešto pristupačnije rešenje za korisnike.

Tu je i kompletan set modula za povezivanje i komunikaciju (WiFi, Bluetooth, microUSB), sa izuzetkom NFC-a, koji se i inače još uvek relativno retko koristi. Naravno, tu je i GPS komponenta, sa pratećim žiroskopom, akcelerometrom i digitalnim kompasom. Premda sve ovo zahteva dosta energije, ugrađena baterija će izdržati praktično čitav radni dan prosečne upotrebe, što bi trebalo da bude više nego dovoljno čak i probirljivoj publici.

Posle nekoliko pristojnih modela koji su kod nas prošli manje zapaženo, čini se da je ovim uređajem i ostatkom Excite familije Toshiba konačno dostigla standard koji se od nje očekuje i opravdala status jednog od vodećih proizvođača IT opreme.

Opciona tastatura
Ozbiljni profesionalci svakako će imati potrebu i za intenzivnijim unosom teksta, bilo da je reč o obradi dokumenata ili tabličnim proračunima. Zbog toga su japanski stručnjaci osmislili veoma praktičnu zaštitnu futrolu sa hardverskom Bluetooth tastaturom. Premda nismo imali priliku da tastaturu i testiramo, preporučujemo da je uzmete u obzir pri nabavci, jer može značajno da podigne upotrebnu vrednost uređaja.

Toshiba Excite Pro 10.1
OS: Android 4.2.1
Procesor: Nvidia Tegra 4, Cortex A15, quad-core 1,8 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 32/64 GB, microSD
Kamera: 8 Mpx, FullHD /1,2 Mpx (front)
Ekran: LCD, 10,1“, 2560×1600 px, 299 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Ekstra: GPS, microHDMI
Baterija: 33 Wh
Dimenzije: 262x178x10 mm, 630 g
Cena: 47.990 RSD
www.toshiba.rs

Leave a Reply