Početna Broj 163 Džepni desktop – Asus VivoPC VM40B

Džepni desktop – Asus VivoPC VM40B

Stilizovan minijaturni PC računar odličnih karakteristika koji će se uklopiti u svaki ambijent

Mesto ispod TV aparata, koje je generacijama tradicionalno pripadalo DVD plejerima, sada okupiraju HTPC računari. Kompaktne konfiguracije spakovane u kućište veličine kutije od dečijih cipela odavno nisu nikakvo čudo, ali kada se jedan takav uređaj potpisuje Asus, svakako treba detaljnije ispitati.

Mini PC računari porodice VivoPC za sada broje tri modela, od kojih se jedan – onaj sa jeftinijim i slabijim hardverom – dokotrljao i do naše laboratorije. Sasvim zgodno, maleni VivoPC VM40B stigao nam je uoči novogodišnjih praznika, baš kada smo osvežili zalihu igara, serija i filmova za najluđu noć.

Sve što čini VivoPC VM40B spakovano je u minijaturno kućište dimenzije 190 x 190 x 56 mm čija masa ne prelazi 1,2 kg. U ovu kutiju smešteni su dual-core Celeron 1007U sa 2 GB RAM-a (skuplji modeli imaju Core i3, odnosno i5), disk kapaciteta 500 GB, gigabitni Ethernet, WiFi, Bluetooth 4.0, i dva-u-jednom čitač memorijskih kartica.

Računar se isporučuje u stilizovanom, ali siromašnom pakovanju koje pored računara, ispravljača i uputstva ne sadrži ništa korisno, čak ni drajvere. Srećom, instalacija Windowsa 7 ili 8 zaista nije problematična, a na oficijelnom sajtu postoji odeljak s uredno složenim drajverima. Srebrno kućište odlikuje se ukusnim minimalističkim dizajnom i lepo raspoređenim priključcima sa zadnje strane. Unutrašnjosti računara se lako pristupa, pa će apgrejdovanje komponenti biti zadatak koga ćete se rado latiti.

Kada je o performansama reč, VivoPC VM40B ima dovoljno „mišića“ da potera svaki HD video i obezbedi udobno surfovanje i rad u Office programima, pa i da pokerene poneku noviju igru (ipak, ne treba gajiti velike nade u ovog mališana kao igračku mašinu). Ipak, za multimediju teško da ćete naći bolje rešenje u manjem pakovanju (čak su i SonicMaster zvučnici na visini zadatka).

Jedino što ostaje nejasno jeste ciljna publika, odnosno pitanje kome je ovaj računar namenjen? Sudeći po fizičkim karakteristikama i performansama, to su casual korisnici koji će se prevashodno zadovoljiti malim dimenzijama kućišta jer žive u stanu koji nema dovoljno prostora za kompletan desktop računar.

Asus VivoPC VM40B
OS: nema
Procesor: Intel Celeron 1007U, 1,5 GHz
RAM: 2 GB DDR3
Disk: 500 GB
Optika: nema
Grafika: Intel HD
Povezivanje: WiFi, Bluetooth, USB 3.0, RJ45 LAN
Portovi: 4xUSB 2.0, 2xUSB 3.0, HDMI, VGA, čitač SD/MMC memorijskih kartica, audio
Masa: 1,2 kg
Cena: 26.490 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply