Početna Broj 164 Sloboda ili pohlepa

Sloboda ili pohlepa

Nastavak priče o virtuelnoj valuti Bitcoin koja slobodoumnim ljudima nudi nadu, dok istovremeno plaši države i predstavlja idealnu valutu za plaćanje „prljavih poslova“

U prošlom broju ukratko sam objasnio fenomen decentralizovanog elektronskog keša nazvanog Bitcoin, kao i sistem po kojem se on kreira virtuelnim „rudarenjem“, odnosno rešavanjem kompleksnih matematičkih problema na računarima korisnika, a sa ciljem da njegova količina i vrednost ostanu strogo kontrolisani, poput vremena kada su umesto novca korišćeni dragoceni metali. Pisao sam kako je Bitcoin zaštićen enkripcijom i potpuno nezavisan od uticaja državnih aparata i bankarskog sistema, te da se sve više koristi za razmenu dobara na internetu, ali i u fizičkom svetu. Priču nastavljamo upravo na tom mestu.

Da ili ne?
Nemali broj prodavnica i uslužnih radnji širom sveta priznaje Bitcoin kao regularno sredstvo plaćanja, nadajući se da će ranim prihvatanjem nove valute steći prednost nad konkurencijom i dodatnu zaradu usled naglog rasta vrednosti Bitcoina. Doduše, tu se krije i opasnost, jer je reč o popriličnom kockanju. Tačno je da smo tokom prošle godine imali rast od nekoliko stotina procenata – od 13 USD na početku godine do više od 1.000 USD tokom jeseni – ali se sve vreme dešavaju neverovatno velike oscilacije, koje unose nesigurnost. Neprekidno se govori o Bitcoin „balonu“ koji samo što nije eksplodirao. Ozbiljni analitičari i oni manje ozbiljni pominju teorije zavere, aktivno učešće banaka u stvaranju tog balona i u diskreditovanju Bitcoina, sve ne bi li se rešili konkurencije koju ne mogu da kontrolišu i koja bi mogla da promeni način na koji ekonomija sveta funkcioniše.

Put svile
Dodatna prednost prihvatanja Bitcoina je potencijalna mogućnost skrivanja prihoda i izbegavanja plaćanja poreza. Neke države, poput Nemačke, pokušavaju tome da doskoče uvođenjem regulative i priznavanjem Bitcoina kao legitimnog novca, što sa sobom povlači i obaveze prema državi svih, koji njime na bilo koji način trguju i operišu. Drugi – Kina na primer – zabranjuju Bitcoin i strogo kažnjavaju promet, korišćenje i prihvatanje ove valute. Jedan od argumenata je činjenica da je Bitcoin veoma brzo postao omiljeno sredstvo plaćanja kriminalaca i svih vrsta podzemlja. Pre nekoliko godina otvoren je „Put svile“, crno tržište raznim zabranjenim robama, gde je plaćanje moguće jedino Bitcoinom. Ovaj i slični sistemi bacaju senku na ono što mnogi slobodoumni ljudi vide kao spas i način da se izbegnu ekonomske krize prouzrokovane pohlepom banaka.

Motiv najstariji
E sad, pohlepa je motiv poznat od pamtiveka. Kao što sam rekao, čak je i kod onih koji Bitcoin koriste u legalnoj razmeni dobara i usluga glavni razlog prihvatanja novog sistema plaćanja upravo pohlepa, odnosno mogućnost brzog bogaćenja. Uz pohlepu obavezno ide strah, pogotovo kad ulozi postanu veći. Strah vodi besu, bes vodi mržnji, a mržnja patnji (rečima besmrtnog Master Jode). Ako išta uništi dobru ideju Bitcoina, biće to upravo ljudska priroda. Nadam se da grešim.

Leave a Reply