Početna Broj 163 Spoj svetova – Asus Transformer Book Trio

Spoj svetova – Asus Transformer Book Trio

Kako oceniti model koji je po mnogo čemu jedinstven, a teško da se i može smatrati samo jednim uređajem

ATV & NAUTICA 2020

Najpre zatvorite oči. Sada zamislite mali desktop računar pod Windows sistemom opremljen ozbiljnim hardverskim komponentama, spakovan u kućište u obliku donjeg dela laptopa, sa sve tastaturom i touch padom. Povežite ga na veliki monitor i dobijate potpuno funkcionalan PC, sposoban da obavlja brojne zadatke. Zamislili? Dobro. Sad vizuelizujte tanki Android tablet sa odličnim displejem dijagonale 11 inča, gotovo idealan za uživanje u multimediji, krstrenje internetom i čitanje digitalnih knjiga. U redu? Tu priča postaje još zanimljivija. Povežite tablet na opisani računar i on će poslužiti kao ekran za PC, pretvarajući ga u mali Windows laptop iz ultrabook familije. Može i drugačije – prikačite tablet na isti onaj PC i on će od njega „pozajmiti“ tastaturu i touch pad tako da je na tabletu moguć još i brz i udoban unos teksta, što mu dodatno podiže upotrebnu vrednost u Android svetu. Sada još samo dodajte mogućnost trenutnog prelaska iz tablet moda u PC režim rada i dobili ste Asus Transformer Book Trio, inovativni računar čiji naziv aludira na tri lica istog uređaja – desktop, laptop i tablet.

Nazad na uvod
Kad smo to razjasnili, možemo da se vratimo na početak ovog teksta. Naime, Asus je jedna od kompanija koja prednjači sa inovacijama i smelim rešenjima. Praktično su kreirali netbook kategoriju i među prvima pokrenuli trend razvoja hibridnih modela. Sada su otišli korak dalje i bukvalno spojili svetove, uključujući dva nezavisna uređaja sa dva procesora i dva operativna sistema u jednom pakovanju. Kako to izgleda u praksi, pročitajte u redovima koji slede.

ATV & NAUTICA 2020

TRIO_edition_25

Puta dva
Za razliku od svih ostalih hibrida tableta i laptopa kod kojih se jedan te isti uređaj na neki način transformiše iz jednog u drugo stanje (najčešće laptop i tablet), ovde, kao što smo rekli, imamo dva poprilično nezavisna aparata koji rade istovremeno. To, na primer, znači da dok PC na stolu preuzima fajlove sa inerneta ili instalira neki veći program, tablet možete da koristite bez problema, zavaljeni u udobnu fotelju. Još i više, dok vi koristite PC povezan na eksterni monitor za ozbiljan posao, ukućani mogu da uživaju u multimediji na tabletu. Još je realnija situacija u kojoj poslovne dokumente kreirate na PC-ju koristeći sve prednosti Windows platforme, a zatim ih pregledate i prezentujete na tabletu koji se lako nosi unaokolo. Posebno nam se svidelo što je promena režima trenutna – dovoljno je samo da pritisnete odgovarajuću kombinaciju tasteta ili odvojite tablet od postolja. Spoj dva uređaja pospešuje i duži vek baterije. Naime, u svakom od dva dela modela Trio nalazi se po jedna baterija, a ona većeg kapaciteta iz postolja može još i da dopunjuje bateriju u tabletu. Takođe, ako ste pažljivi, možete na optimalan način da koristite obe baterije tako što ćete za svaki zadatak (prema potrebi za procesorskom snagom) izabrati uređaj koji zahteva minimum energije.

PC
U postolju teškom oko jednog kilograma smešten je PC poprilično impresivnih karakteristika, što podrazumeva Intel i5 ili i7 procesor, 4 GB radne memorije i hard disk kapaciteta 500 GB. Smatramo da bi bolja odluka bila ugradnja SSD diska, što bi dodatno povećalo vek baterije, brzinu rada i otpornost na oštećenje diska pri radu u pokretu. Sa druge strane, to bi podiglo cenu, pa pretpostavljamo da je reč o kompromisu. Donji deo relativno tankog kućišta je izveden od metala, dok je gornja srebna površina plastična, sa odličnom crnom chiclet tastaturom i preciznim touch padom.

TRIO_edition_33

Tablet
„Poklopac“ u kome je smešten tablet deluje još impresivnije, najpre zbog robusnog, a tankog metalnog kućišta i prostranog ekrana u punoj HD rezoluciji, sa odličnim kontrastom i veoma živim prikazom boja. Na njemu su i obe kamere, prosečnog ali zadovoljavajućeg kvaliteta snimaka, kao i dodatni microUSB port i slot za proširenje memorije. Zanimljivo je i da svaki deo uređaja poseduje sopstvene stereo zvučnike čiji kvalitet garantuje Band & Olufsen tehnologija. Fajlovima na tabletu sa PC-ja možete da pristupate kao u slučaju bilo kog internog hard diska, dok je u tablet režimu potrebno da oba dela uređaja budu povezana na istu bežičnu mrežu.

Praksa pre svega
Jedno od najvažnijih pitanja, i to ne samo kod ovog uređaja, je realna primena u praksi i ciljana publika koja bi iz konkretnog aparata mogla da izvuče maksimum upotrebne vrednosti. Sigurno je da pojedinačno tablet i PC ovakvih karakteristika zadovoljavaju potrebe ogromnog procenta potencijalnih vlasnika. Nekima će možda veliki ekran na tabletu predstavljati problem zbog prenosivosti, dok će oni zahtevniji sigurno očekivati malo robusniji laptop PC sa jačom grafičkom kartom i većim displejem, ali svi ostali teško da mogu da pronađu ozbiljniju manu, pogotovo što je Trio pristupačniji od zbira cena tableta i ultrabooka ekvivalentnih osobina. Nepoznanica je, međutim, šta dobijamo ovakvom hibridnom kombinacijom. Mora se priznati da smo nakon prvih najava modela Trio bili pomalo skeptični jer smatramo da je u najvećem broju slučajeva umesto prevelike multifunkcionalnosti bolje imati dva nezavisna uređaja koji obavljaju svoje konkretne zadatke na najbolji mogući način. Na naše veliko oduševljenje, ispostavilo se da ovde imamo upravo to – dva uređaja u simbiozi koja korisniku ostavlja mnogo slobode, dok istovremeno na veoma inteligentan način spaja njihove najbolje osobine.

Asus Transformer Book Trio TX201
OS: Windows 8.1 / Android 4.2
Procesor: Intel Core i5, 2,3 GHz / Intel Atom Z2560, 1,6 GHz
RAM: 4GB / 2 GB
Disk: HDD 500 GB / MMC 16 GB, microSD
Optika: –
Grafika: Intel HD Graphics, integrisana / –
Ekran: IPS LCD, 11,6”, 1920×1080 px, touch
Povezivanje: WiFi, Bluetooth
Portovi: 1x microUSB, micro HDMI, 2 x USB, Mini DisplayPort, 5 MPx foto camera, web kamera
Masa: 1kg / 700g
Ekstra: Android tablet, notebook i desktop PC u jednom pakovanju
Cena: 111.990 RSD
www.asus.rs

Leave a Reply