Početna Broj 170 Ultrazvukom do bržeg zarastanja kostiju

Ultrazvukom do bržeg zarastanja kostiju

Sve one koji su imali iskustva sa prelomima kostiju i sličnim povredama obradovaće vest da medicina i tehnologija napreduju i na tom polju i da će možda u skorijoj budućnosti gips zauvek otići u istoriju.

ATV & NAUTICA 2020

Prelomi i slične ortopedske povrede su bolni a proces oporavka je dug, međutim i na ovom polju su otkrivena dostignuća koja bi umnogome pomogla pacijentima sa ovakvim povredama. Pacijenti bi zahvaljujući novim dostignućima na polju medicine i tehnike mogli da dobiju znatno konmfornije i efikasnije lečenje.

Jedna od novina na tom polju stiže nam iz Škotske. Zahvaljujući istraživanju doktora iz te zemlje, otkriveno je da primena ultrazvuka u tretiranju preloma kostiju u velikoj meri ubrzava i poboljšava njihovo zarastanje. Reč je o primeni iste vrste ultrazvuka koji se uobičajeno koristi u dijagnostici, ali je manje zastupljen kao tip lečenja i tretiranja neke bolesti ili stanja pacijenta. Do sada je ultrazvuk korišćen za razbijanje trombova i slično, ali ne i za lečenje u oblasti ortopedije. Doktori navode da je reč o istom tipu ultrazvuka kao onaj koji se koristi recimo za praćenje trudnoće, samo se koriste druge frekvencije i puls.

ATV & NAUTICA 2020

Deo koji se tretira ultrazvukom, isto kao i kod dijagnostikovanja, premaže se specijalnim gelom na vodenoj bazi, koji omogućava bolje provođenje ultrazvuka kroz tkiva. Za pacijenta je ovakav tretman bezbolan i potpuno komforan. Istraživanja pokazuju da ovaj način tretiranja povreda ubrzava proces zarastanja kostiju za oko 40%. Jedina mana je za sada što je ovaj vid terapije prilično skup, ali kada se osmisle neki jeftiniji i manji uređaji, biće pristupačan, predviđaju škotski doktori.

Korak dalje u pomoći pri lečenju preloma kostiju stiže iz Turske. Turski student Deniz Karasahin dizajnirao je tzv. Osteroid, koji se koristi umesto gipsa za fiksiranje preloma. On je dizajniran uz pomoć 3D printera. Ovaj način fiksiranja je mnogo lakši od gipsa, pa samim tim podnošljiviji i udobniji za pacijenta. Međutim, to nije osnovna namena Osteroida. On je prvenstveno osmišljen da unapredi ideju tretiranja preloma ultrazvukom. Naime, uz pomoć ove naprave omogućeno je direktno postavljanje ultrazvuka na predeo koji je potrebno lečiti. Istraživanja pokazuju da tretiranje preloma od samo 20 min. dnevno može ubrzati zarastanje za oko 40 – 80 %, u zavisnosti od tipa povrede. Još uvek je reč samo o prototipu, ali se pronalazač ovog „ultrazvučnog stimulatora zarastanja kostiju“ nada da će uskoro biti u upotrebi, što naravno prvenstveno zavisi od cene. Sve su to prednosti ovog izuma koji bi olakšao lečenje preloma, a jedina mana je što više nije moguće da vam se prijatelji potpišu na gips.

Leave a Reply