Početna Broj 163 Oslonjen na svoje reči – Lenovo IdeaPad A10

Oslonjen na svoje reči – Lenovo IdeaPad A10

Tastaturu možete upotrebljavati za unos teksta, ali i kao stalak kada vaš uređaj koristite kao tablet

Ponuditi nešto novo, nešto jedinstveno, je cilj kojem teži svaki proizvođač laptop uređaja kako bi povećao udeo na tržištu privlačenjem novih kupaca. Lenovo je sa modelom IdeaPad A10 ponudio čak dve osobenosti. Možete rotirati ekran tako da vam tastatura posluži kao klasičan ulazni uređaj, ali i stalak ako vaš uređaj koristite kao tablet sa ekranom osetljivim na dodir. Ovo rešenje pokazalo se kao dobro, jer koliko puta vam je zafalilo da na nešto naslonite tablet i da ga koristite sa dve ruke. Zato se može reći da je Lenovo IdeaPad A10 bukvalno oslonjen na svoja slova, na svoje reči, a da vi kuckate sa svih deset prstiju.

Druga prednost, ukoliko ste ljubitelj Guglovog operativnog sistema, je Android 4.2 Jelly Bean. S njim na ekran od 10 inča stiže sve ono na šta ste navikli na smartfonu jer se Lenovo odlučilo na ovaj OS, a ne za Windows 8 koji je, može se reći, postao primaran pokretač laptop uređaja. Pritom LCD ekran ima zadovoljavajuću rezoluciju od 1366 x 768 piksela.

Ono na čemu se štedelo je kamera, jer ona kod A10 ima samo 0.3 megapiksela. To je premalo ako se zna da se proizvođači laptop uređaja, odnosno tableta, u poslednje vreme opredeljuju za prednje kamere i do 2 megapiksela, dok zadnju, koju ovaj uređaj uopšte nema, seže oko 8 megapiksela. „Hvatanje“ zvuka je dobro, ali opet za audio pozive, ne i za video razgovore, zbog navedenih mana kamere.

Dok sa A10 ne možete da napravite bolje fotografije i video zapise, onda makar možete da ih preko više različitih ulaza prebacite na ovaj Lenovo, ali i da ih sa njega prosledite na moderne televizore. Zato nedostaje NFC, jer savremeni uređaji sve češće imaju i ovu vrstu konekcije. IdeaPad A10 ima MicroSD slot za kartice, HDMI konekciju, ali i microUSB konektor, što je još jedna veza sa smartfon aparatima. Preko njega se i puni velika baterija od 4.520 mAh. Specifikacija kaže, a to smo donekle potvrdili, da u velikom opterećenju video pregleda i surfovanja internetom preko WiFi mreže A10 može da izdrži autonomiju do devet sati, dok se ona u kombinaciji sa režimom mirovanja višestruko povećava.

Na kraju, iako je nikako nije najmanje važno, treba pohvaliti performanse Lenovo IdeaPad A10. Pokreće ga oprobani Cortex-A9 procesor sa četiri jezgra na taktu od 1.6 GHz. U zavisnosti od konfiguaracije, može ga podržavati 1GB ili 2GB RAM radne memorije.

Kada se podvuče crta, Lenovo IdeaPad A10 je dobro stilizovan, lako prenosiv laptop koji se može koristiti i kao tablet oslonjen na zarotiranu tastaturu. S druge strane, kamera vam neće omogućiti da ovekovečite svoje drage trenutke.

Lenovo IdeaPad A10
OS: Android 4.2 Jelly Bean
Procesor: Cortex-A9, Quad-core 1.6 GHz
Memorija: 2 GB RAM, 32 GB, microSD
Kamera: 0.3 Mpx, VGA
Ekran: LCD, 10.1“, 1366 x 768
Povezivanje: HSDPA 42.2 Mbps; HSUPA 5.76 Mbps, USB 2.0, microUSB, microSD slot, HDMI, BT 2.1, WAP 2.0, WiFi
Ekstra: Rotirajući ekran
Baterija: 4.520 mAh
Dimenzije: 269 mm x 185 mm x 17.3 mm, 1 kg
Cena: oko 29.000 RSD (250 EUR)
www.lenovo.com/rs

Leave a Reply