Početna Broj 163 Perfektna periferija – Logitech TK820, G602, G430

Perfektna periferija – Logitech TK820, G602, G430

Upoznajte se sa Logitech proizvodima koji su dobili CES nagrade

Ovoga puta prikazujemo kompaktnu bežičnu tastaturu s prostranim tačpedom, prvi Logitechov bežični igrački miš s novim Delta Zero senzorom i surround slušalice za potpuno uživanje u igrama i filmovima.

Wireless All-in-One Keyboard TK820
Ako se tokom rada za računarom radije oslanjate na tačped nego na miš, Logitech je za vas osmislio rešenje koje će vam zagolicati vijuge. Radi se o bežičnoj Unifying tastaturi koja umesto numeričkog dela ima najprostraniji tačped koji smo videli. Spakovana u tanko, elegantno crno i prilično teško kućište (težina u ovom slučaju predstavlja plus jer obezbeđuje potrebnu stabilnost na radnoj površini), TK820 nudi široke, udobno postavljene čiklet tastere ispod kojih se, umesto uobičajenih makazastih prekidača, nalazi naročiti mehanizam, tzv. PerfectStroke sistem, koji obezbeđuje mekše i tiše ugibanje. Zahvaljujući tome, ovu tastaturu će sa uživanjem koristiti korisnici koji unose velike količine teksta dok im ukućani (ili kolege) spavaju. Tu su svakako i multimedijalni i Windows8 tasteri za lakšu navigaciju kroz operativni sistem.

Integrisani tačped broji 4,17 inča po dijagonali, što predstavlja više nego udobnu površinu za navigaciju, ali i izvođenje različitih gestova. Podržano je ukupno 13 različitih Windows 8 gestova (za starije verzije operativnog sistema potrebno je instalirati odgovarajuće drajvere), uključujući prevlačenje sa sve četiri ivice ekrana, prevlačenje pomoću tri prsta, čak i manipulaciju prozorima istovremenim pomeranjem sa četiri prsta. Posle kratkog treninga lako smo se navikli na ove gestove, a posle njih povratak na običnu tastaturu nije bio tako veseo.

Klasični Logitechov Unifying prijemnih ima realan „domet“ od oko 10 metara, postojan signal i malu energetsku potrošnju, pa sa jednom baterijom (odnosno kompletom od 4 AA baterije) možete računati na dugotrajnu eksploataciju – i do šest meseci.

G602 Wireless Gaming Mouse
Kada su igrački miševi u pitanju, kompanije Razer i Logitech vode glavnu reč, pri čemu prva više pažnje poklanja vizuelnom aspektu svojih proizvoda, dok druga u pravi plan stavlja praktični aspekt upotrebe. Takav je slučaj i sa novim bežičnim mišem, koji objedinjuje atraktivan ergonomski dizajn, izvanredne performanse i neka nova inženjerska rešenja, kao što je Shift taster koji modifikuje dvadesetak komandi, dajući im sasvim drugačiju konfiguraciju. Ova karakteristika čini G602 verovatno najboljim mišem za MMO igre, ili uopšte uzev, igrače koji vole da baš sve drže pod kontrolom.

G602 je prvi Logitechov miš sa tzv. Delta Zero senzorom, koji doprinosi većoj preciznosti, upravljivosti i performansama. Medijima je odjeknula i vest da ovaj glodar nudi neverovatnih 1440 sati autonomije, zahvaljujući novom Endurance režimu. Interesantno je i to što miš, iako koristi dve AA baterije, može da radi i samo sa jednom, pri čemu se autonomija dvostruko skraćuje (naravno da nećete dozvoliti da vas sitnica kao što je prazna kutija s rezervnim baterijama poremeti u igranju).

O kvalitetu dizajna u smislu poštovanja ergonomskih normativa imamo samo najlepše reči, mada će se korisnicima sa manjim šakama učiniti da je miš za broj veći (no, ni to neće značajno umanjiti udobnost tokom igranja). Što se tiče reakcione brzine, koja je za igračkog pacova upravo najvažniji parametar, G602 prkosi zakonitostima bežičnog prenosa podataka jer ostvaruje neverovatnih 2 milisekunde zastoja na 2,4-gigahercnim talasima. Drugim rečima, nikada i ni pod kakvim uslovima nećete primetiti lag. Ali nikad.

Sve u svemu, na testirali smo čudo od miša, jednog od najboljih igračkih rekvizita koje smo prošetali po našem stolu za šetanje silicijumskih glodara. Vredi svaku paru, verujete na reč!

G430 Surround Sound Gaming Headset
Dobar miš zlata vredi, ali bez dobrog zvuka nema potpunog ugođaja u igrama. Logitech i za to ima sjajno rešenje – slušalice namenjene gejmerima koji žele da se potpuno prepuste atmosferi omiljenih igara. Pored USB 7.1 Dolby Surround podrške, G430 nudi i aktivno prigušenje nepoželjnih zvukova (saobraćaj, TV program, prigovaranje ukućana zbog dugotrajnog igranja…).

Slušalice su izrađene od crne plastike, sa svetlo plavim kablom i detaljima koji dizajnu daju sportsku crtu, dok je materijal koji oblaže sunđer na naušnicama sitno perforiran tako da omogući adekvatnu ventilaciju kože tokom maratonskih igračkih sesija. S leve strane nalazi se i mikrofon na savitljivom držaču koga, u slučaju da ne koristite glasovnu komunikaciju u igrama, možete skloniti iz vidnog polja. Obe naučnice mogu da se obrću pod uglom od 90 stepeni, i tako potpuno prilagode svakom korisniku, dok njihova veličina omogućuje da uho sa svih strana bude opasanao, praktično zaptiveno i efikasno izolovano od spoljnih izvora buke (takođe, smanjen je i pritisak na ušne školjke, pa je udobnost korišćenja značajno bolja).

Slušalice su lagane, pa tokom dužeg korišćenja neće opterećivati mišiće vrata više nego što je poželjno. Na kablu se nalaze potenciometar i štipaljka za „kačenje“ na odeću, a na kraju kabla nalazi se i USB adapter za 3,5-mm konektore zvučnika i mikrofona. Zahvaljujući tome, G430 može da se koristi sa bilo kojim izvorom zvuka koji nudi 3,5-mm ulaz, ali je podrška za 7.1 okružujući zvuk rezervisana za Windows 8/7/Vista računar i USB konekciju (potrebno je s interneta preuzeti i Logitech Gaming Software kako bi se „aktivirale“ surround mogućnosti).

G430 smo testirali, a kako bi drugačije nego u igrama. Utisci su odlični, naročito u 3D igrama koje podržavaju 7.1 Surround okruženje – efekat strujanja vazduha, domunđavanje neprijatelja koje stvara preciznu zvučnu sliku prostora, širenje eksplozije, zvuk motora tokom preticanja, sve to ostavlja fantastičan utisak i u mnogome unapređuje doživljaj tokom igranja. Zvučna izolacije je vrhunska – bukvalno nema te buke koju ove slušalice ne mogu da nadjačaju, ne prelazeći pri tome prag jačine zvuka koji bi mogao da predstavlja opasnost po zdravlje. Odlična je i izolacije prema spoljnoj sredini, tako da nećete dobijati pritužbe ukućana i kolega, čak ni ako sedite pored njih dok tamanite agresore sa zvukom „do daske“.

Leave a Reply