Početna Broj 170 Pilotirajte svojim automobilom

Pilotirajte svojim automobilom

Bliži li se momenat kada će kokpiti porodičnih automobila početi da liče na moderne borbene avione?

blank
ATV & NAUTICA ATV

Svako ko je barem jednom u životu igrao neku od brojnih simulacija pilotiranja vojnim avionima novije proizvodnje zna šta je takozvani HUD, odnosno „head-up display“. Za one koji nisu skloni ovakvoj vrsti zabave ili jednostavno ne poznaju terminologiju avijacije, reč je o posebnoj tehnologiji koja omogućava da brojne neophodne informacije tokom leta budu projektovane u vidno polje pilota tako da nema potrebe za spuštanjem pogleda na komandnu tablu i skretanja pažnje sa onoga što se dešava ispred i oko aviona. Otuda i naziv, pošto je cilj da glava i pogled pilota uvek budu usmereni na gore. Sličan koncept koriste i sve popularnije pametne naočare, čiji je najpoznatiji predstavnik Google Glass. E sad, ako se opisani koncept pokazao korisnim u avijaciji, zbog čega ne bi bio primenjen i u automobilskoj industriji i tako dodatno podigao nivo bezbednosti i udobnosti vožnje?

Tehnologija
Američki General Motors je počeo da ugrađuje head-up displeje u neke modele još 1988. godine, doduše u relativno jednostavnom obliku. Tokom vremena su i ostali vodeći proizvođači, na pojedinim tržištima, uključili opciju ugradnje HUD sistema u automobile više klase. Najčešće su prikazani brzina i broj obrtaja, a ponekad i informacije u vezi s navigacijom. Takođe, sve češće su u ponudi komercijalni modeli kaciga za motocikliste sa ugrađenim HUD mogućnostima. U poslednje vreme mnogo se radi i na nešto drugačijem pristupu, koji bi mogao značajno da utiče na pristupačnost i popularizaciju ove tehnologije. Naime, umesto da slika bude projektovana na vetrobransko staklo korišćenjem kompleksnog sistema ogledala i projektora, ugrađuje se dodatni providni „ekran“ iznad komandne table, opet slično kao kod nekih aviona. I na njega se slika projektuje, ali je čitav sklop manje zahtevan za izvedbu. Ovaj dodatak bi trebalo da košta neuporedivo manje i da otvori prostor za masovnu primenu. Ako se uzmu u obzir dosadašnja pozitivna iskustva, realno je da u nekom trenutku HUD postane deo standardne opreme vozila.

ATV & NAUTICA 2020

X10CO_AT009

Bezbednost, ponovo
I dalje je bezbednost učesnika u saobraćaju najvažnije pitanje koje se postavlja kada govorimo o ovoj temi. Koliko god je osnovna ideja primene HUD tehnologije vezana za fokusiranje pažnje vozača na put ispred nje ili njega, projektovane informacije mogu da zaklone deo vidnog polja i odvuku pažnju sa onoga što je u tom trenutku najvažnije. Uostalom, vojni piloti prolaze intenzivnu obuku u kojoj se deo pažnje posvećuje pravilnom odnosu prema podacima koje dobijaju putem head-up displeja. Zbog toga stručnjaci koji se bave ovom temom pomno proučavaju šablone ponašanja vozača pri korišćenju HUD tehnologije i pokušavaju da pronađu optimalne odnose oblika, dimenzija, količina i rasporeda projektovanih podataka. Sigurno je, međutim, da ćemo u doglednoj budućnosti svi koristiti HUD i da ćemo znati na šta se ovaj termin odnosi. Sasvim je realno i da će, kao u slučaju obuke pilota, deo pripreme i polaganja vozačkog ispita biti posvećen ovom fenomenu.

Leave a Reply