Početna Broj 163 Samsung Nexus S se javio iz svemira

Samsung Nexus S se javio iz svemira

Samsung Nexus S se javio iz svemira. Novembra prošle godine, NASA je lansirala u svemir minijaturni satelit. Ništa tu ne bi bilo čudno da najvažniji deo ovog malenog nije u stvari mobilni telefon, i to Samsung Nexus S!

Satelit predstavlja deo projekta pod nazivom PhoneSat, na kome NASA radi od 2009. godine. Pošto američka Vlada izdvaja sve manje novca za istraživanja, NASA-ini stručnjaci su smislili kako da naprave vrlo jeftine, a pouzdane nano satelite. Ideja je da „mozak“ ovih satelita predstavljaju pametni telefoni. Ako projekat uspe, otvoriće se neslućene mogućnosti istraživanja svemira sa minimalnim ulaganjima, manjim od deset hiljada dolara po nano satelitu.

Aprila sada već prošle 2013. godine, iz raketnog centra u Virdžiniji lansirani su u svemir prvi sateliti ovog tipa, PhoneSat 1.0, čiji „mozak“ čini HTC Nexus One. Ideja je bila da oni neko kratko vreme budu funkcionalni, da svojom kamerom slikaju Zemlju i svemir i šalju slike, kao i da izveštavaju o tome da li sve radi kako treba.

40a547e0e1717a26430f6a706700480f_original

PhoneSat 2.4, unapređena verzija PhoneSat 1.0, lansiran je u novembru 2013. Jezgro ovog nano satelita čini Samsung Nexus S sa Androidom 2.3.3. Satelit u obliku kocke ivice 10cm i težak jedva kilogram, koristi procesor pametnog telefona, memoriju, interfejse za komunikaciju, GPS, bez ikakvih hardverskih promena. Ovaj nano satelit se nalazi u niskoj Zemljinoj orbiti, LEO, na 240km iznad Zemlje. Uređaj ima mogućnost dvosmerne radio komunikacije u S opsegu, omogućavajući NASA-inim inženjerima da upravljaju satelitom sa Zemlje. PhoneSat 2.4 napajaju litijum jonske baterije, ali ima i ugrađene solarne ćelije, kao i sistem za kontrolu položaja u svemiru. Planirani životni vek ovog nano satelita je godinu dana.

Sledeća verzija, PhoneSat, 2.5, trebalo bi da bude lansirana u februaru. Planirano je da i ovaj maleni testira dvosmernu radio komunikaciju i orijentacione sisteme.

Očekuje se da PhoneSat misije budu samo uvod u sledeći projekat pod nazivom Edison Demonstration of Smallsat Networks (EDSN). EDSN misija sastojaće se od osam identičnih nano satelita, teških po 2,5kg, koji će biti lansirani sa Havaja. Ideja je da se korišćenjem malih satelita u grupi istražuje svemir, ali i njihova međusobna komunikacija. Svaki od ovih uređaja pokretaće Nexus S, i moćiće da vrši merenja i prenosi podatke kako do centrale na Zemlji, tako i do svakog drugog satelita iz grupe. Na osnovu ovog istraživanja, NASA planira da pošalje u svemir čitavu armiju ovih nano uređaja koji bi nadgledali klimu na Zemlji, ili vremenske prilike u svemiru.

Leave a Reply