Početna Broj 164 CES 2014 – Internet ćemo nositi na sebi

CES 2014 – Internet ćemo nositi na sebi

Na najvećem svetskom sajmu novih tehnologija predstavljeno je čak 20.000 novih gadžeta, među kojima je najviše bilo onih koje ćemo stavljati oko ruke, na glavu ili ugrađivati u odeću i obuću. CES je dokazao da dolazi era takozvanog „wearable computinga“...

Panasonic TV

Nikad veći i nikad uspešniji CES – najuticajniji svetski sajam novih tehnologija – održan je početkom januara u Las Vegasu, gde je više od 150.000 posetilaca iz celog sveta prisustvovalo premijerama čak 20.000 gadžeta. CES 2014 bio je toliko veliki da je, kroz medije, za njega čulo čak 2,88 milijardi ljudi, što je 40% sveukupnog svetskog stanovništva, pa je sasvim jasno da će tehnološki trendovi koje je zacrtao ovaj sajam uveliko obeležiti ostatak 2014. godine, ali i naš dalji saživot s tehnologijom.

Uverljivo najveći trend ovogodišnjeg CES-a bio je „wearable tech“, odnosno – u prevodu – nosiva tehnologija. Reč je o uređajima povezanim na internet, koji su namenjeni za nošenje na telu, bilo na način da su ugrađeni u odeću i obuću, što je ređi slučaj, bilo da su zamišljeni kao narukvice, slušalice, satovi, naočare i sličan nakit, odnosno medicinska pomagala, što je znatno češće u pitanju. Tako se na sajmu u Las Vegasu najviše moglo videti novih smartvočeva, ali i naočara koje su zamišljene kao klonovi Google Glassa ili Oculus Rifta, kao i narukvica za nadzor zdravstvenih parametara ili, jednostavno, vođenje lične statistike o toku fitnes treninga, trčanja ili neke slične rekreacije.

ATV & NAUTICA 2020

Uz nosivost, drugi veliki trend CES-a 2014 nazvan je Internet-of-Things, odnosno Internet-of-Everything, što možemo prevesti kao „Internet u svemu“. Padom cena brzih bežičnih internet veza, smanjivanjem i padom cena raznih senzora koji očitavaju pokrete, temperaturu, brzinu kretanja, nagib, vlažnost, hemijski sastav ili stotine drugih parametara iz okoline, kao i padom proizvodnje malih serija bilo kakvog uređaja zbog velike konkurencije jeftinih kineskih manufaktura, internet se počeo ugrađivati u najobičnije stvari koje nas okružuju, sa raznim namenama.

Stvari tako mogu međusobno internetom razmenjivati vrednosti koje su očitali u njima ugrađeni senzori, poslati ih drugom uređaju, računaru ili serveru na obradu i procesiranje pa, zavisno od dobijenog rezultata, odmah samostalno reagovati. Već smo prošle godine čuli za samoupravljajuće automobile koji komuniciraju sa senzorima u drugim autima i po ivicama puta, čime se u potpunosti eliminiše mogućnost pojave saobraćajnih nesreća, a – zajedno s trendom nosive tehnologije – videli smo na CES-u i jakne koje komuniciraju sa serverima u meteorološkoj stanici, pa time prilagođavaju temperaturu grejanja korisnika, zatim uređaje koji omogućavaju roditeljima nadzor nad bebom i trenutnu informaciju o tome da li je gladna, bolesna, treba li joj promeniti pelene i slično, kao i čitav niz na ovakav način inovativnih uređaja.

Uz sve ovo, CES je potvrdio i trendove koji su nam poznati od ranije: 3D štampači dolaze nam u domaćinstva i postaju cenom sve bliži klasičnim štampačima za papir, zakrivljeni ekrani postaju mejnstrim na UHD televizorima, ali polako i na smartfonima, dijagonale tableta, smartfona i fableta sve više rastu, Chromebookovi postaju sve traženiji u odnosu na laptopove s Windowsom 8, a startupovi sve više napuštaju koncept izgradnje uspeha na principu stvaranja aplikacija, a sve se više – zbog spomenute jeftinije proizvodnje hardvera – okreću stvaranju gadžeta. Danas, naime, svako može jeftino biti proizvođač uređaja.

Što se tiče velikih izlagača, među tehnološkim gigantima najuverljiviji nastup su imali Intel i Lenovo. Intel se odlično prilagodio pomenutim trendovima, pa je predstavio Edison, računar smešten u SD karticu, koji može da radi s različitim operativnim sistemima, zbog čega predstavlja idealnu hardversku platformu za wearable computing i Internet-of-Things. Lenovo je, pak, pokazao najveći hit sajma, 27-inčni Horizon 2, hibrid All-in-One računara i stonog gigantskog tableta, koji nam jasno dočarava kakvim ćemo se računarima služiti u budućnosti, i potvrđuje trenutnu poziciju Lenova kao najvećeg i najinovativnijeg svetskog proizvođača računara.

CES 2014 – 10 najvećih hitova CES-a
CES 2014 – Zabava u kući
CES 2014 – Nosiva tehnologija
CES 2014 – Pametni satovi

Leave a Reply