Početna Broj 163 I posao i dobra zabava – Apple iWork 2013 i iLife 2013

I posao i dobra zabava – Apple iWork 2013 i iLife 2013

Novi paketi donose veliki broj novih funkcija i daleko lakši rad sa aplikacijama

Paralelno sa predstavljanjem OS X Mavericks platforme i novih iPad tableta Apple je lansirao i nove iLife 2013 i iWork 2013 pakete i to i za desktop i za mobilno okruženje. Vizuelno gledano sve aplikacije u okviru ovih paketa izgledaju veoma moderno i maksimalno doterano, a donose i veliki broj novih funkcija, kao i punu integraciju sa iCloud-om. Takođe, one su optimizovane i za rad sa 64-bitnim instrukcijama, što krajnjem korisniku donosi jedno novo radno iskustvo. Mi smo imali priliku da oba paketa na kratko istražimo i evo šta možete očikivati od njih…

iPadAir_3up_iLife

iLife 2013 – dobroj zabavi nema kraja
iLife je gotovo od svog nastanka činio skup od tri aplikacije: iPhoto, iMovie i GarageBand, a iste su iz generacije u generaciju korisnicima donosile pregršt novih mogućnosti. U svom poslednjem (iLife 2013) izdanju sve tri aplikacije su napisane iz korena kako bi se maksimalno iskoristila 64-bitna arhitektura koju sada podržavaju i kako bi se uradio temeljan redizajn okruženja. Takođe, iPhoto, iMovie i GarageBand sada međusobno mnogo bolje komuniciraju…

iPhone5s_iPadAir_iMac21_MBA13_iPhoto

iPhoto 2013
iPhoto je definitivno najpopularnija aplikacija u okviru iLife paketa, a u svom poslednjem izdanju (iPhoto 2013) donosi set od preko 40-tak novih funkcija, kao i daleko lakše upravljanje svim slikovnim formatima. Izuzetno je brz i komforan za rad, zbog čega ga Apple sa punim pravom reklamira kao pravu profi foto laboratoriju.

iMovie-2013

iMovie 2013
iMovie je aplikacija koja je do svog 2013 izdanja pomalo nepravedno bila zapostavljana od strane Apple-a, obzirom da je uvek dobijala najmanje izmena. Sada je iMovie 2013 jedan zaista ozbiljan program za obradu najrazličitijih video sadržaja, a ono po čemu se posebno ističe je lakoća kreiranja istih – sve je gotovo iz par klikova. Brojni video filteri njegovi su glavni aduti, kao i veoma intuitivno radno okruženje.

iPhone5s_iPadAir_iMac27_MBA13_GarageBand

GarageBand 2013
Ne postoji vlasnik Mac računara koji nije oduševljen ovom aplikacijom. Vrhunska svirka je njegov glavni zadatak, odnosno snimanje i editovanje audio sadržaja na najvišem mogućem nivou. U svom poslednjem izdanju izdanju (GarageBand 2013) aplikacija donosi mnogo više instrumenata korisniku na raspolaganje, ali i veliki broj novih zvučnih filtera čijom kombinacijom se mogu dobiti moderni tonovi i kristalno jasan zvuk.

iPhone5s_iPadAir_MBA13_Pages4iCloud_PRINT

iWork

iWork 2013 – kancelerija u malom
iWork je oduvek bio pandam Microsoft-ovom Office paketu, s tim da je tek u poslednjih nekoliko izdanja istom postao veoma jaka konkurencija. Poput iLife paketa, tako i iWork paket čini skup od tri aplikacije: Pages, Numbers i Keynote koje u verziji 2013 donose nova radna okruženja i punu podršku za 64-bitne instrukcije.

Pages-2013

Pages 2013
Novo radno okruženje, novi paneli i neznatno više opcija u odnosu na prethodnu verziju glavne su odlike Pages 2013 aplikacije. U okviru iste sada je daleko lakše dodavati grafičke i slikovne objekte, ali i editovati uneti materijal (sadržaj). Korisnicima je na raspolaganju i impresivan broj fontova, kao i mogućnost kreiranja vizuelno jako efektnih stranica.

Numbers-2013

Numbers 2013
Svako ko ozbiljno radi sa tabelama u Mac okruženju zna šta sve može da dobije sa Numbers aplikacijom. Unos informacija sa novom Numbers aplikacijom maksimalno je pojednostavljen, a pravljenje grafikona i raspršujućih pita gotovo je iz samo jednog klika. Pored toga Numbers u svom zadnjem izdanju donosi i set kreativnih alata namenjenih lepšem vizuelnom identitetu tabela što puno može da znači ukoliko se javi potreba da se neka tabela pozove u prezentacione namene.

Keynote-2013

Keynote 2013
Od kreiranja prezentacija zna da zaboli glava pogotovo ako je krajnji cilj što atraktivnija prezentacija. Sa Keynote 2013 aplikacijom čak i najzahtevnije prezentacije se završavaju jako brzo. Sada je moguće iz samo jednog klika uneti grafikone i tabele u prezentacije, ali i najrazličitiji video sadržaj, kao i multimedijalne datoteke. Sa kretivnim dodacima koji dolaze u novi Keynote prezentacije dobijaju na blistavosti i većoj atraktivnosti, što posebno lepo izgleda ako se projektuju sa nekog projektora visoke rezolucije.

Leave a Reply