Početna Broj 163 Intervju: Mobilna telefonija u 2014.

Intervju: Mobilna telefonija u 2014.

Intervju sa čelnicima mobilnih operatera u Srbiji. Intervju sa čelnicima mobilnih operatera u Srbiji.

Razgovor smo vodili sa Andreasom Grafom, direktorom Vip mobile, Goranom Vasićem, Izvršnim direktorom korporativnih poslova u Telenoru i Natalijom Jegdić, Izvršnim direktorom za privatne korisnike Telekoma Srbija.

TL: Kako ste zadovoljni sa trenutnom poslovanjem?

Goran Vasić: Zadovoljni smo poslovanjem u 2013. godini, posebno imajući na umu da smo zadržali lidersku poziciju na tržištu Srbije. Imamo 3.2 miliona korisnika i u protekloj godini, ostvarili smo rast prihoda od 3 odsto.

Prvi smo operator u Srbiji koji je uveo telefone sa Firefox operativnim sistemom – Alcatel One Touch Fire i prvi smo u svojoj ponudi imali Nokia telefone iz Lumia serije i Blackberry Q10. Naši korisnici imaju i besplatan pristup muzičkom servisu Deezer, koji u svojoj bazi ima više od 30 miliona pesama. U decembru smo zvanično preuzeli KBC Banku, sa ciljem da u 2014. pružimo mobilne finansijske usluge, to po najvišim evropskim standardima.

Neprestano unapređujemo kvalitet i pokrivenost naše Pametne mreže i usluga kako bismo svojim korisnicima uvek mogli da ponudimo najbolje usluge i najnovije uređaje. Zato smo uveli uslugu HD Voice i prenosivi ruter MiFi, koji obezbeđuje internet za do 10 osoba. Telekomunikaciono tržište ima dosta prostora za razvoj i napredak, a važno je da u industriji u kojoj ste lider stalno uvodite inovativne servise, uređaje i budete tu za korisnika, da vam on bude na prvom mestu.

Andreas Graf: Vip beleži rast u svim segmentima poslovanja najviše zahvaljujući poverenju koje nam ukazuju postojeći i novi korisnici. Tokom prvih 9 meseci 2013. godine prihodi naše kompanije povećani su za 15% u odnosu na isti period prošle godine, a dobit je porasla za 40%. U ovom trenutku imamo skoro 2 miliona korisnika, a tržišno učešće iznosi čak 20.9%. Dodatno, većina svih prenetih mobilnih brojeva u Srbiji i dalje dolazi u Vip mrežu. Sve ovo je dokaz da korisnici prepoznaju Vip mobile kao pravu alternativu na tržištu mobilnih komunikacija. Ponosni smo na ova dostignuća.

Natalija Jegdić: Mogu da kažem da je 2013. godina bila uspešna za kompaniju Telekom Srbija. Bilo je puno izazova sa kojima smo se suočili, pre svega makroekonomske prirode, ali čini mi se da su korisnici prepoznali fleksibilnost sa kojom smo nastupali na tržištu. Mislim naravno na cenovnu politiku, ali i na usluge iz svih oblasti telekomunikacija koje smo osmislili na način da zadovoljavaju sve potrebe naših korisnika, kako u pogledu komunikacije, tako i u pogledu zabave.

goran-vasic

TL: Šta vidite kao svoju najveću stratešku prednost?

Goran Vasić: Telenorova najveća strateška prednost svakako je Pametna mreža koju smo napravili tako da raste sa našim korisnicima i koju konstantno unapređujemo. Ona trenutno pokriva 80 odsto populacije 3G signalom, gotovo 100 odsto populacije je pokriveno 2G signalom, a neprekidno radimo na tome da omogućimo veću pokrivenost i bolji kvalitet mreže.

Naša prednost je i naš portfolio uređaja u kome se uvek nalaze najnoviji i najbolji telefoni, kao i mogućnost rezervisanja uređaja unapred kako bi korisnicima omogućili da imaju uvek poslednje modele na tržištu.

Andreas Graf: Naše strateško opredeljenje je potpuna orijentisanost na korisnika i njegove potrebe u mobilnoj komunikaciji. Zahvaljujući razmeni znanja i iskustva na nivou naše matične kompanije Telekom Austrija Grupe, korisnicima u Srbiji nudimo konkurentne proizvode i usluge skrojene po njihovoj meri. Oslanjajući se na strateško partnerstvo sa Vodafonom, u prilici smo da prvi na ovo tržište uvodimo najnovije proizvode i usluge, i da ponudimo najpovoljnije roming cene. Sve naše usluge podržane su naprednom mrežnom HSPA+ tehnologijom za najbrži prenos podataka preko mobilnih uređaja, koju smo prvu uveli u Srbiju u februaru 2011. i nastavili da širimo po celoj zemlji. Konstantno ,,osluškujemo’’ tržište i vodimo računa o povratnim informacijama koje dobijamo od naših korisnika kako bismo unapredili ponudu i korisničku podršku.

Natalija Jegdić: Mi smo najveća kompanija u sferi telekomunikacija u Srbiji. To je u nekim aspektima poslovanja prednost, ali je nekada i mana. Kada govorimo o prednostima, tu pre svega mislim na mogućnost da povežemo sve što je našem korisniku potrebno iz oblasti telekomunikacija u jednu uslugu, i to je naš Box, koji je kao takav zaokružen sistem već prepoznat na tržištu.

TL: Šta očekujete u 2014. godini?

Goran Vasić: U narednoj godini ćemo se fokusirati na Telenor Banku i razvoj finansijskih usluga. Paralelno nastavljamo i sa ulaganjem u mrežu i pokrivenost 3G signalom. Najavljeni prenos broja u fiksnoj mreži, koji bi trebalo da bude omogućen od aprila 2014. godine podstaći će razvijanje usluga fiksne telefonije, posebno kada su u pitanju poslovni korisnici. Očekujemo da ćemo našim korisnicima omogućiti i korišćenje usluga čuvanja informacija pomoću cloud tehnologije.

Andreas Graf: Nastavićemo da ispunjavamo očekivanja naših korisnika i da na pravi način odgovorimo na sve tržišne trendove. Očekujemo da će i 2014. godina biti izazovna, kako u pogledu makroekonomskih uslova, tako i prema aktivnostima konkurencije. Naš poslovni plan za iduću godinu predviđa kontinuirano unapređenje Vipove ponude, mreže i korisničkog iskustva, verujemo da je to solidna osnova da kao kompanija nastavimo da rastemo i da u 2014. budemo još uspešniji.

Natalija Jegdić: Očekujem da će 2014. godina biti puna inovacija u svim segmentima poslovanja telekomunikacionih kompanija. Svakako nas čeka dinamična situacija na polju fiksne telefonije, i mogu da istaknem da Telekom Srbija ima itekako šta novo da ponudi svojim korisnicima te usluge.

TL: Da li mislite da ima prostora za četvrtog operatera?

Goran Vasić: Telenor uvek podržava zdravu konkurenciju i smatramo da je ona neophodna kako bi tržište uspešno funkcionisalo. Konkurencija je najveća motivacija da uvek budete bolji, da dajete više i neprestano ulažete u svoje usluge kako biste svojim korisnicima ponudili najbolji proizvod i zadržali ih uz sebe.

Andreas Graf: Vip se od prvog dana poslovanja u Srbiji, tačnije od 2007. godine, zalaže za punu tržišnu liberalizaciju i povećanje konkurentnosti u telekomunikacijama u skladu sa evropskim standardima. Analizirajući sadašnji trenutak na domaćem tržištu, verujemo da postoje mogućnosti za različita partnerstva sa kompanijama koje bi žele da u svoj portfolio unesu i uslugu mobilne telefonije. S obzirom na to da smo u prvih 7 godina poslovanje uložili 789.9 miliona evra, uključujući i iznos za kupovinu licence, ne verujemo da postoji pozitivan business case za ulazak novog operatera koji bi uključivao i izgradnju vlastite mreže.

IMG_2247

Natalija Jegdić: Kada govorimo o eventualnom ulasku četvrtog operatera na tržište mobilne telefonije, mislim da uvek ima prostora za zdravu konkurenciju. Podsetiću vas da mi kao Telekom Srbija nismo bili prvi ni na polju mobilne telefonije, ni na polju drugih usluga, a sada smo na liderskoj poziciji. Dakle, tržište je tu da da svoj sud, i mi od toga ne bežimo, naprotiv. Samo se nadam da će konkurencija biti fer, i da će kvalitet usluge i ponude biti presudan. Sigurna sam da u takvim uslovima, kao i do sada, Telekom Srbija ima velike šanse da ostane tu gde jeste, odnosno na vrhu.

TL: Koji su najzanimljiviji globalni trendovi mobilne telefonije?

Goran Vasić: Mobilne finansijske usluge i plaćanje putem mobilnog telefona su svakako trend koji je sve više popularan u svetu i koji predstavlja budućnost, kako telekomunikacionih, tako i finansijskih usluga. Takođe, primetan je rast korišćenja mobilnih telefona za modernizovanje tradicionalnih medija, kao što je gledanje videa na mobilnom telefonu skeniranjem određene fotografije. Komunikacija se sve više sa računara premešta na mobilne telefone i tablete, pa tako imamo i nove operativne sisteme poput Firefox OS-a. Uvođenje 4G tehnologije je svakako jedna od neizbežnih stvari koja nas očekuje, ali za tako nešto je potrebno da se stvore regulatorni uslovi.

Andreas Graf: Broj mobilnih telefona će u periodu 2014-2016. premašiti broj stanovnika planete, a smart uređaji će potpuno dominirati tržištem i postati dostupniji najrazličitijem krugu korisnika. Svedoci smo velikog porasta količine prenosa podataka, i taj trend će se nastaviti. Zbog orijentisanosti korisnika na mobilni internet, potražnja za multifunkcionalnim uređajima sa većim ekranom poput fableta i tableta će značajno porasti, kao i popularnost ,,pametnih’’ gedžeta, kao što su smart satovi. Mobilne mreže sposobne da podrže velike brzine prenosa podataka, raznovrsni cloud servisi za skladištenje ogromne količine podataka, i komunikacija putem VoIP aplikacija dobiće na još većoj važnosti.

Primera radi, vidimo sve veću mobilnost u uslugama, recimo u bankarstvu. Naš pristup je da bi trebalo prvo da uklonimo sve ulazne barijere koje postoje u Srbiji u ovom trenutku. Naši partneri u ovom poslu su sve značajnije banke koje posluju sa stanovništvom i svojim klijentima nude besplatan pristup aplikacijama mobilonog bankarstva, a mi ćemo im omogućiti besplatno upoznavanje sa ovim uslugama. Ovo je samo jedan primer inovativnog servisa kojih će biti više tokom 2014.

Natalija Jegdić: To su, očekivano, inovacije na polju korišćenja interneta i multimedijalnih sadržaja na mobilnim uređajima. Aplikacije su postale sastavni deo našeg života, uz njihovu pomoć se parkiramo, putujemo itd. Mislim da nas očekuje veliki napredak i u oblasti konzumiranja zabavnih sadržaja na mobilnim uređajima, i u skladu sa tim mi smo već započeli akcije na tom polju našom „mobile TV“ uslugom. Takođe, mobilni telefon se sve češće u svetu koristi i za najrazličitija plaćanja, sinhronizaciju sa kućnim uređajima, deo je sigurnosnog i obrazovnog sistema. Mi kao kompanija imamo dosta inicijativa na ovim poljima, i u zavisnosti od spremnosti tržišta bićemo u stanju da našim korisnicima ponudimo one vrste usluga za koje bude postojalo interesovanje.

Natalija-Jegdic-16-2405-2013

Leave a Reply