Početna Broj 170 Pilotirajte svojim automobilom

Pilotirajte svojim automobilom

Bliži li se momenat kada će kokpiti porodičnih automobila početi da liče na moderne borbene avione?

91

Svako ko je barem jednom u životu igrao neku od brojnih simulacija pilotiranja vojnim avionima novije proizvodnje zna šta je takozvani HUD, odnosno „head-up display“. Za one koji nisu skloni ovakvoj vrsti zabave ili jednostavno ne poznaju terminologiju avijacije, reč je o posebnoj tehnologiji koja omogućava da brojne neophodne informacije tokom leta budu projektovane u vidno polje pilota tako da nema potrebe za spuštanjem pogleda na komandnu tablu i skretanja pažnje sa onoga što se dešava ispred i oko aviona. Otuda i naziv, pošto je cilj da glava i pogled pilota uvek budu usmereni na gore. Sličan koncept koriste i sve popularnije pametne naočare, čiji je najpoznatiji predstavnik Google Glass. E sad, ako se opisani koncept pokazao korisnim u avijaciji, zbog čega ne bi bio primenjen i u automobilskoj industriji i tako dodatno podigao nivo bezbednosti i udobnosti vožnje?

Tehnologija
Američki General Motors je počeo da ugrađuje head-up displeje u neke modele još 1988. godine, doduše u relativno jednostavnom obliku. Tokom vremena su i ostali vodeći proizvođači, na pojedinim tržištima, uključili opciju ugradnje HUD sistema u automobile više klase. Najčešće su prikazani brzina i broj obrtaja, a ponekad i informacije u vezi s navigacijom. Takođe, sve češće su u ponudi komercijalni modeli kaciga za motocikliste sa ugrađenim HUD mogućnostima. U poslednje vreme mnogo se radi i na nešto drugačijem pristupu, koji bi mogao značajno da utiče na pristupačnost i popularizaciju ove tehnologije. Naime, umesto da slika bude projektovana na vetrobransko staklo korišćenjem kompleksnog sistema ogledala i projektora, ugrađuje se dodatni providni „ekran“ iznad komandne table, opet slično kao kod nekih aviona. I na njega se slika projektuje, ali je čitav sklop manje zahtevan za izvedbu. Ovaj dodatak bi trebalo da košta neuporedivo manje i da otvori prostor za masovnu primenu. Ako se uzmu u obzir dosadašnja pozitivna iskustva, realno je da u nekom trenutku HUD postane deo standardne opreme vozila.

X10CO_AT009

Bezbednost, ponovo
I dalje je bezbednost učesnika u saobraćaju najvažnije pitanje koje se postavlja kada govorimo o ovoj temi. Koliko god je osnovna ideja primene HUD tehnologije vezana za fokusiranje pažnje vozača na put ispred nje ili njega, projektovane informacije mogu da zaklone deo vidnog polja i odvuku pažnju sa onoga što je u tom trenutku najvažnije. Uostalom, vojni piloti prolaze intenzivnu obuku u kojoj se deo pažnje posvećuje pravilnom odnosu prema podacima koje dobijaju putem head-up displeja. Zbog toga stručnjaci koji se bave ovom temom pomno proučavaju šablone ponašanja vozača pri korišćenju HUD tehnologije i pokušavaju da pronađu optimalne odnose oblika, dimenzija, količina i rasporeda projektovanih podataka. Sigurno je, međutim, da ćemo u doglednoj budućnosti svi koristiti HUD i da ćemo znati na šta se ovaj termin odnosi. Sasvim je realno i da će, kao u slučaju obuke pilota, deo pripreme i polaganja vozačkog ispita biti posvećen ovom fenomenu.