Početna Broj 164 Mala aždaja – Sony Xperia Z1 Compact

Mala aždaja – Sony Xperia Z1 Compact

Oči i ruke same kreću ka većim telefonima, ali od sada treba obratiti pažnju na jedan kompaktni telefon koji unosi pometnju u postojeći sistem vrednosti

Trend da je veće obavezno bolje se odomaćio. Postalo je pravilo da su najbolji telefoni oni sa najvećim ekranom. Svi koji su insistirali na veličini za jednu šaku, utehu su tražili u Apple telefonima. Alternative nije bilo… A onda je Sony „zipovao“ najbolji telefon u nešto smešno malo.

Lepota poroka je tu pred vama. U ruci leži k’o saliven. Staklom su obložene prednja i zadnja površina, a ram je od metala. Levo su priključci a desno tasteri. Na dnu je spikerfon i davno zaboravljeni otvor za traku. Palcem ili srednjim prstom uključujete ekran, a palcem otključavate telefon i otvarate vrata zadovoljstva. Google će starim korisnicima omogućiti da na novom telefonu postignu podešavanja kao na starom (iznenadili biste se šta sve Google čuva o vama!), a onda „žurka“ može da počne.

Čas elegancije
Ozbiljnost dizajna, korišćeni materijali, kvalitet završne obrade, reakcija na komande, žive boje na ekranu, optika kamere, i na kraju autonomija – sve su to pokazatelji visoke klase kojoj Z1 Compact pripada. Skeptici bi rekli da je veliki minus rezolucija ekrana (nije full HD), no njima predlažemo da prvo vide telefon, a tek posle da komentarišu.

10_Xperia_Z1_Compact_Colorrange

Sony je (opet) blago redizajnirao ideju poteklu od model Z. I dalje je pretežno „kockast“, sa gorilla staklom na ekranu i pozadi, sa velikim on/off tasterom na sredini desnog boka (da ne biste rastezali kažiprst do vrha telefona). Svi priključci su poklopljeni, pa i dalje otporan na prskanje/potapanje/padanje, a do baterije se ne može stići bez pomoći servisa. Ključni pomak, po skromnom mišljenju autora ovog teksta, predstavlja izostanak oštrog udubljenja/rova koji se protezao okolo telefona i zbog kojeg je bilo teško držati prethodne Z telefone. Kao rezultat promene, Z1 Compact je milina koristiti. Na trenutak smo se vratili u prošlost, kada je bio trend da telefon bude što manji (T68?)…

Nestaje poslednji izgovor
Poredeći ga sa drugim Sony telefonima, na primer sa Xperia SP, stičemo utisak da je ekran mogao biti veći, makar 4,5 inča. Taj isti Triluminus ekran, koji je Sony toliko hvalio, predstavlja korak napred u odnosu na Bravia Engine 2. Boje su zasićenije (manje isprane) i čitljivije na direktnoj sunčevoj svetlosti. U svakodnevnoj primeni, manji ekran donosi osmeh na lice ako morate koristiti telefon, a jedna ruka vam je već zauzeta. Ekran je dovoljan za jedan prst, tj. jednu ruku, ali ako u pomoć uskoči druga ruka (pisanje poruka, igranje igara), stvara se gužva.

11_Xperia_Z1_Compact_White_Group

Ko je čekao da se pojavi telefon malih dimenzija a velikih mogućnosti, više ne mora da čeka. Compact je po brzini u samom vrhu aktuelne liste telefona/fableta (AnTuTu: 33.226). Poslednji procesor i grafički čip su unutra, ima dosta raspoložive memorije i opciju za proširenje skladišne memorije. Kamera ima G optiku i senzor veličine 1/2,3“ inča. Blic nije jak, ali hvata do metar daljine. Fotografije su za primer konkurenciji – Sony im je zadao domaći zadatak (ne računamo PureView telefone).

Softver je poslednja varijanta Adroida koju Sony instalira u telefone, uz obećanje da će naknadno stići ažurirana verzija. Sa verzijom 4.3 osvežen je i korisnički interfejs – drugačija su vizuelna rešenja notifikacionog panela, ekran koji prikazuje pokrenute programe i prečice ka Sony mini aplikacijama, kao i aplikacija za razmenu SMS poruka.

Bolji nije obavezno veći
Nedostatak uzbuđenja? Posle nekoliko dana upotrebe Z1 Compact je i dalje besprekorno završavao sve obaveze/zadatke pred koje smo ga stavili. Postalo je monotono brzo, pomalo bezlično. Najbolji kompakt telefon na planeti? Tračak osećanja se javlja kada nakon intenzivne upotrebe počne malo da se greje. I to je sve. Tuga što nema nedostataka, i sreća što je tako dobar!

Sony Xperia Z1 Compact
OS: Android 4.3
Procesor: Snapdragon 800; QC 2.2 GHz Krait 400; Adreno 330
Memorija: RAM 2 GB, Storage 16 GB, microSD
Kamera: 20,7 Mpx, FullHD /2 Mpx, Full HD (front)
Ekran: TFT, 4,3“, 720x1280px, 342 dpi
Povezivanje: microUSB, WiFi, BT
Ekstra: GPS, IP58 sertifikat
Baterija: 2.300 mAh
Dimenzije: 127x65x9,5 mm, 137g
Cena: uzorak
www.sony.rs

Leave a Reply