Početna Broj 166 Windows 8.1 Update 1

Windows 8.1 Update 1

11 Top noviteta koje smo čekali!

ATV & NAUTICA 2020

Microsoft je pažljivo saslušao želje svojih korisnika i Windows 8.1 Update 1 donosi sve ono što nam je nedostajalo. Ili, makar veći deo toga. Recimo, miš i tastatura postaće upotrebljiviji sa ovom dopunom i dobiće veću kontrolu nad operativnim sistemom, tako što će zameniti „gestures“ način upravljanja.

„Nov pristup Windows korisničkom iskustvu je stavio dodir u prvi plan. Od kada smo 2012. godine predstavili Windows 8, u kontinuitetu smo radili na poboljšanju tog iskustva. Korisnici su mnogo zadovoljniji uređajima na kojim putem dodira koriste Windows 8. Duboko verujemo u to da omogućavanje efektnog ličnog iskustva na svim uređajima koje koristiš ne treba da podrazumeva žrtvovanje poznatih i široko prihvaćenih opcija. Nastavljamo da kreiramo poboljšanja na osnovu povratnih reakcija korisnika i saradnika. Windows 8 i 8.1 su bili prvi koraci u tom smeru“, Siniša Perović, tehnički evanđelista u kompaniji Microsoft Srbija.

ATV & NAUTICA 2020

Najnovija dopuna, Update 1, korisnicima u Srbiji dostupna je od 8. aprila i ako ste redovno ažurirali svoj sistem nadogradnja je veličine ima oko 500 MB. Nadogradnja je besplatna za korisnike Windows 8 i Windows 8.1 operativnih sistema i automatski se pojavljuje u Centru za nadogradnju i dopunu.

1320_ORAN_FRT

Lakši pristup omiljenim aplikacijama i ključnim kontrolama
U gornjem desnom uglu ‘Start’ ekrana, pored fotografije vašeg naloga, sada su ‘Power’ i ‘Search’ komande, tako da možete brže da isključite računar i tražite ono što vas zanima pravo sa ‘Start’ ekrana.

Izaberite-sami-METRO-ili-Desktop-verzija-Windowsa

Izaberite sami METRO ili Desktop verziju Windowsa
Možete podesiti sistem tako da vas računar pri podizanju sistema odvede pravo na desktop, umesto na ‘Start’ ekran. Na jedan novi način – start meni je opet tu!

Zakacite-omiljene-aplikacije-na-taskbar

Zakačite sve omiljene aplikacije na taskbar!
Na taskbar sada možete da zakačite i desktop i Windows Store aplikacije, kao i omiljene sajtove, kako biste mogli da im pristupate direktno sa radne površine.

Abecedno-poredjane-aplikacije-jasno-odvojene

Abecedno poređane aplikacije, jasno odvojene
Poput Windows Phone sistema sada i Windows PC OS prikazuje grupisane aplikacije, programe i sistemske aplikacije po slovu. Tako lako i brzo možete da pronađete aplikaciju, bez previše traženja.

Naglasene-nove-aplikacije

Naglašene nove aplikacije
Upravo ste instalirali novu aplikaciju ili program, ali ne vidite je odmah i gubite vreme dok je ne nađete – evo je! Sada je jasno osenčena i dodatno obeležena kao nova i pronaći ćete je odmah, jer se jasno razlikuje od ostalih!

Mis-i-tastatura-imaju-vlast-ponovo

Miš i tastatura imaju vlast, ponovo!
Ako pomerite kursor miša na vrh ekrana kad koristite Windows Store aplikaciju, videćete poznate komande za zatvaranje ili smanjivanje prozora. Pomeranje miša do donje ivice ekrana otvoriće taskbar. Ako na ‘Start’ ekranu kliknete desnim dugmetom na pločicu za aplikacije, otvoriće se kontekstni meni sa različitim opcijama. Aplikaciju tako možete skloniti sa ‘Start’ ekrana, zakačiti je na taskbar, promeniti njenu veličinu, deinstalirati je…

Laksi-nacin-za-pronalazenje-novih-aplikacija

Lakši način za pronalaženje novih aplikacija
Windows Store je zakačen za taskbar, tako da možete lako da otkrivate nove aplikacije. Kada instalirate novu aplikaciju, u donjem levom uglu primetićete poruku koja vas vodi na pregled aplikacija, gde imate uvid i u sve one koje ste nedavno dodali.

msi-adora24g_2nc_adora24_2m-product_pictures-3d4

Nesmetano pregledanje na svim uređajima
Update 1 čini da Internet Explorer 11 prepozna uređaj i unos (miš, tastatura ili dodir) koji koristite i tome prilagođava vaše iskustvo surfovanja internetom. Web je i dalje u prvom planu, ali se broj tabova na ekranu, veličina fonta ili menija prilagođava uređaju koji koristite.

nokia_lumia_930_family

Besplatan Windows za sve uređaje sa ekranom ispod 9 inča!
Windows i Windows Phone će biti besplatni za proizvođače koji žele da ih koriste na uređajima čiji su ekrani manji od devet inča, što uključuje i smartfone i tablete od osam inča.

nokia-lumia-520-yellow-front

Manja hardverska zahtevnost Windowsa 8.1
Sa Windows 8.1 Update 1, Microsoft je proizvođačima hardvera omogućio da grade uređaje po nižim cenama koji mogu da koriste Windows, kao što su uređaji sa samo 1 GB RAM memorije i 16 GB memorije, koji korisnicima pružaju iskustvo koje očekuju od Windows uređaja, bez narušavanja performansi.

Poboljsanja-za-poslovne-korisnike

Poboljšanja za poslovne korisnike
Novi Windows 8.1 uvodi i nekoliko ključnih poboljšanja za poslovne korisnike, kao što su Enterprise Mode Internet Explorer (EMIE) i prošireni Mobile Device Management (MDM). EMIE omogućava kompatibilnost Internet Explorer-a 8 sa IE11, tako da kompanije mogu da koriste online aplikacije nesmetano na Windows 8.1 uređajma. Sa proširenim MDM-om, uvedena su dodatna podešavanja kojim se može upravljati sa bilo kojim MDM rešenjem koje kompanija odabere, uključujući i stavljanje Windows Store aplikacija i sajtova na „bele“ i „crne“ liste.

Nokia je tokom prvog dana Build konferencije u organizaciji Microsofta početkom aprila predstavila i Lumia 930, Lumia 630 i 635 pametne telefone, zasnovane na novom Windows Phone 8.1 operativnom sistemu. Praktično, sve je novo i do korisnika stiže na leto. Nokija će sve svoje uređaje sa Windows Phone 8 OS-om nadograditi WP8.1 dopunom, uz sopstveni CYAN komplet ažuriranja, novih aplikacija i mogućnosti.

Windows Phone 8.1, između ostalog doneće:
– Action Center, unapređeni padajući sistem notifikacija i podešavanja
– Interaktivni zaključani ekran sa novim temama
– Live Tiles treću kolonu za sve WP8 uređaje, uključujući Lumiju 520
– Ubacivanje pozadine kroz Live Tiles (pločice) na početnom ekranu
– Cortana, digitalna pomoćnica pokrenuta pomoću Bing pretrage
– Podrška za VPN i S/MIME
– Unapređen kalendar (uključujući nedeljni prikaz)
– WiFi Sense aplikacija (automatski pronalazi i povezuje se na javne WiFi mreže)
– Unapređene ekranske kontrole jačine zvuka
– Novi ekran za upućivanje poziva i pozivanje
– Dodatna opcija nalik Swype pisanju u Windows Phone 8.1 tastaturi
– Unapređeni Internet Explorer 11
– Najbolji Skype do sada sa Cortana vezom
– Nova Camera aplikacija (WP8.1 i Nokia)
– Nove aplikacije Xbox i Music
– Poboljšana Windows Phone prodavnica
– Sinhronizacija aplikacija i igara kroz sve Windows platforme (kupiš na računaru, igraš i na Windows Phonu ili Windows tabletu)
– Battery Sense: Koliko koja aplikacija troši energije
– Projekcija ekrana telefona preko USB veze na TV uređajima i projektorima
– Predlozi aplikacija sada uključuju lične preporuke i mnoge druge.

Leave a Reply