Početna Broj 164 Prvi CSC punog formata – Sony ALPHA 7

Prvi CSC punog formata – Sony ALPHA 7

Senzor punog formata u telu CSC klase lišiće vas teške foto-opreme u manje zahtevnim foto-situacijama, što ste dugo čekali

Još od pojavljivanja prvog CSC aparata u prethodnoj deceniji 21. veka, postavljalo se pitanje kada ćemo moći da uživamo u senzoru „Lajka“ formata u malom pakovanju. Kompanija Sony je bila najbrža i predstavila je svoje viđenje aparata senzora punog formata (u daljem tekstu FF – Full Frame senzor) u CSC klasi aparata. Model α 7 je na neki način nadogradnja Sony NEX serije. Čak koristi i isti „E“ bajonet objektiva (E-mount), i mogućnost korišćenja NEX objektiva za APS-C senzor u krop režimu ili u režimu punog formata. Pored toga, postoji i serija objektiva sa Sony „FE“ bajonetom, dizajnirana upravo za testirani model, namenjena za FF senzor. Izbor ovih objektiva trenutno nije veliki (35mm f/2.8, 55mm f/1.8, 24-70mm f/4 OSS i kit objektiv 28-70mm f/3.5-5.6), ali tu je i nekoliko objektiva G serije (npr. 70-200mm f/4 OSS) i do kraja 2014. godine se očekuje da ponuda objektiva namenjenih za aparat Alpha 7 broji desetak primeraka.

Nalazi se u kućištu od legure magnezijuma, koje je otporno na vlagu i kišu/sneg. Iako je u pitanju CSC klasa aparata, dimenzije uređaja nisu zanemarljive, mada se manje nije ni moglo očekivati, s obzirom na FF senzor. Rukohvat je gumiran, pa ergonomski aparat dobro leži u ruci. Izrada je odlična i nemamo zamerki. Senzor je rezolucije 24,3 MP, sa „low pass“ filterom, iako postoji trend predstavljanja aparata na kojima je ovaj filter uklonjen, zarad dodatne oštrine fotografije. Autofokus je hibridni – kombinacija kontrastne i fazne detekcije, sa 25 AF tačaka u prvom, i 117 AF tačaka u drugom slučaju. Veliki ekran dijagonale 3 inča i rezolucije 921k piksela može da se rotira, a jedno od trenutno najnaprednijih elektronskih tražila je OLED tipa, XGA rezolucije. Raspored tastera je veoma funkcionalan. Pohvaljujemo što postoje i prednji i zadnji točkić za izbor i promenu parametara (vreme eksponiranja i blenda), kao na svim ozbiljim dSLR aparatima. Pored točkića za izbor režima fotografisanja, izdvojen je i točkić za direktno podešavanje EV kompenzacije.

A7_wSEL2870_hand-1200

Aparat je veoma lak za korišćenje i brz u radu, zahvaljujući novom procesoru. Primetili smo da je zvuk zatvarača nešto intenzivniji nego što smo očekivali, pa ako želite da fotografišete neprimećeni, vodite računa o tome. S obzirom da testirani aparat ima senzor koji smo videli na Nikon D600 FF modelu, kvalitet fotografije nas nije iznenadio. Sjajne ISO performanse i pojava šuma tek na ISO 3200 je zaista rezultat vredan poštovanja. Ako fotografišete u RAW formatu, iz aparata ćete izvući maksimum. Međutim, zamerku moramo uputiti zbog fotografija snimljenih u JPEG formatu, u kojima je dosta detalja izgubljeno zbog preteranog filtriranja i obrade. Još jedan važan aspekt u kojem aparat ove klase i cene ne bi smeo da podbaci je i autofokusni sistem, koji je na testiranom modelu ponekad nepouzdan. Događalo se da fokus nije konzistentan i da je neophodno napraviti nekoliko fotografija istog kadra da biste bili sigurni da je fokus na mestu gde ste i želeli da bude. Naročito kada su slabiji svetlosni uslovi. Za razliku od AF sistema, pohvaljujemo pouzdano merenje svetla i dobre performanse automatskog balansa bele boje. Video-performanse su takođe odlične, a aparat pruža mogućnost podešavanja skoro svih parametara i u toku snimanja videa. Automatsko fokusiranje u tom režimu je dobro, dok pri slabijim svetlosnim uslovima može ponekad da „lovi“ fokus. Autonomija uređaja nije „jača“ strana, a kada tome dodamo i da se uređaj puni pomoću USB kabla a ne vađenjem baterije i stavljanjem na punjač, situacija postaje još manje praktična. Računajte na autonomiju od oko 300 kadrova.

Ukoliko ste spremni da izdvojite potrebnu količinu novčanica, ne možemo da ne preporučimo testirani model. Do sada je za vrhunski kvalitet fotografije bilo neophodno nositi glomazno telo nekog dSLR aparata ili napraviti kompromis u kvalitetu fotografije i odlučiti se za neki od popularnih CSC aparata sa manjim senzorom. Iako nije bez mane, Sony Alpha 7 trenutno predstavlja jedinstven aparat na tržištu. Mnogo puta je autoru teksta preselo fotografisanje zbog „tegljenja“ glomazne foto-opreme na put u prirodu ili planinarenje. Testirani model bi u tom pogledu ispunio skoro sva očekivanja. Za sada postoji problem cene i limitiranog broja raspoloživih objektiva, ali se nadamo da će vremenom biti pristupačniji i značajno bogatiji dodatnom opremom. Tako da je naš savet – sačekajte.

Sony Alpha 7
Senzor: EXMOR CMOS, FF, 24,3 Mpx
ISO: 100-25.600
Zum: u zavisnosti od objektiva
Video (max): AVCHD 1920 x 1080/60p@28Mbps
Memorija: SD, SDHC, SDXC
Ekran: pokretan, TFT LCD 3,0“, 921.600 px
Dimenzije: 126,9 x 94,4 x 48,2 mm, 474 g
Cena: telo – 173.990 RSD; telo + SEL2870 – 209.990 RSD
www.sony.rs

Leave a Reply