Početna Broj 163 Intervju: Nova strategija – Makoto Sone, Nikon

Intervju: Nova strategija – Makoto Sone, Nikon

Kako je Nikon odgovorio na „napad“ od strane pametnih telefona?

U specijalizovanoj foto radnji Yellow Store u beogradskom Delta Cityju smo imali priliku da pričamo sa gospodinom Makoto Sonom, menadžerom kompanije Nikon za naš region. Posebno smo se fokusirali na aktuelni smartfon „napad“ na kompaktne fotoaparate, kao i ko su glavni kupci modela iz serije 1.

Tech Lifestyle: Kako u ovom trenutku izgleda globalno foto tržište?

Makoto Sone: Kada pričamo o kompaktnim fotoaparatima, globalno tržište kompaktnih fotoaparata se smanjuje, ali ne samo zbog ekonomske krize, već i zbog kamera u modernim pametnim telefonima. Što se tiče ovog regiona, primećujemo da je potražnja za najjeftinijim modela i dalje jaka, baš kao i za ultrazum, odnosno aparatima sa izmenjivom optikom. Smartfoni su najviše uticali na prodaju modela između 100 i 200 evra.

TL: Pomenuli ste pametne telefone. U svom portfoliju Nikon ima model koji se, po svojim karakteristikama, može porediti na smartfonima. Da li u bližoj budućnosti možemo očekivati naslednika modela S800c?

Makoto Sone: Mi konstantno razvijamo nove tehnologije i ideje kako bi imali inovativne proizvode. U ovom trenutku ne mogu reći ništa konkretno, ali se uskoro može očekivati da se pojavi jedan zanimljiv i atraktivan proizvod.

TL: Koje opcije možemo da očekujemo da će se pojaviti u fotoaparatima ove godine?

Makoto Sone: U prošlosti korisnicima je bilo najbitnije da „naprave“ slike. Sada je fokus na deljenju (šerovanju) slika. Zato mi razmišljamo koji je najlakši način za korisnike da dele svoja dela direktno preko aparata.

TL: Sve se više priča o kompaktnim kamerama sa izmenjenim objektivima (CSC). Koje su glavne prednosti ovih kamera u odnosu na bazične DSLR modele?

Makoto Sone: S obzirom da sve više žena počinje da se zanima za fotografiju, njima je bitna karakteristika veličina. Zato mi njima preporučujemo CSC modele iz serije 1, koji su manji i lakši od DSLR aparata. Takođe, opcija snimanja video materijala je nešto na šta smo ponosni kad se modeli iz serije 1 u pitanju.

TL: U narednom broju Tech Lifestyle magazina, predstavićemo detaljnije naše čitaoce sa modelom Df. Možete li nas sad upoznati sa tim veoma specifičnim modelom?

Makoto Sone: Naši počeci su vezani za mehaničke fotoaparate koji su koristili film. Model Df je podsećanje na to vreme i najbolja kombinacija mehaničkih brojčanika i retro dizajna sa najnovijom tehnologijom. Ali stvarno je najbolje da se sami uverite o kakvom je modelu reč.

TL: Koje modele vi privatno koristite?

Makoto Sone: Posedujem DSLR model D90. Takođe i analogni model F2, koji koristi filmove, iako moram priznati da ga nisam skoro koristio jer na žalost nemam vremena i da razvijam fotografije. Imam i nekoliko objektiva koje koristim na D90: jedan telefoto od 18-200mm, nekoliko objektiva sa fiksnih žižnom daljinom i par širokougaonih objektiva. Od nabrojanih objektiva najčešće su sa mnom 18-200mm i fiksni model od 28mm.

Leave a Reply