Početna Broj 163 Za papir, fotke i diskove – Canon PIXMA MG7150

Za papir, fotke i diskove – Canon PIXMA MG7150

Kompaktan višenamenski inkjet foto štampač i skener za svaku priliku

Početkom septembra Canon je svoj novi foto štampač više srednje klase najavio kao sveobuhvatno rešenje za kućne korisnike i mala preduzeća kojima je potreban višenamenski kolorni štampač sa skenerom i opcijom bežičnog (WiFi) povezivanja. PIXMA MG7150 je zasnovan na modelu MG6350, s kojim deli upravljački tačskrin dijagonale 8,8 cm i senzorske upravljačke tastere, a od novih opcija donosi podršku za direktno štampanje s mobilnih uređaja i najpopularnijih cloud servisa, unapređen upravljački softver i ukupno šest kertridža, uključujući onaj s sivim mastilom.

Sa vizuelnog aspekta, novi model je praktično identičan prethodnom, što znači da se odlikuje relativno kompaktnim dimenzijama, elegantnim dizajnom kućišta sa zaobljenim ivicama i kvalitetnom glossy plastikom koja može da posluži kao odličan indikator količine prašine u prostoriji ili forenzički alat za uzimanje otisaka prstiju. Šalu na stranu, štampač zaista lepo izgleda i nudi sve što bismo od jednog ovakvog uređaja poželeli: obostrano štampanje, brzu USB vezu, Ethernet (10/100 Mbps) i WiFi povezivanje (WPA-PSK, WPA2-PSK, WEP), zaštitu pomoću šifre…

Mogućnost simultanog štampanja na različitim medijima je odlična, ali jedan minus pišemo na račun malog kapaciteta kaseta

Korisnički interfejs je intuitivan, a mali tačskrin na prednjoj strani omogućuje jednostavnu navigaciju kroz menije i podešavanje parametara za koje bi u drugom slučaju bio potreban računar (istini za volju, osetljivost i preciznost ekrana nisu na vrhunskom nivou, ali daleko od toga da će izazvati veće frustracije u radu). S leve strane nalaze se slotovi za više različitih tipova memorijskih kartica (Memory Stick Micro, RS-MMC, mini-SD, mini-SDHC, micro-SDHC…), što je stvarno za svaku pohvalu. Kada ubacite karticu u štampač, fotografije će se odmah prikazati na displeju, spremne za štampu. Ispod poklopca nalazimo kertridže kojima je lako pristupiti radi zamene (podržani su isključivo Canonovi kertridži s odgovarajućim elektronskim potpisom na čipu).

Sa donje strane štampača nalaze se dve odvojene kasete za papir: donja kaseta prima do 125 komada običnog, a gornja najviše 20 komada fotografskog papira, odnosno jednu CD/DVD/Blu-ray ploču s nalepnicom na kojoj se može štampati. Mogućnost simultanog štampanja na različitim medijima je odlična, ali jedan minus pišemo na račun malog kapaciteta kaseta. Softverska podrška je vidno napredovala, tako da Canon sada nudi mogućnost direktnog štampanja fotografija sa Facebook timelinea (ova opcija podržana je samo pod Windowsom 7) i drugih cloud servisa (Flickr, Picasa, Twitter, Evernote, Dropbox), osveženu kolekciju fotografija i predložaka za izradu kalendara, čestitki i postera. Korisnici iOS i Android mobilnih uređaja imaju i opciju za direktno štampanje dokumenata iz telefona/tableta.

Što se performansi tiče, MG7150 postiže prosečne rezultate: 12 stranica u minuti za kolornu, odnosno 6 stranica za crno-belu štampu (duže vreme neophodno je za sušenje mastila), dok je za fotografije potrebno 80 sekundi (A4) i svega dvadesetak sekundi za manji format (10×15 cm). Kvalitet štampe je za jaku četvorku, što znači da će većina korisnika biti zadovoljna rezultatima, dok će u jajetu poneku dlačicu možda naći samo oni koji se ozbiljnije bave fotografijom, ali njima ovaj uređaj ionako nije namenjen. Performasne skenera su u očekivanim okvirima za multifunkcionalni uređaj (nudi praktične opcije za direktno skeniranje u PDF sa zaštitom, skeniranje fotografija, OCR, direktno pohranjivanje na e-mail, cloud ili memorijsku karticu), s tim da brzina kopiranja nije baš za svaku pohvalu (17 sekundi za crno-bele i 40 sekundi za kopije u boji).

Canon PIXMA MG7150
Rezolucija: do 9600×2400 dpi
Tehnologija: Ink-jet, 6 kertridža
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: LCD 3,5“, osetljiv na dodir
Dimenzije: 466x369x148 mm, 8,2 kg
Cena: 21.590 RSD
www.canon.rs

Leave a Reply