Početna Broj 163 Domaća pamet – Programiranje u Srbiji

Domaća pamet – Programiranje u Srbiji

Srbi, kafići i odmaranje su tri pojma koja idu ruku pod ruku čak i kad je programiranje u pitanju

Konstantno tvrdimo da u Srbiji ima dosta ljudi koji rade za inostrana preduzeća po sistemu „autsorsinga“, a takav vid poslovanja je najpogodniji za programere. Neki od njih su odlučili da se sami pokrenu, u nastojanju da sopstvene ideje predstave svetu i opstanu na tržištu. Izdvojli smo dva mlada tima i njihove proizvode, jedan za opuštanje u kafićima, drugi za odmor kod kuće.

87b349b105ba7a76b1c67c917937800b-original

Kiss Menu aplikacija
Pre otprilike godinu i po dana, dvojica studenata ETF-a došla su na ideju da naprave aplikaciju za naručivanje preko mobilnih telefona u kafićima i restoranima. Osnovni problem koji su uvideli je što proces naručivanja u kafićima zastareva pod uticajem novih tehnologija. Konobari nisu previše predusretljivi, i onda se gost trudi da ih što manje zadržava i da ih što manje ispituje o pojedinim stavkama u meniju. Takođe je nemoguće dobiti utiske od gostiju o određenom jelu.

Tako je nastala Kiss Menu aplikacija, dostupna na Android, iOS, a uskoro i na Windows Phone platformu. Aplikacija omogućava veoma jednostavno naručivanje hrane i pića preko mobilnog telefona.
Ukratko, kada gost dođe u kafić, dovoljno je da telefon nasloni na NFC stiker (trenutno 120 miliona uređaja poseduje NFC) ili skenira QR kod i automatski preuzima meni. Stiker na stolu je RFID što omogućava da se aplikacija, pored regularnog načina preuzimanja, skine na brži način tako što se telefon prisloni na stiker i direktno vodi na link za preuzimanje. Kroz jednostavni interfejs pretražuju se stavke menija, detaljni opisi i fotografije, čitaju se utisci i komentari gostiju. Kada se odluče da naruče stavke koje su izabrali, porudžbina se šalje jednim klikom. Na šanku se primaju porudžbine i pripremaju za konobara koji je zadužen za sto gosta. Dok čeka, gost može da proveri status narudžbine, a kasnije i da pozove konobara na naplatu.

Pored toga što se njegovim skeniranjem otvara meni lokala, funkcija stikera je i da vrši lokalizaciju mesta gde gost sedi. Sve radi preko inteneta, server je u cloud-u i on prosleđuje porudžbine koje stižu na tablet u šanku, koji je konektovan na WiFi.

U januaru se planira puštanje nove, poboljšane verzije aplikacije. Otvaranjem aplikacije korisnici će imati listu mesta gde je sistem instaliran i drugih restorana koji imaju elektonski meni. Svaki korisnik će biti u mogućnosti da bez prethodnog skeniranja stikera pristupi meniju lokala. To otvara nove mogućnosti integracije sa postojećim home delivery rešenjima uvođenje take-away opcije pored standardnog in-venue naručivanja. Dodatne opcije koje će biti na raspolaganju su vidljivost restorana na mapi, integrisan take-away i in-venue ordering, koje su ključne pogodnosti za vlasnike restorana, dok će krajnji korisnici naći dodatnu vrednost u stalno dostupnom vizuelnom meniju, ocenama (utisci i ocene) jela i lokala, što će im pomoći da lakše dođu do prave odluke. Povrh svega, krajnji korisnici će naručivanjem kroz aplikaciju sakupljati virtuelne poene lojanosti i biti nagrađivani.

2013-12-10-19.57.001

BusyBee Sky Kingdoms
Vi ste u ulozi pčelice koja skuplja polen leteći po ekranu. Sa višim nivoima ima više prepreka i igra postaje sve komplikovanija.

Igra je predviđena za sve uzraste, te je svaki vid nasilja isključen. Nema preterane akcije, a samim tim ni nerviranja. U igri mogu da uživaju i mladi i stari. Zbog toga je meni i kontrolni sistem igre jako intuitivan, te je nebitno koliko imate godina i koji jezik govorite.

Igra je platformskog tipa i u potpunosti u dve dimenzije, jer je opuštajuća tema i nema potrebe za dodatnom dimenzijom. Novijim generacijama to nije dovoljno, zato su odlučili da igru obogate detaljima i sitnicama koje će dati prividni osećaj 3D slike i uz to se potrudili da animacije svih karaktera i predmeta u igri dovedu na potpuno prijateljski nivo. Time su postigli efekat da se igrači osećaju opušteno, smireno i pomalo isključeno iz bučnog i brzog sveta oko njih. Ne samo zahvaljujući samom grafičkom stilu, već i muzičkoj podlozi i zvučnim efektima koji su implementirani u igru.

„Zaposlenu pčelicu“ su napravila dva srednjoškolca, a od ideje do gotovog proizvoda im je trebalo 11 meseci rada. Tokom stvaranja igre naučili su mnogo i u letu nalazili rešenja za izazove pred njima. Kada im je bila potrebna podrška, dobili su je od Visoke škole za informacione tehnologije i kompanije Internet Group, uz čiju pomoć su završili igru.

unnamed

Leave a Reply