Početna Broj 164 10 ekstremnih zimskih sportova za prave avanturiste – Extreme sport

10 ekstremnih zimskih sportova za prave avanturiste – Extreme sport

Zimske čarolije i lepota snega ne ogledaju se samo u pravljenju Sneška i traženju šargarepe i uglja...

Taman kada su se svi ponadali večnom proleću, naišao je ledeni talas i potopio sve snove o lepom vremenu. Uprkos ustaljenoj netrpeljivosti prema zimi i zimskim čarolijama, ovaj tekst posvećujemo svima koji još uvek pamte sankanje na obližnjoj nizbrdici, svima koji se sećaju Sneška Belića, svima koji su barem jednom napravili neki oblik igloa, svima kojima su nekad bile mokre noge i ruke. Iako surova na prvi pogled, zima ima svoje čari i večno lepe momente.

Snežni sportovi su prilično aktuelni u ovom periodu godine, posebno sa naletima snažnog vetra i snega. U zavisnosti od trenutka, možemo ih podeliti na različite načine: od takmičarskih, koji su vezani za razna takmičenja i borilišta širom sveta, do onih „domaćih“, poput čišćenja snega ispred kuće i zatrpavanja ulice ispred te iste kuće, čišćenje snega sa automobila i zatrpavanje susednog automobila, spavanje do 10 i gledanje televizije do 13, kako bi za to vreme komšije počistile sneg ispred zgrade u kojoj i vi živite. Šalu i sneg na stranu, zimski ekstremni sportovi su nešto što posebno privlači pažnju mladih i onih starijih koji se još uvek osećaju mladi, a čiji mišićno-koštani sistem nije značajno ugrožen. Neki od najpopularnijih sportova su svakako snowboarding, skijanje u raznim oblicima, vožnja motornih sanki, razne vrste sankanja, klizanje u raznim varijacijama i mnogi drugi… U to ime napravili smo malu analizu i listu 10 neobičnih zimskih ekstremnih sportova koji mogu, ali i ne moraju imati smisla, koje ste možda videli uživo ili koje niste ni mogli da zamislite. Redosled nema takmičarski značaj ili važnost – poređali smo ih kako su nam emocije navirale dok je napolju sneg ludovao.

ice-sailing-0211

Ice Yachting (jahting/jedrenje na ledu) je hibrid inspirisan letom, bez ikakvih pretenzija. Kao što se može očekivati, u pitanju je jedrenjak na klizaljkama, pomoću kojeg možete krstariti ledenim terenima ili zaleđenim vodenim površinama. Verovatno je nastao kao zimska alternativa, ali je poprilično zaživeo u nekim delovima sveta gde postoje pravi klubovi i takmičenja.

p7030951

Snow Kayaking (kajak na snegu)
Kao i za sankanje, za ovaj sport vam je potrebno brdo. Ako zanemarimo trenutak kad taj kajak morate da odvučete uz to brdo, sve ostalo je prilično dinamično i zabavno. Posebno kada shvatite da je kontrola kajaka na snegu za nijansu drugačija. Za utehu je to što vam veslo pruža bolju kontrolu nego na sankama. Posle značajnog perioda vežbanja, možete početi i sa voskiranjem kajaka, kako biste dobili dodatno ubrzanje. Većina ski-centara izričito zabranjuje ovaj sport, ali srećom možete ga upražnjavati bilo gde, gde gravitacija i sneg to dozvoljavaju.

Leave a Reply