Početna Broj 164 CES 2014 – 10 najvećih hitova CES-a

CES 2014 – 10 najvećih hitova CES-a

Među hiljadama novih gadžeta koji su svetlost dana ugledali po prvi put na CES-u, njih će – ako je suditi prema proteklim godinama – svega polovina zaista doživeti serijsku proizvodnju, a njih tek desetak biće hitovi na tržištu, koji će pomeriti tehnološke granice i ostati zapamćeni kao proizvodi za kojima svi žude. Ovo je naš pregled deset najatraktivnijih uređaja s ovogodišnjeg izdanja sajma.

1. Lenovo Horizon 2
Ovaj uređaj na prvi pogled deluje kao veliki tablet. Zaista, reč je o računaru s Windowsom 8.1 smeštenom u ekran dijagonale 27 inča, koji u uspravnom položaju pruža potpunu funkcionalnost All-in-One uređaja, dok se postavljen u vodoravni položaj pretvara u napredni tablet kojeg istovremeno može koristiti više ljudi, s obzirom da prepoznaje do deset dodira istovremeno. Horizon 2 je naslednik prethodnog modela, od kojeg je znatno tanji, lakši, brži i u praksi upotrebljiviji, a dolazi s posebnom nadogradnjom korisničkog interfejsa, koja omogućava izuzetno zabavno igranje sportskih igara s dva ili više protivnika. Ujedno, ovaj računar je preteča naših budućih PC-ja, tableta, hibrida i konzola za igru.

Intel_Edison_Board_Left

2. Intel Edison
Ko je i dalje „gazda“ kada je reč o najtvrdokornijem hardveru, u Las Vegasu je na vrlo dominantan način demonstrirao Intel, ponajviše računarom Edison, smeštenim u SD karticu. Da se ne radi samo o „teaseru“, Intel je pokazao i slušalice za MP3 uređaje koje u sebi sadrže ovakav računar, a koje ujedno mere brojne medicinske parametre kod korisnika i obrađuju ih, analiziraju i reaguju alarmom u slučaju potrebe, te još nekoliko uređaja iz domena nosive tehnologije i kocepta Internet-of-Things. Ostali proizvođači čipova ostali su zapanjeni Intelovom širinom pristupa budućnosti.

LG-webOS_Fotografija-1

3. LG WebOS TV
LG je predstavio prve televizore s WebOS-om, operativnim sistemom koji koncept Smart TV-a diže na viši nivo, stavljajući pristup internetu u prvi plan. Time je južnokorejska kompanija jasno nagovestila da je spremna za novu eru televizije u kojoj će klasični TV kanali polako nestajati, a primarni izvor sadržaja postajati Video-on-Demand servisi s UHD sadržajima, poput Netflixa.

201401070436413908

4. Asus Transformer Book Duet
Prenosne računare s dva operativna sistema već smo imali prilike da vidimo, ali Asus je prvi put predstavio uređaj koji se između Windows 8.1 i Android OS-a može „prebacivati“ gotovo trenutno, bez reboota. Interesovanje je bilo veliko, kao i za Chromebookovima, koji polako ali sigurno „nagrizaju“ tržište Microsoftovog OS-a za PC-je.

5. Samsung Galaxy Note Pro
Rast dijagonala ekrana je kao trend na ovom CES-u migrirao s televizora i smartfona i na tablete. Tako je Samsung predstavio 12,2-inčne Galaxy Tab Pro i Galaxy Note Pro, dva trenutno uverljivo najmoćnija tableta na svetu s Android OS-om. Note je, zapravo, za nijansu napredniji, jer dolazi sa S Penom i softverom koji na vrlo praktičan način koristi njegove mogućnosti.

Huawei-Ascend-Mate-2-4G-8

6. Huawei Ascend Mate 2
Svoj prošlogodišnji hit s CES-a, fablet Mate, Huawei je ovaj put predstavio u drugom, izmenjenom izdanju. Uređaj je tanji i lakši, a dijagonala ekrana rezolucije 720 x 1280 piksela meri 6,1 inč, što rezultira gustinom piksela od 241 ppi – sasvim dovoljno za izuzetno oštru sliku impresivnog kontrasta, svetline i živosti boja. Uređaj ima Android OS 4.3, a opremljen je Qualcommovim Snapdragonom 400, pa nudi i natprosečnu fluidnost.

0_Xperia_Z1_Compact

7. Sony Xperia Z1 Compact
Sonyjev flagship smartfon dobio je, na radost mnogih, kompaktnu verziju, s dijagonalom ekrana dužine 4,3 inča i rezolucije 720 x 1280 piksela, čime je stvorena gustina piksela od impresivnih 342 ppi. Za razliku od Samsungove i HTC-ove kompaktne verzije flagshipa, Sony je odlučio da zadrži najmoćniji dostupan hardver u ovom smartfonu, pa ga pokreće Qualcommov Snapdragon 800, 2 GB RAM-a, a ima genijalan 20,7-megapikselni fotoaparat.

LG-G-Flex-ad2

8. LG G Flex
Uređaj je predstavljen mesec dana pre CES-a u Južnoj Koreji, a svetsku premijeru ipak je doživeo u Las Vegasu. Radi se o smartfonu zakrivljenog ekrana, koji impresionira ergonomijom i 6-inčnim ekranom rezolucije 720 x 1280 piksela, na kojem gustina piksela od 245 ppi zbog zakrivljenosti ostavlja utisak još veće oštrine, postojanosti kontrasta i uverljivosti interpretacije boja. Android OS 4.2.2 se „vrti“ na Qualcommovom moćnom Snapdragonu 800 uz 2 GB RAM-a.

LG_G_Flex_(2)

9. Canon Legria Mini X
Nova Canonova kompaktna kamera Legria, nazvana Mini X, nudi zvuk profesionalnog kvaliteta, zahvaljujući ugrađenom novom stereo-mikrofonu. Ostale dobre osobine originalnog modela su i dalje tu: HD video-zapis visokog kvaliteta, ultraširokougaoni objektiv i višeugaoni senzorski LCD ekran koji vam omogućava da snimate sami sebe. Uz novu Legriju Mini predstavljeno je i motorizovano postolje za panoramsko snimanje Camera Pan Table CT-V1, kojim možete upravljati sa smartfona ili tableta.

Thinkpad8

10. Lenovo ThinkPad 8
Tableti malih dimenzija obično donose performanse koje ne pariraju većim, flagship modelima, ali Lenovo je odlučio da napravi mali tablet s Windowsom 8.1, koji sadrži moćan hardver. ThinkPad 8 je 8,3-inčni uređaj s rezolucijom od čak 1920 x 1200 piksela, a opremljen je Intelovom Bay Trail platformom sa četvorojezgarnim čipom i 2 GB RAM-a. Dolazi s maksimalno 128 GB SSD diska, ali ima i otvor za microSD kartice.

Leave a Reply