Početna Broj 163 Obrni-okreni – Lenovo Yoga Tablet 10

Obrni-okreni – Lenovo Yoga Tablet 10

Praktični Android tablet sa sopstvenim postoljem za jednostavnije korišćenje u različitim položajima

Svojevremeno smo onoliko hvalili Lenovo Yoga računare, 11 i 13-inčni model na Windows platformi, pre svega zbog kvaliteta izrade, dizajna i praktičnog sistema za postavljanje u odgovarajuće položaje za tipične načine upotrebe, odakle potiče i naziv koji aludira na poze u joga vežbama. Na tom iskustvu kineski proizvođač bazirao je i nove tablet uređaje, menjajući donekle koncept, odnosno prilagođavajući ga ekranima dijagonala 8 i 10 inča. Prilagođen je i dizajn, ali je isto toliko dopadljiv, uz zadržavanje vrhunskog kvaliteta izrade. Ovoga puta imali smo priliku da testiramo Yoga Tablet 10, veći od dva nova modela.

Valjak
Dizajn ovog zanimljivog aparata pozajmljen je donekle od nekih drugih uređaja, ali je na odgovarajući način prilagođen konkretnoj primeni. Naime, kućište je izvedeno tako što se veoma tanka osnovna linija završava valjkastim delom po dužoj stranici sa jedne strane. Delovi koji zahtevaju više prostora smešteni su u njemu, pa je ostatak kućišta „debeo“ svega 8 milimetara. Pored toga, cilindrični oblik obezbeđuje udoban i siguran hvat, što mnogo znači kada uređaj koristite u pokretu ili kada čitate knjige. Na krajevima valjka su sa jedne strane poveliki prekidač za uključivanje uređaja, pažljivo projektovan tako da bude izbegnuto slučajno pritiskanje, a sa druge priključak za slušalice. Takođe, u osnovu ovog dela tableta su ugrađeni stereo zvučnici odlične jačine i kvaliteta zvuka (Dolby tehnologija), ali i objektiv foto kamere u rezoluciji 5 megapiksela. Kvalitet snimaka, uključujući i video klipove, je prosečan, ali odgovara očekivanjima od ove vrste uređaja.

B6000_Hero_03

Druga namena cilindričnog dela je da posluži kao nosač za posebnu metalnu nožicu koja se izvlači i služi za oslanjanje uređaja. U sklopljenom stanju ona se potpuno utapa u ostatak kućišta i ne narušava dizajn, nastavljajući se na srebrni poklopac zadnjeg dela prekriven veoma dopadljivom teksturom. Pored situacija kada tablet držite u ruci (tzv. hold mode), nožica omogućuje i dva nova položaja – gotovo vertikalni u horizontalnoj orjentaciji ekrana (stand mode) za gledanje filmova (moguće je podesiti nagib do neke mere) i mnogo više oboren ugao za unos teksta pomoću virtuelne tastature (tilt mode). Zbog ova tri položaja novi tableti nose naziv Yoga, poput nešto većih Windows prethodnika. Zanimljivo je da je u softversko okruženje ugrađen sistem za odabir promene položaja koji automatski podešava kontrast i osvetljenost ekrana predviđenoj nameni uređaja.

Android
Kad smo već kod softvera, valja napomenuti da je u osnovi Android u verziji 4.2.2, sa posebno prilagođenim korisničkim okruženjem koje uključuje nekoliko preinstaliranih aplikacija i korisnih widgeta. Zanimljivo je da ne postoji poseban prozor sa listom svih instaliranih aplikacija, već su one sastavni deo aktivnih ekrana i mogu se kombinovati i raspoređivati po želji. Premda na momente zgodan, ovakav pristup može da zbuni manje iskusne korisnike i dovede do slučajnog deinstaliranja programa, jer ako ga obrišete sa ekrana, obrisali ste ga trajno.
Sa hardverske strane imamo platformu u srednjoj klasi, sa više nego dovoljno jakim četvorojezgarnim procesorom i 1 GB radne memorije. Za smeštaj podataka možete da birate verziju sa 16 ili 32 GB, a tu je i opciono proširenje microSD karticama. Ekran je takođe prosečan, u rezoluciji koja više odgovara ekranu dijagonale 8 inča, dok bismo na 10-inčnom modelu voleli da vidimo FullHD displej. Sa druge strane, posebnu pažnju pleni vek baterije velikog kapaciteta, što više odgovara laptopima nego tabletima, pa ćete je dopunjavati jednom u nekoliko dana.

Tastatura
Opcioni dodatak za oba Yoga Tablet modela je i hardverska Bluetooth tastatura koja istovremeno služi i kao zaštitni poklopac ekrana. Imali smo sreću da i nju dobijemo uz uređaj, pa smo odlučili da ovaj tekst pišemo na tastaturi, što se pokazalo kao relativno prijatno iskustvo. Raspored tastera je normalan, njihov hod, tvrdoća i razmak dobro odmereni, ali ostaje žal što nisu nešto većih dimenzija, pogotovo zbog toga što je na površini koju zauzima tastatura ostalo dodatnog prostora. Touch pad je prosečnog kvaliteta i poprilično malih dimenzija, ali ćete ga relativno retko koristiti s obzirom na to da je tu ekran osetljiv na dodir. Tastatura je izuzetno lagana i izvedena od srebrne plastike. Premda se uvija na pritisak, dovoljno je elastična, deluje čvrsto i profesionalno. Takođe, poseduje sopstvenu bateriju koju je potrebno dopunjavati, ali je poprilično „izdržljiva“, a postoji i prekidač za isključivanje kada se ne koristi. Dodatna funkcija zaštite ekrana ostvaruje se postavljanjem na tablet, tastaturom ka ekranu, pomoću odgovarajućih žlebova. Tablet je na taj način mnogo sigurniji, nije dobio mnogo na debljini i masi, a u slučaju potrebe brzog pisanja većih količina teksta, na raspolaganju imate više nego koristan dodatak.

Lenovo Yoga Tablet 10
OS: Android 4.2.2
Procesor: ARM Cortex-A7, quad-core, 1.2 GHz
Memorija: RAM 1 GB, Storage 16/32 GB, microSD
Kamera: 5 Mpx / 1,6 Mpx (front)
Ekran: IPS, 10,1“, 1280x800px, 149 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Ekstra: GPS, opciona tastatura
Baterija: 9.000 mAh
Dimenzije: 262 x 180 x 8 mm, 603g
Cena: 29.000 RSD
www.lenovo.rs

Leave a Reply