Početna Broj 163 Prozori u svet – Nokia Lumia 1520

Prozori u svet – Nokia Lumia 1520

Odgovor Nokije na sve brojniju grupu uređaja koji predstavljaju hibrid između tableta i telefona više je nego zanimljiv

TL-10 saveta za Instagram HEADER

Čini se da, zaokupljeni borbom dve najveće mobilne platforme i dva trenutno ključna proizvođača pametnih telefona, svi pomalo zaboravljaju da je Nokia godinama unazad jedan od najznačajnijih inovatora u ovoj oblasti i kompanija više nego sposobna da proizvede fenomenalan hardver u svim kategorijama i cenovnim rangovima. Poslednji izveštaji govore o konstantnom rastu prodaje Lumia modela u prethodnih nekoliko kvartala. Momentum rasta polako usporava, što je donekle očekivano, ali je i dalje oko 20 procenata. Takođe, pokazalo se da su za sada najuspešniji modeli iz nižih klasa, prevashodno jer nude odlične karakteristike po povoljnoj ceni, ali je izgleda došlo vreme da se to promeni. Jedan od vesnika je i novi Lumia 1520, sjajni 6-inčni telefon sa odličnom kamerom.

Ekran prepun prozora
U prepoznatljivom maniru perjanica ponude Lumia porodice, kućište novog modela izuzetno je tanko, proizvedeno iz jednog komada čvrste plastike, a izrađuje se u nekoliko varijanti boja, već prema ukusu korisnika. Telo aparata je zaobljeno tako da obezbeđuje udoban položaj na dlanu, pa čak i baratanje telefonom jednom rukom. Doduše, to u velikoj meri zavisi od korpulentnosti korisnika, s obzirom da je nova Lumia poveliki aparat čije dimenzije određuje prostrani 6-inčni displej. Premda je panel „samo“ IPS, primenjena je takozvana ClearBlack tehnologija sa polarizujućim filterima koji obezbeđuju mnogo bolji kontrast (crna boja je stvarno crna), zasićenost boja i manji odsjaj, što uz dodatna podešavanja garantuje dobru vidljivost i pri dnevnom svetlu. Rezolucija od 1920×1080 piksela pruža mogućnost dodatnog prikazivanja detalja, pa je proizvođač odlučio da preinstalirani Windows 8 sistem obogati još jednom kolonom „pločica“ (eng. tiles) sa prečicama i dodatnim podacima na početnom ekranu. Uz mogućnost izbora tri veličine pločica, na jednom mestu možete imati mnogo korisnih informacija, raspoređenih prema potrebama i ukusu.

10 saveta Instagram IN PAGE

nokia_lumia_1520_group-shot_1

Čisti pogled
Pored ekrana, najjače oružje modela Lumia 1520 je kamera, proizvedena korišćenjem sada već slavne PureView tehnologije primenjene i na nekim drugim modelima. To znači izuzetne snimke u rezoluciji od 20 megapiksela, a na kvalitet dodatno utiču Zeiss objektiv i optička stabilizacija slike posebno korisna u uslovima slabijeg osvetljenja. Dodatno će svakako pomoći i dve LED lampice, premda bismo više voleli da vidimo xenon blic kakav je primenjen na modelu 1020. Senzor je značajno veći nego kod najvećeg broja konkurenata, što dodatno garantuje kvalitet snimaka, pa i video klipova u punoj HD rezoluciji. Optička stabilizacija funkcioniše čak i kod snimanja videa, što je takođe za svaku pohvalu. Softversku stranu sistema kamere čini Nokia Pro Camera program sa brojnim opcijama za ručna podešavanja kako bi bili postignuti najbolji rezultati, bilo da ste napredni amater ili profesionalac. Deo paketa je i Smart Camera, aplikacija koja omogućuje snimanje 10 fotografija „u cugu“ (rezolucija pojedinačnog snimka je 5 megapiksela) i dodatnu obradu radi postizanja zanimljivih kreativnih efekata. Na primer, možete da odaberete najbolju fotografiju, da prikažete pokret preklapanjem nekoliko fotografija, da uklonite neželjene predmete (npr. slučajnog prolaznika), da podesite fokus i zamućenje, ili da zamenite lica na grupnim portretima kombinujući najbolje rezultate sa više fotografija.

Najjači hardver
Lumia 1520 je ujedno i prvi telefon finskog proizvođača opremljen procesorom sa četiri jezgra, na radnom taktu od čak 2,2 gigaherca, što garantuje gotovo trenutno pokretanje i besprekoran rad svih aplikacija, uključujući i najzahtevnije igrice. U potonjem slučaju značajnu ulogu igra i novi Adreno 330 grafički čip. Nokia nije štedela ni na ostalim resursima, pa tako imamo 32 gigabajta prostora za smeštaj podataka (nešto malo manje je dostupno korisniku) i 2 GB radne memorije. Potpuno očekivano, podržani su i svi moduli za komunikaciju i povezivanje, uključujući i NFC, a od mulitmedijalnih dodataka imamo FM radio, dok je kvalitet zvuka dodatno unapređen Dolby tehnologijom. GPS komponenta je potpomognuta Nokia HERE mapama i potpuno besplatnim sistemom za navigaciju od vrata do vrata, uključujući i mogućnost preuzimanja mapa za oflajn režim, što posebno znači kada vam je navigacija neophodna u inostranstvu i nemate pristup internetu (ili je on izuzetno skup). Softverske komponente vezane za GPS pojačane su sa nekoliko aplikacija koje obezbeđuju informacije o lokalnim znamenitostima i objektima od interesa, što će obradovati svetske putnike. I pored svega ovoga, tipično za Nokiju, vek baterije prevazilazi očekivanja i daleko je ispred konkurenata, čak i pametnih telefona sa manje zahtevnim komponentama. U praksi možete da računate na tri do četiri dana umerene upotrebe, što će sigurno mnogima prijati. Baterija nije izmenjiva, ali to retko ko očekuje u novije vreme. Čak i ako vam je to bitno, biće potisnuto impresivnim izgledom, odličnim performansama i vrhunskom kamerom na modelu Lumia 1520.

Nokia Lumia 1520
OS: Windows Phone 8
Procesor: Qualcomm Snapdragon 800, quad-core, 2,2 GHz
Memorija: RAM 2 GB, Storage 32 GB, micro SD
Kamera: PureView, 20 Mpx, FullHD / 1,2 Mpx (front)
Ekran: IPS LCD, 6“, 1080×1920 px, 367 dpi
Povezivanje: HSPA, WiFi, BT, NFC
Ekstra: GPS, FM radio
Baterija: 3.400 mAh
Dimenzije: 163x85x8,7 mm, 209 g
Cena: oko 720 EUR
www.comtrade.com

Leave a Reply