Početna Broj 166 Zašto ja ne bih imao selfi?!

Zašto ja ne bih imao selfi?!

Jedan od nezaobilaznih trendova kada je reč o svakodnevnoj upotrebi tehnologije je pravljenje selfija i njihovo deljenje na društvenim mrežama

Da li je reč o trendu, potrebi za afirmacijom ili nečemu trećem, već smo pisali u nekom od prethodnih brojeva. Međutim, u nekim zemljama već postoje kursevi na kojima možete obučiti svog kućnog ljubimca da napravi selfi ili da koristi neku drugu Android ili iPhone aplikaciju. Tema je zabavna i za rubriku „verovali ili ne“, ali ćemo pokušati da pojasnimo o čemu je reč.

Vlasnici kućnih ljubimaca, posebno kuca, biće iznenađeni kakve se sve mogućnosti zabave i „edukacije“ pružaju u savremenom IT svetu. Do skoro smo mislili da je dovoljno zabavno da kuci damo kosku ili lopticu, i zabavi nikad kraja; međutim, nismo ni sanjali da će oni moći da se „poigraju“ i iPhonom ili iPadom. ☺ Tako jedna londonska agencija za edukaciju kućnih ljubimca nudi kurs na kome oni mogu naučiti da naprave selfi koristeći iPad. Reč je o agenciji City dogs (www.city-dog.co.uk), koja nudi razne obuke pomoću kojih kućni ljubimci postaju urbani i trendi.

Zašto bi tehnika bila dostupna samo vlasnicima kućnih ljubimaca? Ova agencija nudi kurseve koji pomažu i kućnim ljubimcima da ovladaju osnovama savremene internet i komunikacione tehnologije. Koliko je to moguće, procenite sami. Pitanje je i da li će kućni ljubimci uživati u ovim aktivnostima. I u samom opisu kursa se vlasnicima nudi da na ovaj način razmaze svoje kućne ljubimce. Možda bi nekim vlasnicima pasa bilo interesantno da na ovaj način uživaju u zajedničkoj aktivnosti pravljenja selfija sa svojom kucom, ili u razvoju zajedničkih potencijala kreativnosti.

S druge strane, pomenuta londonska agencija nudi i veoma ozbiljne obuke za pse, tako da nije reč o nečemu potpuno neozbiljnom. Kurs pravljenja selfija vode eminentni stručnjaci – bivša fizičarka NASA-e a sada trener pasa, Ana Džejn Grosman, i osnivač agencije Nikol Skot. U opisu kursa piše da je on dostupan svim vrstama i uzrastima pasa i da nije potrebno nikakvo predznanje. Kurs traje 90 minuta i organizatori garantuju da će se za to vreme vaš kućni ljubimac obučiti da koristi osnovne funkcije iPada i da će naučiti da napravi selfi.

Da su o svemu mislili, govori i to da je korišćenje funkcija pojednostavljeno i da se koristi Big cammera button, što znači da se fotografija može napraviti dodirom bilo kog dela ekrana. Čas je postupan i zasniva se na kombinaciji tradicionalnih metoda obuke pasa, uglavnom uslovljavanjem i nagrađivanjem, da bi se prešlo na naredni korak – korišćenje iPada. Čas je individualni, tj. Ana Džejn Grosman radi pojedinačno sa jednim psom i njegovim vlasnikom. Kako i sam osnivač agencije Nikol Skot kaže, ideja ovog kursa je da se na ovaj način ljubimci uključe u interesovanja svojih vlasnika. Cena jednog ovakvog časa je 150 funti, ili oko 180 evra.

Leave a Reply