Početna Broj 163 Vorbiţi româneşte? – nJoy Asura 7 i 9

Vorbiţi româneşte? – nJoy Asura 7 i 9

Mlada i nama još uvek nepoznata rumunska kompanija nJoy nudi široku paletu proizvoda iz kategorije potrošačke elektronike, a našu pažnju ovoga puta privukla su dva zanimljiva tablet računara koji obogaćuju ponudu jeftinih Android uređaja.

Asura 7 predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja ove godine. U pitanju je tablet srednje klase sa IPS ekranom dijagonale od 7 inča koji se prodaje po ceni nižoj od 100 evra, što ga u ovom trenutku čini uređajem sa najboljim odnosom cene i mogućnosti. U atraktivnom pakovanju isporučuju se tablet, punjač sa zasebnim kablom, dodatni USB/microUSB kabl kao i jedan produžni USB kabl za priključivanje eksternih uređaja preko OTG interfejsa. Uređaj je kompaktan i tanak (debljina ne prelazi 8 mm) i krasi ga visok kvalitet materijala (aluminijum u kombinaciji s čvrstom plastikom) i završne obrade kakav se viđa kod daleko skupljih modela. Uz standardne tastere za uključivanje ekrana i regulaciju jačine zvuka postoje još i 3,5-mm audio izlaz, microUSB priključak, miniHDMI izlaz, slot za microSD memorijske kartice i poseban konektor za punjač.

Ispod stakla ekrana nalazi se IPS panel rezolucije 1280×800 piksela, koji obezbeđuje odličan kvalitet prikaza i široke uglove gledanja (u uređajima ovog cenovnog ranga retko srećemo ovako kvalitetne ekrane). Softversku osnovu čini Android v4.1.1 s minimalno modifikovanim korisničkim okruženjem koje nije natrpano, pa u radu ne pokazuje znake „zamaranja“. Uz sve Google aplikacije podržan je i PlayStore, što je još jedna prednost u odnosu na druge jeftine tablete. Što se performansi tiče, Cortex-A9 dual-core procesor koji radi na 1,6 GHz i Mali 400 grafički čip potpomognuti gigabajtom RAM-a zadovoljiće sve potrebe, čak i kada su igre u pitanju.

Što se nedostataka tiče, izostala je „glavna kamera“ (postoji samo videocall kamerica od 1,3 Mpx), kao i podrška za Bluetooth povezivanje. Zamerićemo i mali kapacitet baterije (2.500 mAh), koju ćete morati redovno da dopunjavate (jednom do dva puta dnevno). Uprkos tome, Asura 7 zaslužuje toplu preporuku.

Asura 9 je nešto veći uređaj s 9,7-inčnim ekranom proporcija 4:3 (1024×768 piksela). I ovde se radi o tabletu koji se odlikuje kvalitetnom i povoljnom cenom i hardverskom platformom koja odgovara prethodno opisanom modelu. U odnosu na model Asura 7 kućište je značajno veće i teže (700 grama) i nije praktično za korišćenje „s nogu“.

Moderan dizajn i odličan kvalitet izrade ostavljaju utisak skupljeg uređaja, a u odnosu na sedmoinčni model ima i jednu prednost, u vidu zadnje kamere od 2 Mpx (uz dvostruko više interne memorije, bateriju od 5.000 mAh i podršku za Bluetooth povezivanje). S druge strane, kvalitet ekrana je lošiji, pa uz krupniju tačku dobijamo i lošije uglove gledanja i donekle isprane boje (klasični nedostaci TN panela). Ovo je svakako razumljiv kompromis u cilju održanja niske cene. Na samom kućištu postoji još jedan dodatni microUSB priključak, ali kao ni kod prethodnog modela bateriju nije moguće dopunjavati preko ovog porta, već isključivo preko nestandardnog priključka za punjač (Android tableti, za razliku od telefona, još uvek nemaju obavezan microUSB konektor za punjač).

Kao i hardver, i softverska osnova odgovara prethodnom modelu. Minimalno modifikovan Android v4.1.1 podržava sve Google servise, uključujući i Google Play, a na planu performansi nemamo nikakvih zamerki, jer je proizvođač iz ove platforme zaista izvukao maksimum. Uprkos tome što je ekran preuzeo teret kompromisa, Asura 9 zaslužuje preporuku kao veoma kvalitetan i pristupačan tablet koji će imati dovoljno snage da se nosi s konkurencijom.

Glosa: Oba modela odlikuju se kvalitetnom izradom i završnom obradom kakva se viđa kod daleko skupljih modela.

nJoy Asura 7 / Asura 9
OS: Android 4.1.1
Procesor: Cortex-A9, dual-core, 1.6 GHz
Memorija: RAM 1 GB, Storage 8 GB / 16 GB, micro SD
Ekran: IPS LCD 7“, 1280×800 px / TN 9,7“, 1024×768 px
Povezivanje: WiFi, microUSB / WiFi, Bluetooth, 2x micro-USB
Kamera: 1,3 Mpx (front)/ 2 Mpx, VGA (front)
Ekstra: mini-HDMI
Baterija: 2.500 mAh / 5.000 mAh
Dimenzije: 198x115x7.9 mm, 300 g / 244x190x10 mm, 700 g
Cena: 10.990 RSD (7“), 14.990 RSD (9“)

Leave a Reply