Početna Broj 166 Windows aplikacije

Windows aplikacije

Razgovarali smo sa Vladimirom Mihajlovićem, softver developerom koji se specijalizovao za Windows Phone platformu. Pročitajte zašto se fokusirao na WP i koje je aplikacije do sada razvio.

ATV & NAUTICA 2020

Tech Lifestyle: Od kada se baviš programiranjem?

Vladimir Mihajlović: Sa programiranjem sam se prvi put susreo u srednjoj školi, a intenzivnije počeo da se bavim na fakultetu. Poslednje četiri godine stečeno znanje primenjujem i proširujem na poslu.

ATV & NAUTICA 2020

TL: Koju srednju školu, a koji fakultet si završio?

Vladimir Mihajlović: Završio sam prirodno-matematički smer gimnazije u Lazarevcu i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, smer računarska tehnika i informatika.

TL: Da li radiš samo Windows aplikacije i koliko su one zaista drugačije od Android ili iOS aplikacija?

Vladimir Mihajlović: Trenutno radim samo Windows Phone aplikacije. Mislim da su drugačije od Android i iOS aplikacija. Windows Phone ima sigurnije i kvalitetnije aplikacije, čiji je glavni cilj prikaz bitnih podataka na jednostavan način. Svaka aplikacija radi na isti način, bez obzira na hadrverske karakteristike telefona.

TL: Koje su najvažnije Windows i Windows Phone aplikacije u čijoj si izradi učestvovao ili si ih sam radio? Koliko su puta preuzete, s obzirom da su teme vrlo popularne široj publici?

Vladimir Mihajlović: Postoji šest Windows Phone aplikacija koje sam sâm radio. Za sada taj spisak čine: Vreme u Srbiji, TV program, Kursna lista, Misli poznatih, Horoskop.rs i Na današnji dan. Od septembra prošle godine, kada sam napravio prvu aplikaciju, do danas, ukupan broj preuzimanja je oko 14.700. U proseku, dnevno imam oko 100 novih preuzimanja. Windows Phone aplikacija u čijoj izradi sam učestvovao je m-B@nking aplikacija Eurobanke.

TL: Koje su tvoje omiljene Windows ili Windows Phone aplikacije, a da ih nisi ti pravio?

Vladimir Mihajlović: Od Windows Phone aplikacija bih izdvojio: Bing Weather, Facebook Messenger, HERE Drive+, Nokia Camera, One Drive, One Note. Među Windows aplikacijama to su: Skype, HERE Maps, Weather, B92 i Mondo portal.

Aplikacije:

vreme-u-srbiji

Vreme u Srbiji
Aplikacija prikazuje podatke o vremenu u Republici Srbiji. Moguće je pratiti trenutne vremenske prilike u 28 gradova i mesta, kao i prognozu za 11 lokacija u Srbiji.

na-danasnji-dan

Na današnji dan…
Kao što ime nagoveštava, aplikacija prikazuje razne (najvažnije) događaje koji su se dogodili na današnji dan. Na ekranu se ispisuje više događaja iz različitih epoha.

misli

Misli poznatih
Citati i misli poznatih listaju se kroz bazu podataka. Moguće je snimiti omiljene misli. Odabrana misao se može postaviti kao status na nekoj od društvenih mreža.

TV-program

TV program
Aplikacija je namenjena korisnicima iz Srbije. Prikazuje TV program najpopularnijih domaćih i inostranih kanala. Dostupna su 32 domaća i 33 inostrana kanala. Emisije je moguće pretražiti po kanalima i po tipu. Za željenu emisiju je moguće kreirati podsetnik.

Leave a Reply