Početna Broj 170 Udoban put ili ćorsokak? – Mobilna navigacija

Udoban put ili ćorsokak? – Mobilna navigacija

I u Srbiji GPS komponenta postaje sve važniji dodatak prilikom izbora novog telefona. Uporedili smo nekoliko najpopularnijih besplatnih GPS navigacija i saznali kakve mogućnosti pruža svaka platforma, kako u Srbiji tako i u inostranstvu.

blank
Panasonic TV

Google je krajem decembra 2013. godine i u Srbiji konačno aktivirao opciju navigacije pomoću Maps aplikacije, a Garmin i Nokia su nam, što se toga tiče, stari znanci. I dok se Garmin može pronaći i u „premijum“ verziji i na našem tržištu, posredstvom INFO Team zastupništva, testirali smo Navigon rešenje dostupno na Xperia uređajima, koje Garmin potpisuje, HERE Maps od Nokije i, naravno, pomenute Google Mape.

Google navigacija
Srbija je predugo bila „crna rupa“ na Google GPS karti, jer sem pregleda mape, navigacija nije radila. Istina, još uvek ne radi na nivou druga dva konkurenta, ali je ipak prisutna. Navigacija ne zahteva posebnu instalaciju, niti preuzimanje mapa, jer se to već, uglavnom, nalazi u telefonu, odnosno na internetu. Tu i dolazimo do „začkoljice“ sa Google mapama – ne rade bez interneta. Istina je da omogućavaju da se određeni region izabere i sačuva za pregledanje i bez internet konekcije, ali ako pokušate da započnete klasičnu navigaciju – nećete uspeti, opet će vam se tražiti mrežna konekcija.

ATV & NAUTICA 2020

Google mape u Srbiji ne omogućavaju pronalaženje kućnog broja, što u većim mestima i gradovima može da pričini mnogo problema, u dugačkim i gusto načičkanim ulicama, posebno u delovima grada gde zgrade nisu numerisane po uobičajenoj logici. Za pokretanje mapa dovoljno je imati internet vezu, a za preciznije navođenje potrebno je aktivirati i GPS sistem. Navigacija pomoću Maps servisa dostupna je samo na jeziku telefona i ne može se menjati. Recimo, ukoliko je Android podešen na arapski, i izgovor će biti na tom jeziku. Što se srpskog tiče, više bismo ga okarakterisali kao „čvršći“ hrvatski, jer čist srpski, snimljen ili obrađen u Srbiji, sigurno nije. Akcenat je čudan, a ponekad i brzina izgovora nije dobra. Što se preciznosti tiče, u Google se možete pouzdati. Mape su detaljne, sa najvećim brojem POI tačaka (Points of Interests) i sa najboljom integracijom sa dodatnim servisima.

Navigacija se pokreće klikom na mesto do kojeg se treba prevesti ili do kojeg treba pešačiti, i odabirom mesta na kojem se sada nalazimo ili nekog drugog, ukoliko želimo da plan navigacije sačuvamo za kasnije. U polje za pretragu možete da kucate adresu do koje želite da stignete, i nakon pretrage ruta prikazaće se jedna ili više ruta, od kojih ćete izabrati onu koju želite. Google u Srbiji omogućava navigaciju iz automobila i peške, a informacije o saobraćaju nisu dostupne, kao ni javni prevoz. Google navigacija je besplatna, ne naplaćuje se nijedan vid korišćenja, osim toga što se zahteva stalna internet konekcija. Ponuđene su informacije o udaljenosti cilja, koliko će otprilike trajati putovanje, kojom brzinom se krećemo i druge uobičajene informacije. Ukoliko telefon poseduje kompas, to je dodatni plus za lakšu i bolju navigaciju. Google Maps se u Srbiji od jula može pohvaliti još jednom novinom – Street View servisom za Niš, Beograd i Novi Sad, koji vam omogućava da gradove istražite u potpunosti virtuelno, kao da šetate ulicama. Google nastavlja da snima Srbiju, pa će uskoro Street View servisom biti pokriveno oko 70 manjih i većih mesta u našoj zemlji.

Google mape rade bolje u inostranstvu, jer nude više opcija, poput izveštaja o stanju na putevima, upozorenja na gužve, čak i saveta kojom trakom vozilo treba da se kreće, do preciznog gradskog i javnog saobraćaja. Dok sve Maps opcije ne prorade u Srbiji, a prvenstveno pronalazak kućnih brojeva, ovo neka vam bude samo „informativna navigacija“.

Screenshot_2014-08-05-10-50-24

Google Maps navigacija
Platforme: Android, PC, iOS
Prednosti: Besplatna, lako se koristi, detaljna mapa Srbije, navigacija na kakvom-takvom srpskom, Street View za Novi Sad, Niš i Beograd
Mane: Još uvek nema sve opcije u Srbiji, zahteva internet vezu, ne pronalazi kućne brojeve, rute se mogu uređivati

Leave a Reply