Početna Broj 163 Surf na velikom talasu – VDSL2 u Srbiji

Surf na velikom talasu – VDSL2 u Srbiji

Internet velike brzine pruža nove servise, kao što su online igranje i gledanje HD filmova

Spora nam je veza ka internetu? Nije spora, ali svi oko vas imaju mnogo brži pristup? Istekla vam je ugovorna obaveza i spremni ste za novi dvogodišnji ugovor? Zapravo, nije potrebno nikakvo objašnjenje – svi znamo da je brže bolje. Ako vam je za vaše potrebne dovoljna i stara brzina, razmislite još jednom. Možda niste čuli da je stigao VDSL2 (vrlo brz DSL)? Kako biste čuli kada se time niko ne hvali? Telekom Srbija je preimenovao internet paket u „Net“ i on brine šta se krije iza novih, do skora neslućenih brzina, a na korisniku je da izabere i koristi.

Mada, postoje neka tehnička ograničenja. Naime, da bi koristili sve blagodeti, morate biti blizu centrale. Za maksimalne brzine, dužina kabla do vas ne sme biti veća od 300 metara. Najsrećniji mogu imati brzine do 100 Mbps downloada i 2 Mbps uploada.

Instalacija zahteva dolazak stručnog lica iz Telekoma, tri minuta za povezivanje opreme i to je to. Uživanje može da počne. Na višestruko brži internet brzo ćete se navići. Šta god da radite online, veza više neće biti najslabija karika. Kako to čudno zvuči…

Odjednom shvatate da je preuzimanje fajlova jako brzo, i možda još bitnije, slanje dokumenata je nerealno munjevito. Sve prosto leti. Komunikacija preko interneta je brza skoro kao i preko intraneta.

Na testu u kancelariji smo postigli brzinu od 22.38 Mbps za download, a 14.22 Mbps za upload, uz ping od 20 ms, što malo odstupa od dobijene specifikacije, ali brz upload nema alternativu. Brzinu protoka smo više puta proveravali i uvek dobijali slične rezultate. Veza je bila stabilna, bez padova i uspona, ali ne očekujte tolike brzine u „običnom surfu“. Postizali smo download maksimum oko 3 MBps (24 Mbps), što je sasvim zadovoljavajuće. Brzina može varirati u zavisnosti od toga šta radite i koliko se daleko link odakle preuzimate podatke.

Kako Telekom Srbija nema centrale na svakom ćošku, najbrži internet pristup mogu koristiti samo najsrećniji korisnici. Ruralna naselja praktično ne mogu imati ovu uslugu, mada vredi probati. Možda ipak imate sreće!

Leave a Reply