Početna Broj 166 Zakrivljeni televizori – Samsung Curved UHD TV

Zakrivljeni televizori – Samsung Curved UHD TV

Zakrivljen ekran vam prikazuje celokupnu sliku sa iste udaljenosti. Tako minimizuje iskrivljenje slike na bokovima ekrana.

Panasonic TV

Televizori su evoluirali od CRT modela sa katodnom cevi, gde se slika prikazivala na ekranu ispupčenom ka gledaocu, preko ravnih površina, kakva je većina današnjih televizora, do udubljenih, koji najviše odgovaraju ljudskom oku. Istraživanje je pokazalo da je prosečna udaljenost gledaoca od televizora tri do četiri metra, na osnovu kojeg je Samsung napravio zakrivljenje na ekranu koje odgovara gledanju sa razdaljine od 4,2 metra. Sa te tačke je svaki deo ekrana ka gledaocu okrenut pod pravim uglom, što čini najbolji vizuelni doživljaj.

Druga predost ovog ekrana je što vam više neće smetati sunčeva svetlost koja dolazi s prozora sa strane, jer zakrivljen ekran isključuje refleksiju. Slika ne bledi, već ostaje jednako svetla. Kada se doživi iskustvo slično IMAX bioskopu, veće je uživanje u gledanju sadržaja na ekranu. Istraživanje je pokazalo da ljudi preferiraju zakrivljen TV i da su spremni da ga konzumiraju, zato što je zakrivljen ekran pravljen prema ljudskim potrebama i prema ponašanju krajnjeg korisnika.

ATV & NAUTICA 2020

Dodatna pogodnost za ljubitelje sportova na travnatim terenima je takozvani Soccer mode, kojim se pojačava intenzitet boje trave i dresova, i oni dodatno dolaze do izražaja. Kada se na terenu dogodi nešto što vam je skrenulo pažnju, možete zamrznuti sliku. Tada se ekran podeli u devet polja (matrica 3×3) i svako polje možete uveličati na ceo ekran, ne biste li bolje videli šta se zapravo dogodilo. U naprednom režimu postoji i opcija za snimanje utakmice, koje automatski startuje kada pritisnete pauzu, pa kasnije nastavljate da gledate utakmicu tačno tamo gde ste stali, ali taj režim zahteva instaliranje eksterne memorije.

Samsung linija zakrivljenih UHD televizora za 2014. godinu obuhvata dijagonale od 55, 65, 78 i 105 inča.

Na kraju, da li je krivi (pardon, zakrivljeni) televizor prolazna moda? Vodeći svetski proizvođači panela se svojski trude da nas ubede da je to prava stvar za najbolje uživanje u pokretnoj slici.

Leave a Reply